МОЛЯ ВИ - КАК СЕ РАЗБИВА КЕКСОВО ТЕСТО ?

  • 885
  • 6
Извинете за глупавия въпрос,но . . искам да съм сигурна.Кажете ми моля ви,когато  се бърка тесто за следкиши и кексове,как е по-добре,да се бие с миксер или когато слагаме брашното леко да бъркаме с лъжица?Моя близка ми каза за бавното бъркане с лъжицата и че така се надигат най-добре.Склонна съм да и вярвам,но се чудя колко погрешни познания имам за сладкарството-аз си мислех точно обратното и бия ли разбивам с миксера..
Вие как мислите?
Виж целия пост
# 1
Аз ползвам миксер, ако няма - тел за разбиване. В краен случай с вилица.

Не виждам, какви предимства може да има разбиването с лъжица. Но пък се сещам за много недостатъци - става бавно, бучките се смачкват трудно, содата започва да кипи преди да е разбъркано тестото, после боли ръката и т.н.

Дървена лъжица ползвам само, когато добавям разбити на сняг белтъци към тестото. Тогава бъркам внимателно и по-бавно, за да не спаднат.
Виж целия пост
# 2
За най-добър ефект при кексовете се препоръчва да разделиш белтъците и жълтъците на яйцата. С миксер разбиваш белтъците на сняг и бъркайки с лъжица много внимателно (за да не спаднат) добавяш разбитите жълтъци, брашното и каквото още има в рецептата.
Виж целия пост
# 3
Моят любим кекс:
6 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар,1ч.ч. брашно, 6 с.л. вода, 6 с.л. олио, 1с.л равна какао, настърган лимон.
Яицата се разбиват - отделно жълтъци от белтъци. Половината захар при белтъците до получаване на сняг. Другата половина - с жълтъците докато захарта се стопи. При жълтъците се добавя водата лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане с миксера. Към белтъците се добават жълтъците и се хомогенизира като се бърка с лъжица, леко, леко. По същия начин се добавя брашното към тази смес- лъжица по лъжица. Добре е брашното да е пресято. Отделя се 1/2 ч.ч. от сместа и в нея се добавя какаото. Половината смес се изсипва в намазнената и отупана с брашно фолма за кекс. Разпределя се какаовата смес, слага се и остатъка. Пече се. Топъл се поръсва с пудра захар.   chef
Виж целия пост
# 4
Благодаря за поясненията,при 1ва възможност ще опитам кекса на Lara.  chef
Виж целия пост
# 5
Важно е и печенето!  chef Преди все се ядосвах, че кексът ми се разпуква отгоре при печенето, докато не прочетох, че това била тайната на хубавия пухкав кекс. За да се постигне този ефект в началото се пече при по-силна температура (200-250 градуса), докато хване лека коричка, след което се намалява на 150 до края на печенето.
Виж целия пост
# 6
Абсолютно вярно. Пукне ли се кексът - майстор си!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия