Какви странни плодове и зеленчуци /храни/ се срещали там където живеете?

  • 65 427
  • 223
# 60
Asyalein, бъркаш. Endiviensalat e много разпространена в северна Германия и се приготвя както Мопси е описала. Листата се накъсват и задушават с малки парченца бекон и лук, всичко това се смесва с картофено пюре и се гарнира с оцет и сол на вкус. На мен много ми хареса.

 newsm78
уби ме.

до сега никъде не съм я яла готвена, само сурова newsm78
Виж целия пост
# 61
Да не кажеш, че не съм приятел
Виж целия пост
# 62
Хората, родени в Израел, наричат с името на този плод:



Сабрес - кактусовият плод  Grinning  За тях казват, че са с бодли отвън, меки отвътре като плодовете сабрес  Peace

Иначе част от изброените плодове имах възможност да опитам тук, но най-много обичам динята, която в Израел е без семки - свикваш да я ядеш по "мързеливия" начин, и в България ми беше много странно, че трябва да се "справя" със семките все някак...  Blush



Тук динята е популярна да се яде със сирене  Peace но аз я предпочитам в плодови шейкове и други разни освежаващи състояния  Grinning

Виж целия пост
# 63
Това също не е толкова екзотично, но за мен беше странно - листата на подправката кориандър:



На външен вид наподобява магданоз, но има ужасен, по мое мнение, аромат, който е и доста силен... В България познавах подправката в праховидно състояния, от семената или някакви зрънца, но така пресни листенца - едва тук се сблъсках с тях...
Виж целия пост
# 64
Това също не е толкова екзотично, но за мен беше странно - листата на подправката кориандър:

На външен вид наподобява магданоз, но има ужасен, по мое мнение, аромат, който е и доста силен... В България познавах подправката в праховидно състояния, от семената или някакви зрънца, но така пресни листенца - едва тук се сблъсках с тях...


Мразя го! Cilantro, coliander, coriander, както и да го наричат по всички по-южни страни, брр, в Либия му викахме миризливия магданоз. Доколкото разбирам е популярен в северно Африканските страни, Кипър, Индия, Китай, Виетнам, Малайзия, Мексико, за тези се сещам  Sick
Виж целия пост
# 65


А това е едно растение, блет (blette) което още не мога да разбера как се казва на български (една позната твърди, че било пащърнак)...

chumbi, и аз не знам как се казват тия листа на български, но на английски е манголд / чард (mangold / chard). Малките млади листенца могат да се ядат на салата, но големите се препоръчва да се готвят.

А ето това е пащърнак. В къщи много се цени и се използва.


Biz, силантро (кориандър) е много популярен и в латиноамериканските страни. В България майка ми го ползваше, но винаги много пестеливо. Аз никога не съм го обичала, докато една латиноамериканка не ме светна как да го ползвам в гуакамоле (пюре / паста от авокадо). Сега си купувам заради гуакамолето.

Виждала съм и в Европа, но далеч не толкова масово, а тук направо се изумих как навсчкъде продават поне 10 вида картофи.
Жълтите са обикновено към 3-4 вида, но нито един от тях няма "европейския" вкус, който аз съм свикнала. Има и бели, които са бели вътре, а отвън са като жълтите.

Черни



Виолетови



Червени



Ока картофи



Сладки картофи (вторите имат вкус на тиква. Много ми харесват, но не ги готвя в манджи, а ги ползвам за десерти - намерих си много рецепти в нета.)




Ето още по-голям асортимент (3 страници са). Разбира се, не се продават всички в супера, но достатъчно, за да има избор.  Mr. Green

Артишок за първи път ядох, когато се преместих в Германия. За мен тогава беше екзотичен.



Същото се отнася и за руколата, която вече беше спомената и за пиниевите ядки, които обожавам.

Виж целия пост
# 66
Кюбит, топинамбур (сладки картофи) можеш спокойно да готвиш на супа, пюре или гарнитура към ястия. Става фантастичен огратен с него. Виж десерти не съм приготвяла. Децата го обожават и много често го правя.
Дори суров настърган в салата може да се добавя.
Артишока и за мен беше екзотичен, добре, че една позната италианка ме светна да ползвам за по-лесно консервите, защото си е голям чанч да го приготвиш от суров вид. Като се има предвид, че се ползва само сърцевината и всички външни листа, които са твърди като на алое се изхвърлят.
Виж целия пост
# 67
Вечи, мерси за идеята за огретена. Ще опитам непременно.   bouquet
Сладките картофи и аз ги ползвам за супа, но само тиквена кремсупа (тиква, сладки картофи и моркови, стъбла от магданоз и малко канела).
А десертите - приготвям го като тиква - печене + мед и орехи или в мъфини, но пак с орехи.

Аз суров артишок до сега не съм готвила. Даже не знам как.  Embarassed Да живеят консервите! Само дето тук почти навсякъде са с корн сироп и чесън. Първото мога да преглътна, но е и чесъна.  Sick
Има едно италианско магазинче до нас, от където си купувам малки бурканчета консервиран артишок, но ми съдират кожата с цената.  Confused

И за да не съм съвсем не по темата, тук съм виждала, но не съм купувала червени банани. Някой беше писал за жълтите, които са адски вкусни пържени, направо си облизвам пръстите.
Червените ми са "не натурални" някак си и не знам какво да правя с тях. Даже ги има в различни
разцветки.  Wink



Виж целия пост
# 68
cubbit, да и аз го харесвам на гуак също. А сладките картофи - не са картофи в същност, нещо си друго, но с 2 ръце съм съгласна с Вечерница - супер са на огретен.
Виж целия пост
# 69
Мишка, мерси за линка.
често готвя рецепти от този сайт  Wink

Вечи, топинамбур не е ли земна ябълка на български?
гулия още му викат? newsm78
аз го обичам със сол, сурово, но и на туршия е вкусно  Crazy

някой да даде съвет как се готви Quinoa .
за пореден път не се справих ooooh!
до сега само на попс (като пуканки) ми беше вкусна...
Виж целия пост
# 70
някой да даде съвет как се готви Quinoa .
за пореден път не се справих ooooh!
до сега само на попс (като пуканки) ми беше вкусна...

Quinoa ползвам като заместител на булгур и понякога ориз. Правила съм салата "Табуле" с нея (ако е в женски род  newsm78) вместо с булгур.

Преди 2 седмици за едни гости-вегани готвих тази рецепта за първи път и стана много вкусно. Не използвах единствено чесън, защото не го понасям. Приготвих го с пиниеви ядки, а не орехи и без пармезановия дресинг, за който се споменава. Сервирах го разбъркано предварително, като поръсих ядките отгоре и "украсих" с по две аспержи и разрязани за две чери доматчета (въпреки, че ги няма в рецептата).
http://www.101cookbooks.com/archives/001564.html

А аз дори не знаех, че може да се "пука" quinoa.  Blush
Виж целия пост
# 71
Да, определено и аз ползвам киноа за заместител на ориз, кус-кус (особено в марокански рецепти) и булгур.
А някой да има представа как се превежда Dinkel Dinkel на български. Аз лично го ползвам за булгур.
Виж целия пост
# 72
Босилек, я кажи как се готви този "калеб" по словашко?! Гледам го тук и все му се чудя как точно се използува...
acelga му викат на това на спаниш.
сеньорите много го купуват, нямам представа какъв вкус има обаче.

веднъж бях се закотвила на компа да открия бг му еквивалент, но помня че се изнервих и после забравих.
помагайте да го разкодираме Beta vulgaris var. cicla
на руски Мангольд
Виж целия пост
# 73
Quinoa ползвам като заместител на булгур и понякога ориз. Правила съм салата "Табуле" с нея (ако е в женски род  newsm78) вместо с булгур.

добре де, вариш ли го или го попарваш?
аз булгурът го попарвам само  newsm78

ама киноато си стоеше сурово  Thinking
веднъж пробвах да го варя, ужас... стана лигаво  Sick
моето въобще не се разпукава при варене/попарване Shocked

остана малко в пакетчето, май ще го ядем пукано  Simple Smile

О'Хара, и на български си е манголд
Виж целия пост
# 74
 Shocked ъ, каква съм умна Embarassed

ами не съм го срещала у нас това зеленото нещо това трябваше да означава оправдание
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия