Детски ботулизъм

  • 17 492
  • 31
Детски ботулизъм

Детският ботулизъм е болест, която се появява при поглъщане на специфичен вид бактерия, произвеждаща токсин в тялото. Състоянието може да бъде плашещо – с мускулна слабост и дихателни проблеми, но се случва много рядко: по-малко от 100 случая годишно в САЩ. Повечето заболяли бебета се възстановяват напълно.

Детският ботулизъм е лечим, но заради сериозността му е добре да се знаят симптомите, така че да може да се разпознае рано. Важно е също да се знае, че медът и житният сироп са познати източници на бактерията, която предизвиква ботулизъм. По тази прична е добре да не влизат в менюто на вашето бебе.

Тази болест обикновено засяга бебета между 3 седмици и 6 месеца, но риск съществува и до навършването на годинка.



Какво представлява детският ботулизъм?
Ботулизъм може да се появи, когато детето поеме бактерия наречена – Clostridium botulinum, която се намира в мръсотията и праха и може да зарази меда.

Малките бебета все още не са развили способността си да се справят с бактерията. Така че, веднъж погълната бактерията може да произведе токсин. Този токсин пречи на нормалното взаимодействие между мускулите и нервите и може да затрудни способността на детето да се движи, яде и диша.

Има два други вида ботулизъм, които засягат по-големи деца и възрастни. Контузен ботулизъм (Wound botulism), появява се когато бактерията инфектира рана и токсинът се произвежда вътре в нея. Ботулизъм пренесен чрез храна (Food-borne botulism), често се причинява от домашно консервирани храни съдъращи токсина.



Какви са сигналите и симптомите на детският ботулизъм?
Обикновено симптомите на ботулизма се появяват между 18-я и 36-я час след поемането на бактерията. Запекът най-често е първият симптом, който родителите забелязват. Но много други болести причиняват запек, така че ако детето ви не се е изхожало повече от 3 дни е добре да се свържете с педиатъра си.

Симтомите често се проявяват в следния ред:
•   Запек
•   Безизразна физиономия
•   Липса на апетит (вяло сукане)
•   Слаб плач
•   Намалени движения
•   Трудно преглъщане с прекомерно лигавене
•   Мускулна слабост
•   Дихателни проблеми

Детският ботулизъм е лечим, но е важно да се свържете с лекар възможно най-бързо след забелязване на симптомите.


Как се лекува?
В болница, обикновено в интензивното отделение. Там лекарите ще се опитат да ограничат проблемите, които токсинът причинява на бебешкото тяло.
Детето може да бъде сложено на вентилатор, заради засягането на дихателните мускули от токсина или да му се бият интравенозно течности заради засегнатите преглъщащи мускули.
С правилни медицински грижи, веднъж да изчезнат ефектите от токсина – детето ще се възстанови напълно.


Можем ли да се предпазим от ботулизъм?
Като много други микроби, бактерията която причинява ботулизъм при бебетата е навсякъде около нас. Може да бъде в праха, мръсотията, дори във въздуха. Експертите все още не са наясно защо някои деца се заразяват по въздуха, а други – не.

Едно от най-важните неща които трябва да направите за да намалите риска от ботулизъм е да избягвате даването на мед на детето до навърване на годинка. Медът е доказан източник на бактерията и може да причини ботулизъм, ако се консумира от бебета.

Добре е също да избягвате даването на чист житен сироп. Някои изследователи считат, че житният сироп може да причини заболяване, но все още няма доказани случаи.


Превод от http://www.kidshealth.org
Виж целия пост
# 1
Благодаря за статията,Jade Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 2
Много интересна статия!
Виж целия пост
# 3
Благодаря за информацията   bouquet
Виж целия пост
# 4
Мисля си, че може би детският ботулизъм макар да има ясни признаци, не се свързват лесно именно с него - може би често се бъркат с други, по-обикновени болести, защото в западната литература най-често се казва, че детският ботулизъм (infant botulism) е фатален.
Българската ми педиатърка само беше категорична, че мед не се дава до годинката - тогава не я питах защо, вероятно обяснението е същото.
Виж целия пост
# 5
Мисля си, че може би детският ботулизъм макар да има ясни признаци, не се свързват лесно именно с него - може би често се бъркат с други, по-обикновени болести, защото в западната литература най-често се казва, че детският ботулизъм (infant botulism) е фатален.
Българската ми педиатърка само беше категорична, че мед не се дава до годинката - тогава не я питах защо, вероятно обяснението е същото.
Според информацията в сайта на СЗО смъртността при тази болест е 5-10%. Което на фона на рядката заболяемост не ми се въжда много. Предполагам това е причината лекарите да не се сещат често за това заболяване при проява на конкретните симптоми, а търсят някакъв по-често срещан вариант за диагноза. Лошото че, че за да се намали риска от смъртни случаи трябва да се диагностицира възможно най-рано.
Виж целия пост
# 6
Благодаря за подробната информация!  bouquet
Виж целия пост
# 7
Интересно, въпреки че ботулизмът се причинява от бактерия, нищо не се споменава за лекуване с антибиотици. Само се говори за облекчаване на симптомите и подпомагане организма да прекара болестта. Може би това се дължи на факта, че болестта не се причинява директно от бактериите, а от токсин, произвеждан от тях?
Виж целия пост
# 8
Ето един интересен сайт във връзка с темата, но и там не прочетох нищо за лечение с антибиотици.
Виж целия пост
# 9
При бактериални инфекции всички неразположения се дължат на факта, че при размножаването си бактериите произвеждат вещества, които са токсични за организма на човека.
Виж целия пост
# 10
интиресна и полезна статия
благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 11
Интересна и поучителна статия, като се има предвид, че все се намира някой да ти предложи да потопиш залъгалката в мед  Close.
Ако мога само да допълня важни според мен факти:

- характерни симптоми  са  и задържането на урина, разширени зеници и втренчен напред поглед (възможно е заболяванто да протече само със симптоми от страна на очите ), а при тежките форми - сърдечна и дихателна недостатъчност
- при кърмачетата ботулизмът е на седмо място като причина за синдрома на внезапната детска смърт
- освен консумацията на мед, водеща причина е консумацията на домашноконсервирана храна. Понякога видимо няма промени в качествата на консервите, само в редки случаи - т.нар. бомбаж. Това става при неспазване на хигиена и некачествена технология на консервиране
- спорен е въпросът дали при кърмачетата инфекцията идва отвън, или е възможно да идва от собствената му храносмилателна система
- лекува се със специален серум от предварително имунизирани коне ( не се стряскайте  Wink ) и с антибиотици в интензивно отделение, и поставяне на изкуствено дишане. В България не разполагат с най-модерното средство, но това е друга тема...

Дано не съм прекалила с подробностите и да съм била полезна!
-

-
Виж целия пост
# 12
Понеже аз се чувствам много гузна и като последен глупак следвах българските обичаи за погачата на 40 ден. Все още се изчервявам като се сетя  Embarassed
Информацията я открих в нета:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/155/
http://ma-mabg.com/forum/viewtopic.php?t=10&sid=118347506bc2 … a28d7f4b9044193a5
и др.
Как да се предотврати това? Този обичай се практикува и като попадне неопитна майка на тази информация, дори и да е чувала че мед не се дава на дете до една годинка си мисли, че количеството не е много и нищо няма да се случи.
Виж целия пост
# 13
- освен консумацията на мед, водеща причина е консумацията на домашноконсервирана храна. Понякога видимо няма промени в качествата на консервите, само в редки случаи - т.нар. бомбаж. Това става при неспазване на хигиена и некачествена технология на консервиране
Ето това малко ме притесни, защото част от пюретата на малкия майка ги консервира в бурканчета и ми ги прати. Има ли начин да се разбере дали е годно пюрето (освен, че на вкус е добро).

И какво е житен сироп?

Джейд, много мерси за информацията!  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 14
Ваня, не се плаши, като е всичко старателно измито, няма проблем. Не исках да разколебавам никого да прави домашни пюрета, ние също сме предимно на такива. Това беше просто за информация. Всеки от нас/близките ни се старае, когато става въпрос за децата ни.
А за това може ли да се разбере дали нормалноизглеждащо пюре е заразено - не може, само с микробиологичен анализ. Но по-добре го мисли  Peace
Виж целия пост
# 15
НЕ го мисли, исках да кажа. Извинявам се   bouquet
Виж целия пост
# 16
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?
Виж целия пост
# 17
Няма за какво. Благодаря за инфото. Hug Няма да си изхвърля пюретата. Wink Laughing
Виж целия пост
# 18
Много полезна и интересна статия. Благодаря!
Виж целия пост
# 19
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?
След годинката вече няма такава опастност. Смята се, че тогава организма на детето вече може да се справи с бактерията.

И какво е житен сироп?
Всъщност в оригиналната статия беше написано corn syrup и аз доста се чудих как да го преведа, защото и на мен не ми беше ясно какво е. Сeга се поразрових и виж какво открих:
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.


Виж целия пост
# 20
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.
newsm78 Това означава ли, че има някаква потенциална опастност в царевичното нишесте или прекалявам?
Виж целия пост
# 21
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.
Виж целия пост
# 22
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.
Явно е същото нещо, но аз нали съм скарана с готварските продукти, никога не съм използвала подобен сироп. Дори не знам какво представлява.
Интересно ми беше да прочета колко сложни процедури претърпява простото царевично нишесте докато стигне до формата си на глюкоза.

Ваня, мисля се, че в нишествто няма как да има бактерия. Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.
Виж целия пост
# 23
Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking
Виж целия пост
# 24
Хедра, сещам се за какво говориш - майка има една рецепта с такава глюкоза и правеше едно бяло сладко с орехи. Мммм.
Виж целия пост
# 25
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking
Ми, тъй пишат хората...
Ето това е от библиотеката:

Цитат
Най-силно алергизиращи храни

- дребни безкостилкови плодове
- елда
- шоколад
- канела
- цитрусови плодове
- кокосов орех
- царевица
- млечни продукти
- яйчен белтък
- синап/горчица
- ядки
- грах
- фъстъчено масло
- свинско месо
- ракообразни
- соя
- захар
- домати
- пшеница
- мая

Ето и нещо на английски.

Само че вие сте големи и щом досега не сте имали проблеми няма за какво да се притесняваш.
Виж целия пост
# 26
Мерси, Джейд. То и от таблица до таблица има разлика. Аз като гледам този списък една трета от храните съм ги дала, а някои и от втория месец на захранването (царевица, елда, грах), а уж внимавам и съм оставила алергизиращата храна за след годинката. Laughing
Виж целия пост
# 27
Явно не съм слушала внимателно, но тези бактерии преминават ли през кърмата?
Виж целия пост
# 28
Corn syrup наистина е от царевица, а не от жито. Corn си е царевица на американски. А за алергиите в една статия в сайта на д-р Сиърс имаше пример за хранителна алергия точно към тази царевична глюкоза, която много често се използва за подсладител и не винаги е отбелязана на етикетите на продуктите.
Виж целия пост
# 29
много ви благодаря за тази публикация защото аз давам така бибата с мед,но сега вече се отказах Hug
Виж целия пост
# 30
Много благодаря за полезната статия!  bouquet
И дано повече майки я прочетат, за да няма експерименти и пострадали дечица!
Виж целия пост
# 31
Джейд, много полезна  статия, благодаря ти!

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия