Банално, но все пак... как готвите ориз?

  • 4 185
  • 31
# 15
Не  Mr. Green  1 чаша ориз и 3 чаши вода.
Виж целия пост
# 16
Ако го приготвям за гарнитура измития ориз го салагам във вряща подсолена вода(1:4,даже 5) и ври на слаб котлон.
Ако ще е за ястие,задължително го запържвам да се "оцъкли"

И другото,което спазвам е,че след като приключите с готвененто на ориза той продължава да обира и да попива течност.Затова аз винаги го махам от котлона или фурната като го оставям леко сочен(воден).Така докато ястието си отлежава,ориза попива без да се слепва и да става сбит....
Виж целия пост
# 17
Направих го по рецептата на Габи- моята адашка  Wink. Получи се. Отначало не вярвах, че за 15 мин ще имам сварен ориз, но стана. Имам един въпрос. Моят ориз стана сух и лепкав- така ли трябва да стане? Направих всичко, както го беше описала Габи. Ориза се получи, но защо стана такъв? На теб такъв ли ти става?
Виж целия пост
# 18
Ако го приготвям за гарнитура измития ориз го салагам във вряща подсолена вода(1:4,даже 5) и ври на слаб котлон.
Ако ще е за ястие,задължително го запържвам да се "оцъкли"


 

          Peace   
Виж целия пост
# 19
Сух и лепкав?
Не, при мен става "сух" в смисъл не е воднист както "1 към 4" (баба така прави става вкусен но доста
разкашкан - воднист).Този ориз е основа за по нататъшна обработка Simple Smile Например за китайско със зеленчуци и т.н
За това е необходимо да е сух - всяко зрънце само за себе си, т.е да се отделят зрънцата.
Ако няма да се продължава с по-нататъшна обработка(по китайски рецепти да речем), може да
се направи Пилав(има рецепта в рецепти от турската кухня - там оризът предварително се запържва
и се залива с водичка пак в същото отношение(1 към 1.5 ).
Виж целия пост
# 20
Сух и лепкав?
Не, при мен става "сух" в смисъл не е воднист както "1 към 4" (баба така прави става вкусен но доста
разкашкан - воднист).Този ориз е основа за по нататъшна обработка Simple Smile Например за китайско със зеленчуци и т.н
За това е необходимо да е сух - всяко зрънце само за себе си, т.е да се отделят зрънцата.
Ако няма да се продължава с по-нататъшна обработка(по китайски рецепти да речем), може да
се направи Пилав(има рецепта в рецепти от турската кухня - там оризът предварително се запържва
и се залива с водичка пак в същото отношение(1 към 1.5 ).

Да доста по- сух беше...Докато тази 1 към 4, който аз съм свикнала да правя и ям е по воднист. Може би, защото не съм свикнала да ям такъв ориз, затова да ми се струва доста сух.
Виж целия пост
# 21
аз го бях правила веднъж 1:1.5 и хрупкаше
иначе първо го запържвам и 1:3
Виж целия пост
# 22
Понеже сина ми е капризен -за него-Кипвам 2.5 вода с 1 с.л. олио и 1с.л. лимонов сок и 1ч.л. сол добавям добре измития кръгъл ориз .Варя на най-слабото ~10 мин. и когато не е поело всичката вода изключвам и оставям докато попие водата.
За нас го запържвам с лук и същото съотношение 1 ориз 2-2.5 вода.
Не трабва да се вари до пълно поемане на водата.
Виж целия пост
# 23
Разбрах едно- Всичко зависи от ориза... Какъв сорт е.
Виж целия пост
# 24
Разбрах едно- Всичко зависи от ориза... Какъв сорт е.
Ами аз си ползвам само от кръглия "Ризон"....Много съм доволна всеки път от резултата,а и ми е вкусен...


(Абе,идваш ми на гости и ти демонстрирам всичко за ориза)  Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 25

(Абе,идваш ми на гости и ти демонстрирам всичко за ориза)  Joy Joy Joy
Ще ти дойда, щом ме искаш  Hug
Имам в предвид, че не всеки вид ориз може да стане по една или друга рецепта. Всичко опира до сорта на ориза. Има си специални сортове за дадени видове ястия. Примерно не можеш да направиш ориз по китайски с български ориз.
  Tired
Виж целия пост
# 26
[. Примерно не можеш да направиш ориз по китайски с български ориз. [/b]  Tired
Имам приятелка ,която е женена за китаец...Ела да видиш какъв ориз прави тоя ми ти китаец с "Ризон"-а....Фантастичен!
Виж целия пост
# 27
Имам приятелка ,която е женена за китаец...Ела да видиш какъв ориз прави тоя ми ти китаец с "Ризон"-а....Фантастичен!
Как го прави тоя ориз по китайски. С колко вода, Кажи пропорциите, ако може.
Виж целия пост
# 28
Ами той използва много интересен начин на измерване  ooooh! Ще се опитам да обясня....
Значи,като сложи количеството ориз в тенджерата и си пъха вътре пръста(показалеца) вертикално и измерва до къде му стига нивото на ориза.След това налива вода и гледа да е същото съотношение.После прави с пръста импровизирани дупки в ориза(все едно представи си ако правиш дупки в мокър пясък) както е с водата и го слага да ври но на най-слабата степен...Вари го до полуготовност и го маха,като водата не е съвсем попита...Тенджерата в която вари ориза е тефлонова.
 Ако ще прави ориз със зеленчуци ориза трябва да е сварен предния ден и студен го слага в загрята мазнина да го позапържи в уок.После зависи какви зеленчуци слага....ако се готвят кратко време ги буха при ориза,а ако трябва по-дулго ги прави отделно и после ги прибавя към ориза.

Егати обяснението ooooh! Дано да ти стане ясно....
Виж целия пост
# 29
Егати обяснението ooooh! Дано да ти стане ясно....
Стана ми ясно. Благодаря за обяснението. Тези дни ще се опитам да го направя. Дано да успея. А ти правила ли си го?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия