Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Запушени канали и мастит

  • 111 542
  • 56
Запушени канали и мастит

Как да разбера дали имам запушени канали или мастит?


ЗАПУШЕН КАНАЛ
Запушеният (или блокиран) канал представлява място в гърдата, където потокът на млякото е възпрепятстван. Порите на зърното може да са блокирани, или запушването да е по-по-дълбоко в системата от канали. Запушването на канала обикновено става постепенно и засяга само едната гърда.

Локални симптоми. Майката обикновено забелязва твърда бучка или клиновидно  място, изпълнено с кръв, в близост до запушването, което на усещане може да е болезнено, горещо, подуто или да изглежда зачервено. Понякога майката забелязва само локализирана болезненост или болка, без видима бучка или място с изпълнено с кръв. Мястото на  запушване може да се мени.

Запушеният канал обикновено е по-болезнен преди хранене на детето и по-малко след него, и мястото на запушване  е по-малко подуто или с по-малък размер след кърмене. Кърменето от засегнатата страна може да е болезнено, особено при слизане на млякото.

Общи симптоми. При запушване на канал обикновено няма общи симптоми, засягащи целия организъм, но може да се появи ниска температура (по-ниска от 38,5°C).


МАСТИТ
Според Maureen Minchin (Breastfeeding Matters, Глава 6), маститът е възпаление на гърдата, което може да е предизвикано от запушване, инфекция и/или алергия. Заболеваемостта от следродилен мастит при Западните жени е 20%; маститът не е толкова често срещан в държави,  където кърменето е обичайният начин на хранете и честото кърмене е типично. Маститът е най-често срещан в първите 2-3 седмици, но може да се появи на всеки етап от кърменето. Маститът може да се появи внезапно и обикновено засяга само едната гърда.

Локални симптоми. Локалните симптоми са същите както при запушен канал, но болката/зачервяването/подуването са по-интензивни. Може да се появят червени резки разпростиращи се извън засегнатото място.

Общи симптоми. Типичните симптоми на мастит включват температура от 101.3°F (38.5°C) или по-висока, втрисане,  грипо-подобни болки и обща отпадналост.Общи ( и не толкова общи) странични последици при запушване на каналите или при мастит

Запушен канал
 - Производството на кърма и количеството изцеждано мляко от засегнатата гърда може да намалее временно. Това е нормално и допълнителното кърмене/цедене ще върне нещата обратно в нормите за кратко време.
 - Понякога майката може да изцеди  струйки или зрънца от по-гъсто или по-мазно на вид мляко.
 - След като проблемът със запушенения канал или с мастита се разреши, е обичайно  мястото да остане зачервено или да се усеща като натъртено още една седмица или повече.


Мастит
Страничните последици могат да бъдат същите както при запушен канал, плюс:
 - Изцеденото мляко може да изглежда сякаш е на бучки, на съсиреци, желе-подобно или на "конци". Това мляко е добро за бебето Ви, но някои майки предпочитат да махнат бучките от него.
 - Млякото може да придобие по-солен вкус заради повишеното съдържание на натрий и хлорид  - някои бебета могат да откажат гърдата заради тази временна промяна.
 - Понякога млякото може да съдържа слуз, гной или кръв.
Кои са обичайните причини за запушени канали и мастит?

Запушен канал
Застой на млякото/Ограничен поток на кърмата
...може да се дължи на:

  - Препълване или недостатъчно изцеждане на млякото
(поради проблеми със захапването на зърното, неефективно сучене, скъсена юздичка на езичето или други анатомични отклонения, болки в зърното, сънливо или  разсеяно бебе, свръхпроизводство на мляко, кратки и прибързани хранения, ограничаване времето на бебето на гърдата, използване на протектори за зърната, близнаци или породени деца, блокирани пори на зърното, и т.н. ).
  - Редки/пропуснати хранения
(поради болки в зърното, растеж на зъбки, прекомерна употреба на биберон-залъгалка, заетост на  майката, връщане на работа, неочаквано по-дълъг сън на бебето, хранене под час, дохранване,   рязко отбиване, и т.н. ).
 - Притискане на канала
(причинено от пръсти, стегнат сутиен или дреха, по време на сън, протектор за сутиен, и т.н.).
 - Възпаление
(от травма, бактериална/гъбична инфекция, или алергия ).
 - Стрес, изтощение, анемия, отслабен имунитет


Мастит
Застой на млякото (обикновено основна причина)
  - Същото както при запушен канал
 -  Блокираният канал също е рисков фактор
Инфекция
  - Възпалените, напукани или кървящи зърна могат да бъдат вход за инфекция
  - Престоят в болница увеличава рискът от излагане на майката на инфекциозни организми.
  - Видимата инфекция на зърното (пукнатина с гной, болка) е рисков фактор.
  - Минало заболяване е рисков фактор.
 - Стрес, изтощение, анемия, отслабен имунитет
Кое е обичайното лечение на запушени канали и мастит?
Винаги най-добре е да третирате веднага и агресивно канала, за да избегнете обострянето в мастит.
 
ВНИМАНИЕ: НЕ намалявайте или не спирайте да кърмите, когато имате запушен канал или мастит, тъй като това увеличава риска от усложнения (включително абцес).

   
ОСНОВНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА
Запушен канал
 - Почивка
 - Достатъчно количество течности
 - Питателните храни ще помогнат на майката да засили имунната си система


Мастит
 - Почивка в леглото (за предпочитане с бебето)
 - Увеличете течностите, достатъчно питателна храна
 - Намерете помощник за домакинствотоРЪКОВОДСТВО ЗА КЪРМЕНЕ

- ЕДНО  и също за запушен канал и мастит - важно е да се започне лечението незабавно
"Затоплете, Масажирайте, Почивайте, Изцедете гърдата"

Най-важно

- Кърмете често и изцеждайте гърдата докрай
Стремете се да кърмите най-малко на всеки 2 часа. Поддържайте засегнатата гърда колкото може повече време празна, но не пренебрегвайте другата гърда.
 - Когато няма възможност да кърми, майката трябва да изцежда млякото често и докрай (с помпа или ръчно).

Преди кърмене

Загрявайте и нежно масажирайте преди кърмене
- Топъл компрес. Опитайте с пелена за еднократна употреба: напълнете я  с гореща вода (изпробвайте температурата на китката си, за да избегнете изгаряне), изстискайте малко памперса, след което го поставете с вътрешната му част към гърдата. Така мястото ще остане по-дълго време топло, отколкото при употребата на влажна кърпа.
- Потапяне в леген.  Напълнете мивката или купа с гореща вода и потопете гърдата във водата, докато масажирате запушената област в посока към зърното. Според някои по-добри резултати се постигат с добавянето на английска сол във водата - прибавете 1 пълна шепа английска сол на два литра вода. Измийте с чиста вода преди кърмене, тъй като бебето може да се възпротиви на вкуса.
- Горещ душ. Ефикасно би могло да бъде масажирането под душа с едра четка за коса. Четката трябва да бъде прекарана през сапун докато се насапуниса добре и тогава да се ползва за нежен масаж на засегнатата област в посока към зърното.
 - Разхлабете сутиена и всички стегнати дрехи, за да се подпомогне потока на млякото.

 Докато кърмите

 - Кърмете първо от засегнатата гърда, ако ви боли прекалено за да го правите, преместете на нея, веднага щом слезе млякото.
 - Осигурете добро позициониране на бебето и захапване на зърното. Използвайте позицията, която е най-удобна и/или позволява областта на запушването да бъде масажирана. 
Забележка: Съветът  да насочвате бебешката брадичка (или носле) в посока към областта на запушване е остарял и е бил базиран на идеята, че млечните канали имат пряк "маршрут" до зърното - съвременните изследвания ни доказват, че това не е вярно, и че даден канал може да започва от областта на запушване и "лъкатуши" в много различни посоки преди да завърши в областта на зърното.
 - Правете компресии на гърдата.
 - Масажирайте нежно, но енергично от областта на запушване в посока към  зърното.
  - Опитайте се да кърмите наведена над бебето, така че гравитацията да подпомогне отпушването на канала.

След кърмене

  - Изцеждайте ръчно или с помпа след кърмене, за да подпомогнете дренажа на млякото и да ускорите излекуването.
  - Използвайте студени компреси между храненията за облекчаване на болката и възпалението.ЛЕЧЕНИЕ*

Запушен канал

Аналгезия
  - Болкоуспокояващо/против възпаления
( напр. ибупрофен)
  - Втори избор - само болкоуспокояващо
( напр. ацетаминопрофен)
Антибиотик?
  - Не

Мастит

Аналгезия
 Същото както при запушен канал
Антибиотик?
  - Не: Ако симптомите са леки и са налични за по-малко от 24 часа.
  - Да: Ако симптомите не се подобрят в рамките на 12-24 часа, или ако майката е остро болна.
 - Най-широко разпространеният  патоген е пеницилиново устойчив Staphylococcus aureus.
  - Типични антибиотици използвани за мастит:
 Dicloxacillin, flucloxacillin, cloxacillin, amoxycillin-clavulinic acid
 Cephalexin, erythromycin, clindamycin, ciprofloxacin, nafcillin

 - Най-препоръчвано е 10-14 дневно лечение, за да се избегне повторно заболяване. Не прекъсвайте лечението по-рано от предписаното.
 - Обмислете употребата на пробиотици, за да понижите риска от млечница.
 - Някои майки употребяват природни лекове.

*  Консултирайте се с Вашия лекар относно насоки за Вашето специфично състояние. Лекарствената информация е взета от референциите, посочени долу и е предоставена само за образователни цели.


Маститът винаги ли изисква  прием на антибиотици?
 Не, маститът не изисква винаги антибиотици.

 Маститът е възпаление на гърдата, което се причинява по-често от застой на млякото (възпрепятстване потока на млякото), отколкото от инфекция.  Не-инфекциозният мастит обикновено може да бъде излекуван без употребата на антибиотици. Все пак, според документа на СЗО "Мастит: Причини и Справяне": "без ефективно изцеждане на млякото, не-инфекциозният мастит е склонен да премине в инфекциозен, а инфекциозният - в абцес. "

Според "Клиничен Протокол за Мастита" на  Академията за Кърмене&Медицина:
   "Ако симптомите на мастит са леки и са налични от по-малко от 24 часа, консервативните мерки (eфективно изцеждане и поддържащи действия)    могат да са достатъчни. Ако симптомите не се подобряват след 12-24 часа, или ако жената е остро болна, трябва да се започнат антибиотици. "

Ако майката  с мастит не притежава рискови фактори за инфекция (като посочените по-долу), най-вероятно маститът не е инфекциозен, и ако се третира правилно, ще бъде излекуван без антибиотици.

Когато имате мастит...

Говорете с лекаря си за започване
на антибиотици веднага, ако:

 - Маститът е на двете гърди.
 - Бебето е на по-малко от две седмици, или вие скоро сте били в болница.
 - Имате нарушена цялост на кожата на зърното с видими белези за инфекция.
 - Има кръв/гной в кърмата.
 - Наличие на червени резки.
 - Внезапно се повишава температурата Ви.
 - Симптомите са внезапни и остри.

Втори етап
 Преоценете лечението, ако симптомите не започнат да изчезват след 2-3 дни. Проучете допълнителни възможности, ако майката има повече от 2-3 рецидива на едно и също място. Обмислете вероятността за млечница, ако и след антибиотичното лечение зърната останат разранени и болезнени.

Както винаги, консултирайте се с личния си лекар, за да уточните как тази информация може да бъде приложена към Вашия специфичен случай.

Преведе Free soul от www.kellymom.com
Виж целия пост
# 1
Eeeeххх...защо не ги знаех тези неща преди година и половина, когато сестра ми получи мастит и стигна дори до операционната маса Cry

Благодаря за информацията...наистина е много полезна!
Виж целия пост
# 2
Благодаря за инфото!И аз минах през тия запушени канали,дано да не ми се случва пак!
Виж целия пост
# 3
 Iskam da popitam nqkoi znaeli nqkakav mehlem/pasta/za mazane na bebe za mastit v gardite?
Виж целия пост
# 4
Iskam da popitam nqkoi znaeli nqkakav mehlem/pasta/za mazane na bebe za mastit v gardite?
Бебетата нямат мастит. Случва се новороденото да има т.нар. полова криза - подути гърдички и/или при момиченцата - кървавист влагалищен секрет. Това е нормално. Гърдите на бебето не бива да се пипат/стискат/мажат; половите органи само се почистват както обичайно.
При нужда се консултирайте с педиатъра на бебето, но не мажете на своя глава!
Виж целия пост
# 5
Страхотно инфо  Hug
Аз бих сподлила, че често ми се запушва едната гърда и освен честото слагане на бебка н гърдата, цеденето и топлият душ с масаж, слагам картоф, което също ми помага да я отпуша по-бързо  Peace
Виж целия пост
# 6
Страхотно инфо! Благодаря!
 Имам съмнения, че ми се е запушила едната гърда, защото напипах бучка от към мишницата тази вечер след кърмене. Пробвах с помпата, но почти не излиза кърма от каналчетата. Само една тънка струйка. Бучката си седи след като изпомпах малко мляко. Сега се нагрявам с пелена, затоплена с ютията, дано да да помогне.
Виж целия пост
# 7
Информацията действително е много полезна. Peace
Аз се "сдобих" с мастит, когато бебето стана точно на 2 месеца, на гърдата, оперирана от фибром.
Към съветите, систематизирани по-горе искам да добавя, че при мастит изключително полезна е физиотерапията. Благодарна съм на моя личен лекар, че веднага ме насочи към отделението в ИСУЛ и още по-благодарна съм на доц Стоянова - изключителен професионалист и човек! Важно е процедурите да започнат максимално бързо и да се провеждат поне десетина дни.
Останала съм с впечатлението, че физиотерапията или се подценява, или изобщо не се предписва на майките с мастит, което според мен е голям пропуск  Peace
Виж целия пост
# 8
Да ви се оплача - май съм с мастит  Rolling Eyes 
Поне такава диагноза си поставих, като четях статиите и блога на Хедра.
Онази вечер като си легнах бях 6, а на сутринта бях с една подута гърда, втисаше ме ужасно, прилошаваше ми като се изправя, температура - абе всички симптоми. Забелязах че когато изцеждам кърма /колкото може да се изцеди заради запушването/ има кървави съсиреци. Сега пак ме втресе и започнах да се ровя из форумите за лечение без антибиотици. Не ми се ще да стигам до там, ама отида ли при личната, веднага ще ми назначи. Сега гледам да се държа с много горещи масажи, изцеждане, кърмене първо от засегнатата гърда, пия ибупрофен за температурата и мисля утре да си купя лецитин. Ако няма подобрение до два - три дни, ще се ходи на лекар - няма начин...
Лошото е че утре ще трябва по някакъв начин да се завлека до НАП за едни документи, а пък той е на М*йна си Райна...   Tired

Та така при мен... Мислех си че за 5 години кърмене подобни неща няма да ми се случат, ама - на!
Виж целия пост
# 9
Татяна, мастит чисто като статистика много по-често се случва в първите седмици и месеци, но реално никоя възраст на детето не е пречка да стане беля... Единственият път, когато имах мастит, беше точно когато голямата ми беше на възрастта на твоето детенце.

Симптомите, които описваш, действително са като мастит. Далеч не всеки мастит значи прием на антибиотици! Виж статията по-горе, тя е много подробна и с добри идеи за справяне с проблема.
Виж целия пост
# 10
Да ви се оплача - май съм с мастит  Rolling Eyes 
Поне такава диагноза си поставих, като четях статиите и блога на Хедра.
Онази вечер като си легнах бях 6, а на сутринта бях с една подута гърда, втисаше ме ужасно, прилошаваше ми като се изправя, температура - абе всички симптоми. Забелязах че когато изцеждам кърма /колкото може да се изцеди заради запушването/ има кървави съсиреци. Сега пак ме втресе и започнах да се ровя из форумите за лечение без антибиотици. Не ми се ще да стигам до там, ама отида ли при личната, веднага ще ми назначи. Сега гледам да се държа с много горещи масажи, изцеждане, кърмене първо от засегнатата гърда, пия ибупрофен за температурата и мисля утре да си купя лецитин. Ако няма подобрение до два - три дни, ще се ходи на лекар - няма начин...
Лошото е че утре ще трябва по някакъв начин да се завлека до НАП за едни документи, а пък той е на М*йна си Райна...   Tired
Та така при мен... Мислех си че за 5 години кърмене подобни неща няма да ми се случат, ама - на!tatyana_77[/b,]Аз имах много често запушени канали и мастити,имах много мляко и бях си докарала хипер лактация.Куписи лецитин и изпий ударни дози да ти се разградят мазнините,а да ти се облекчи болката си намачкай пресен зелев лист/да си пусне сок/и го наложи на гърдата без да засягаш зърното.ще видиш ще те облекчи,знам страшна болка е и много ти съчуствам!дано мине по бързо!
 Peace
Виж целия пост
# 11
Благодаря за съветите!  Hug
Общо взето, овладях положението с ударни дози лецитин, масажи и много кърмене. За момента избягвам да нося сутиен, защото забелязах, че много бързо ми се образуват бучки при натиска от него.
А иначе хиперлактация и аз си докарах при №1 преди години, та ми е обица на ухото...  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 12
Ако в сутиена е проблема (съвсем възможно) - пробвай нов модел или само безшевно бюстие. Особено ако бучките са все на едни и същи места, направо можеш да го подозираш сутиена.
Виж целия пост
# 13
Здравейте!
И аз да споделя моя опит със запушените каналчета. След раждането и изписването ни от болницата ми слезе коластрата. Гърдите ми се бяха препълнили, болезнени и на буци. А мляко не излизаше, въпреки че пробвах с 3 различни помпи, слагах детето често да суче и налагах с топли кърпи. В паниката свекървата взе да ме стиска по цялата дължина на едната гърда. Толкова силно и болезнено, че на другия ден цялата беше посинена  ooooh!. Кой да знае тогава, че се стиска само около зърното  Whistling. И тогава май ми травмира гърдата и каналчетата. Бучките, по съвет на колежки, разкарах с компреси. Първият е от риванол и спирт - 50/50 върху памук и после слагах и найлон , за да ме си цапам дрехите. Налага се болезненото място без ареолата и зърното. Вторият е от начукан със захар магданоз. Слага се върху марля и после пак найлон до пълното изсъхване на сместа. Помага и само попарен магданоз. И до ден днешен / детенцето е вече почти на 6 месеца/ ми се случва да ми се образува бучка, въпреки че никога не стигнах до хиперлактация и често слагам да суче.
Виж целия пост
# 14
Здравейте,

позволявам си да ползвам тази тема, за да не отварям нова.

Имам бебе на 4 м. От сутринта съм с болки в лявата гърда. Нямам зачервяване, може би има някакво твърдо място, но е навътре, някак си от подмишницата навътре и на долу  Tired сори за обяснението.... Слагам бебето първо на тази гърда, но в момента се боря с нещо като криза и позата в която кърмя е предимно - аз по гръб, а бебето върху мен. Бебка не иска нито в люлка, нито в легнало... Вече имам и температура 38 С. Мястото е мнооого болезнено. Ще поръчам на мъжа ми да ми купи лецитин, но може ли да ми кажете по колко да пия на ден. Ако правилно съм разбрала, трябва преди кърмене да правя топъл компрес, после да доизцедя и след това - студен компрес. Може ли нещо да пия за температурата, че съм като парцал, пък имам още едно дете в къщи и съм сама  Confused

Предварително благодаря
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия