Време е за тиквички

  • 107 738
  • 694
# 570
Много обичам тиквички, мога цяло лято само това да ям. Но понеже не пържа нищо, имам други любими рецепти. Ето няколко от тях:

Задушени тиквички с млечен сос

Тиквичките се измиват и се нарязват на колелца, без да се белят. Може да се приготвят на пара в тенджера под налягане (когато парата се вдигне, тенджерата веднага се маха от огъня, защото иначе тиквичките ще станат на пюре) или да се сложат в микровълнова фурна за около 5 минути. Остават леко хрупкави, което у нас много се цени. Поднасям ги със сос от кисело мляко, чесън, малко горчица за вкус, лимонов сок, някаква подправка по избор - аз слагам сушен риган или босилек, лятото - пресен копър. За разкош в соса можа да се сложи малко натрошено сирене. По същия начин приготвям броколи и карфиол.

Мусака с телешка кайма и тиквички

Тиквичките се приготвят като в горната рецепта, но без да се режат, и тук е още по-важно да не се преварят с оглед на допълнителната кулинарна обработка. Каймата се задушава с нарязан на ситно лук (може и чесън да се добави) в тиган, без да се добавя допълнително мазнина. Слагат се подправки на вкус - целина, червен пипер, чубрица, къри, абе каквото обичате, аз винаги експериментирам на момента. Тиквичките се нарязват на кубчета, смесват се с каймата и лука в тава за печене, залива се със заливка за мусака и се запича до зачервяване. Поднасям с кисело мляко с чесън.

Между другото, и двете ястия вървят страхотно с таратор. Simple Smile

Постна мусака с тиквички

(Признавам си, че идеята е взета от гръцката мусака с патладжани.)

Картофи, моркови, патладжани, тиквички се режат на филийки и се редят на редове в тава. Между тях се слагат подправки и по малко мазнина. Слага се малко вода и се пекат, докато омекнат, заливат се със заливка за мусака и се запичат. Може предварително да се сварят и тогава само се запича мусаката със заливката.

Същите продукти може да се задушат във фурната в голям пръстен съд - става доста по-бавно, но за сметка на това пък невероятно вкусно.



Виж целия пост
# 571
Извинявам се за спама, но ми се струва,
че ще трябва да си преместя компютъра
до печката заради вашите неустоими
рецепти.  chef  bouquet
Виж целия пост
# 572
Извинявам се за спама, но ми се струва,
че ще трябва да си преместя компютъра
до печката заради вашите неустоими
рецепти.  chef  bouquet
hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
или печката до компютъра  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

 Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 573
  о момечета да се извиня  темата за тиквичките вече била пусната , но нещо не съм доогледала нещата , то все нали бързам , пуста работа няма край
Виж целия пост
# 574
необходими продукти                           Панирани тиквички
   тиквички
     брашно или галета
     яйце
     сол                     начин на приготвяне    Тиквичките се остъргват, измиват се и се назряват по дължина на филии с дебелина 0.5 см. Посоляват се, потапят се в галета и разбито яйце. Пържат се до златист цвят. Поднасят се с кисело мляко разбито със ситно нарязани сварени яйца, копър и сол.
Виж целия пост
# 575
И аз се извинявам за спама, ама май в бъдеще ще се измислят самоготвещи печки с флашка  hahaha Само прехвърляш инфото и готово. И слагаш продуктите във фурната де ... тя да си ги оправя   Joy
Виж целия пост
# 576
И аз се извинявам за спама, ама май в бъдеще ще се измислят самоготвещи печки с флашка  hahaha Само прехвърляш инфото и готово. И слагаш продуктите във фурната де ... тя да си ги оправя   Joy

От кога ги чакам тези фурни...
Виж целия пост
# 577
запис
Виж целия пост
# 578
Снощи направих фритатата. Стана много хубава.
Добавих отделно сос от кисело мляко, пасиран чесън
и копър.

Вивиан, ако знаеш как се размечтах... Joy
Виж целия пост
# 579
Кюфтенца от тиквички с овесени ядки на фурна


Царевични мъфини с тиквички
Виж целия пост
# 580
Пробвах тиквички на тефлонова скара. Нарязани на ленти, предварително ги посолих и леко намазних.
Станаха екстра! Миришат на пържени, а никак не са мазни  Grinning
Виж целия пост
# 581
Забравих ето тези да ви покажа, много са вкуснички и леки Rolling Eyes


Виж целия пост
# 582
Пробвах тиквички на тефлонова скара. Нарязани на ленти, предварително ги посолих и леко намазних.
Станаха екстра! Миришат на пържени, а никак не са мазни  Grinning

И аз вече не пържа тиквичките - само на грил тиган с няколко капки мазнина.
Виж целия пост
# 583
Не съм чела цялата тема, но да ви напиша рецепта за суфле от тиквички, което правя за бебка.  chef
Продукти:
Тиквички - 5-6 бр.,сирене - 250 гр, прясно мляко 1 к.ч., 2-3 яйца, масло

Тиквичките се настъргват, насоляват се и се оставят да се изцедят от водата
Разбиват се белтъците на сняг
Отделно в купа се разбиват жълтъците, сиренето, млякото, тиквичките. Добавят се белтъците и се обърква, отгоре се слагат парченца масло и после се слага да се пече на умерена фурна до зачервяване.
Всъщност зависи от размера на тиквичките, някой път слагам по-малко сирене, друг път ако е воднисто, добавям много малко мляко, или изобщо не слагам мляко.
Виж целия пост
# 584
     О , Вивиан и аз искам такава фурна Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия