Наистина окуражаващо - на мен костите и зъбите са ми слабото място и сериозно взех да се притеснявам да не си докарам остеопороза...Затова млякото и сиренето (особено българското ) са всекидневно част от менюто вкъщи. Хубавото е, че мъжът ми е още по-голям почитател на сиренцето! Охх, само дето и сладичкото обичаме.
Би ли ми казала повече, за съчетанието плодове - кисело мляко?
Теориите за здравословното хранене са толкова противоречащи и объркващи...Например едни от тях посочват сиренето като неполезна храна, която трябва да намалим рязко...Други, че смесването на белтъци и въглехидрати е също непрепоръчително - взаимно се неутрализират и затруднява усвояването им от организма. Т.е. не би трябвало да подслаждаме млякото дори с мед...
След толкова четене на подобни теории за себе си установих, че е най-добре да слушам тялото си и тогава се чувствам ок... (например спрях да ям месо...). Иска ми се да вярвам, че дългокърмените деца също най-добре знаят кое е полезно за тях и инстинктивно сами избират най-полезната за тях храна - това което им липсва. Например моя бебешок обожава свежи плодове и зеленчуци!
И понеже стана въпрос за меда - като всяка храна лекарство мисля, че и с него трябва да се внимава..Толкова фалшификации има напоследък..например много пчелари хранят пчелите със захар, тъй че меда им всъщност е преработена захар. А колкото до киселинноста на меда - той също е с много ниско Ph (3,4)- т.е. е много кисел освен, ако не е в подходящ разтвор... http://www.honey.com/downloads/ph-acidsinhoney.pdf (Сори на е на английски...)
А иначе - днес за първи път подсладих киселото млекце с овесени ядки на Бела с мъъничко мед! Сега чакам да видя дали ще има реакция.. Надявам се - не...