Новак в готвенето

  • 6 003
  • 84
# 15
3. Вари достатъчно дълго боба.

без СОЛ  Peace И аз не го знаех това..
Tочно така  Peace ,защото иначе ще ти "трака" т.е. няма да уври ....Солта се слага накрая   bouquet
Освент това аз на 2 пъти изливам водата от боба докато ври и я сменям с нова
Виж целия пост
# 16
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?
като се върти на масата,ако хубаво се върти значи е Ок,ако е по-тромавичко Thinkingпо-добре си свари ново
Виж целия пост
# 17
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?

Мииии ако не смърди много зле ....
Виж целия пост
# 18
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?

Мииии ако не смърди много зле ....
Laughing Laughing Laughing newsm10
Виж целия пост
# 19
Може би тук е мястото да споделя нещо, което научих онзи ден от майка ми. Аз рядко правя мекици - избягваме пърженото, но синът ми поиска, та трябваше да се допитам до СПЕЦИАЛИСТА Simple Smile. Мама ме посъветва върху половинката кубче мая да сложа 2 каф. лъжички захар и също толкова сол, а най - отгоре да полея с няколко капки олио. След това маята се оставя да се втечни и се смесва с вода. Всичко останало предполагам е известно, но все пак: 500 гр. щресято брашно се замесва с около 400 мл хладка вода, смесена с маята, оставя се да втаса, правят се топки, раздърпват се до "мекичено"  Laughing положение и се пържат.
Та тоя трик с маята прави тестото по-бяло и меко някак.
Виж целия пост
# 20
може ли и аз да се включа към новаците.
стаж някакъв имам, но на разни по-аматьорски рецепти (традиционни).
но да се похваля с най-големия си успех- питка хризантема, като тестото беше по рецепта на за питки карина (ако не се лъжа).
но толкова съм смотана, че не можах да си ги покажа в темата за питките.
така че и аз ще следя с интерес
Виж целия пост
# 21
Искам да ви питам за запържването на ориза (пробвах се да направя ризото). В колко мазнина и колко време се запържва? Аз сложих вчера половин пакетче масло за 1 ч.ч. ориз. Казах ми че трябвало да стане прозрачен, ама.... И постоянно добавях вода (така бях чела в някаква рецепта). Но беше на котлона поне половин час докато омекне(постоянно разбърквах). Кажете бъркам ли някъде?
Виж целия пост
# 22
Искам да ви питам за запържването на ориза (пробвах се да направя ризото). В колко мазнина и колко време се запържва? Аз сложих вчера половин пакетче масло за 1 ч.ч. ориз. Казах ми че трябвало да стане прозрачен, ама.... И постоянно добавях вода (така бях чела в някаква рецепта). Но беше на котлона поне половин час докато омекне(постоянно разбърквах). Кажете бъркам ли някъде?
В добре загрята мазнина се слага измития и изцеден ориз.Аз винаги го запържвам в тефлонов тиган,за да не ми залепва.След като стане прозрачен,тогава се сипва водата.Когато се запържи така зрънцата се разделят и ориза не се слепва....  bouquet
Виж целия пост
# 23
В добре загрята мазнина се слага измития и изцеден ориз.Аз винаги го запържвам в тефлонов тиган,за да не ми залепва.След като стане прозрачен,тогава се сипва водата.Когато се запържи така зрънцата се разделят и ориза не се слепва....  bouquet

 Hug

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?
Виж целия пост
# 24

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?
Ами аз се водя винаги по вида му.Той става точно като стъклен и при бъркане зрънцата ги усещаш с бъркалката като по-хрупкави....как да го обясня  ooooh! Просто усещането е с бъркалката....Ако не ти е ясно те каня у нас на нагледен курс.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 25

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?
Ами аз се водя винаги по вида му.Той става точно като стъклен и при бъркане зрънцата ги усещаш с бъркалката като по-хрупкави....как да го обясня  ooooh! Просто усещането е с бъркалката....Ако не ти е ясно те каня у нас на нагледен курс.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Това за нагледния курс много ми хареса.Така де,както мамите кърмачки си взаимопомагат,така и мамите готвачки магат да се взаимообучават. Laughing
А за ориза-аз понякога не го пържа предварително.От баща ми знам друга тайна.Просто оризът трябва да се сложи в необходимото количество вряща вода.Т.е. ориза го слагам последен.И после доварявам на по-слаб огън.Желателно е и да не се бърка много-много.А за това колко мазнина да сложиш-зависи как го обичате.Но по принцип оризът `носи` на мазнина.
Виж целия пост
# 26

Това за нагледния курс много ми хареса.Така де,както мамите кърмачки си взаимопомагат,така и мамите готвачки магат да се взаимообучават. :lol
Ми така де.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 27
Ще използвам темата, за да ви попитам  Rolling Eyes.
За вечеря съм сложила зрял фасул. Обаче мъжът ми иска да го направя на фурна  newsm78.
Попитах го как става, но той каза, че не знае  ooooh!. Досега съм приготвяла само класическата рецепта - в тенджера  Thinking.
Моля за помощ  Praynig.
Виж целия пост
# 28
Аз го правя така.Сварявам фасула до готовност само с вода в тенджера под налягане.След това го отцеждам и го изсипвам в тавичка.Слагам сол,мазнина,червен и много малко черен пипер,доматено пюре,1 глава ситно нарязан лук и задължително джоджен.Разбърквам хубаво,наливам съвсем малко от отварата на фасула и запичам на фурната.Когато го правя по този начин,мъжът ми предпочита вместо кромид лук да сложа праз.Понякога слагам и моркови.Слагала съм и предварително запържена кайма,наденички или пушено месо.Става вкусно.Всъщност, слагаш същото,което използваш когато го готвиш в тенджера,само че със съвсем малко вода и го печеш.
Виж целия пост
# 29
Eclat , благодаря   bouquet.
Тоест бобът на фурна няма запръжка, нал тъй  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия