Въвеждане на глутен чрез ръжен хляб ?

  • 1 815
  • 4
Купих 100% ръжен хляб и се чудя дали да дам няколко трошички за въвеждане на глутена. newsm78
Съдържанието на хляба е: ръжено брашно тип 1000, вода питейна, мая пресована, сол готварска, регулатор на киселинността, малцов екстракт, захар кристална.
Тоя глутен ми е много мътна история.
Като дам веднъж мъничко, после постепенно да увеличавам дозата ли ? Като захранването ли се процедира ?
Ако го захраня с този ръжен хляб, после другите глутенови как да ги давам - пак ли да започна с мъничко или може и по-смело ? newsm12
Извинявайте, че питам въпроси, обсъждани хиляди пъти, ама по-добре така, отколкото да се лутам, нали ? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
Камен е вече на почти 9 месеца, така че вероятно е достатъчно голям за глутен Simple Smile Можеш да опиташ да му дадеш малко хляб, като постепенно увеличаваш количеството, точно както си писала.
Другите глутенови можеш после да въведеш полека, така или иначе надали ще изяжда някакви капитални количества Simple Smile
Виж целия пост
# 2
И аз мисля,че може  Peace
Виж целия пост
# 3
Да, вече спокойно можеш да му въведеш глутена, както вероятно и ти самата го знаеш.
Ръженият хляб е подходящ, както и овесените ядки, защото и двете растения са с по-ниско съдържание на глутен (дори и бял хляб да предложиш, нищо лошо няма да стане). Може да дадеш трохичка да опита, може една коричка да си чеше венците - така или иначе няма да успее да отхапе много Simple Smile И тъй като е достатъчно голям, няма какво толкова да се притесняваш - ако му хареса на детето, може да си му даваш да дъвче, няма как да прекалиш с дозата.
Виж целия пост
# 4

Може да се започне с ръжен хляб.

Захранването е бавно и редовно. Това важи с особена сила за глутена, най-вече за деца над 8-9 м.
Примерен ориентир за постепенно въвеждане: първият месец се предлага глутенова храна 1 път дневно. Предлага се редовно т.е. всеки ден.

Следващата храна може да е пюре, каша, бисквити, сухар, хляб (но да не са на пшенична основа). Препоръки за дневно количество няма, но количеството не е единственият определящ фактор. Значение има комбинацията от възраст, количество, кърмене и др.

По съдържание на глутен: овес -> ръж -> ечемик -> пшеница
Ръжта наистина има ниско съдържание на глутен, освен това той е в по-неустойчива форма от пшеницата. Но това е общият случай. Самият хляб има различно съдържание на протеини и глутен в зависимост от вида на зърното и коя част от него е използвана.

Ръженото брашно тип 1000 е рафинирано – но все пак едно наум, ако се увеличи количеството в менюто:
- Непълнозърнестото (рафинирано) ръженото брашно съдържа повече фибри дори от пшеничното пълнозърнесто.
- Пълнозърнестото ръжено брашно (което рядко се предлага като хляб без примеси с пшенично брашно, но все пак има 1-2 фирми) може да съдържа 20-22% фибри, не е подходящо за детско хранене.
- Хубавият ръжен хляб има трайност до 48 часа, ниската трайност е характерна особеност на 100%-овия ръжен хляб. Едно наум и за солта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия