Новак в готвенето

  • 6 016
  • 84
# 45
Сложих грах и царевица, и доста Пикантина Laughing Смея да твърдя че стана вкусно, даже половинката го хареса много  Blush

Браво, браво!  Peace
Виж целия пост
# 46
Сложих грах и царевица, и доста Пикантина Laughing Смея да твърдя че стана вкусно, даже половинката го хареса много  Blush
Браво! Поздравления   chef    bouquet   bouquet   bouquet
Виж целия пост
# 47
Някой има ли опит в приготвянето на лазаня? newsm78    newsm78 newsm78 Решила съм да се пробвам да направя, но ми се иска 1во да събера повече информация   chef  chef
Виж целия пост
# 48
Някой има ли опит в приготвянето на лазаня? newsm78    newsm78 newsm78 Решила съм да се пробвам да направя, но ми се иска 1во да събера повече информация   chef  chef

Не е трудно, като си набавиш продуктите. А по тази рецепта на boo става страхотна вкусотия:

Цитат на: boo
Цитат
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:

Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.

Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.

Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

Приятен апетит!

Виж целия пост
# 49
Отново ми трябва помощ  Embarassed

Имам известно количество картофи, дайте идея какво да сготвя с тях!    Praynig

Нещо лесничко, като за новаци  Grinning
Виж целия пост
# 50
Отново ми трябва помощ  Embarassed

Имам известно количество картофи, дайте идея какво да сготвя с тях!    Praynig

Нещо лесничко, като за новаци  Grinning
Яхния,огретен,картофи на фурна със сиренце и яйца(може и месце),мусака,пиле с картофи?

Какво ти се хапва? Да знам за кое точно да пиша... Grinning
Виж целия пост
# 51
Хм... картофки на фурна със сирене и яйца звучи добре 
Огретен също....   Blush
Виж целия пост
# 52
Картофки на фурна:

Картофите се обелват ,нарязват на кръгчета и се полууваряват.Изсипват се в подмазана тавичка(олио или масло),добавят се сол,черен пипер на вкус,натрошено сирене(може и сварено пилешко месо накъсано или нарязана шунка),1 връзка копър.Обърква се хубаво и се залива с 1 кофичка кисело мляко+ 2 яйца.Пече се докато се стегне заливката и придобие приятен загар.


Огретен

Картофите се сваряват нарзани на по-едри парченца.Изцеждат се и се прехвърлят в тигана с мазнина,добвя се и 1 глава лук на филийки,сол.Когато се позачервят картофите се заливат с разбити яйца и се объркват.Похлупва се и отвремемнавреме се разбърква докато се хванат хубаво яйцата.Може да се поръси с черен пипер и кашкавал при поднасянето.Кашкавала от топлината се разтича и дава красив вид на ястието.
Виж целия пост
# 53
Аз бих ти предложила
Картофи Соте
Обелват се добре и се нарязват на дребни кубчета, но не много дребни.
Картофите се сваряват, но не преварени,а полусорови.
 В тенджера  наливаш олиото да се загрява.
Но като ги сложиш да не са един върху друг а наравно.Не знам дали ме разбра.
Картофите се изпържват до леко златисто.
Не ги бъркаш, а ги разтръскваш ,понеже ще се кашнат.
После  се слагат подправките и чесън към картофите.
Може да се прибави и сметана.
Виж целия пост
# 54
Момичета....  thank you

 Hug

Много мерси за пореден път! Като за начало ще се пробвам с картофки на фурна със сирене (че и с такова се уредих в излишък).
Забравих да кажа че картофите са пресни, ако това има значение. И са дребнички, май ще ги слагам цели  Grinning
Виж целия пост
# 55
Ако са пресни по добре използвай моята рецепта,
а старите картофи ги използвай за огретен.
Виж целия пост
# 56
Става и с пресни картофки на фурна.Особено както съм писала,че се слага и копър.Става много леко ястие...Ммммм,идвам ти на гости  Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 57
Става и с пресни картофки на фурна.Особено както съм писала,че се слага и копър.Става много леко ястие...Ммммм,идвам ти на гости  Laughing Laughing Laughing

Ми вече една приятелка се запъти към нас  Laughing

Ще видя какви продукти имам, и като сготвя (а дано!) ще снимам и ще ви покажа!  Grinning 
Виж целия пост
# 58
Да докладвам. Картофите ги нарязах и сложих в иенска тавичка (или както там се казва) и сложих сирене ,кренвирш и някаква универсална подправка на Маги. Картофите бяха сурови (по съвет на майка ми). Сложих малко олио и долях вода, колкото да покрие нещата. Буф във фурната и след 1 час бяха готови. Малко бях попрекалила с мазнината, и се наложи да поизлея малко, но смея да твърдя че станаха много вкусни. Не снимах, защото бързо се изядоха, а и не бяха особено естетични  Laughing
Виж целия пост
# 59
Браво за успеха!   bouquet
И така става(със сурови)...С полууварени се съкращава времето за приготвяне....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия