Попаднах случайно на тази тема и реших, че мога да помогна с Маскарпонето, за да се успокоят духовете. Гледам, че по едно време е станало доста "напечено".
В USA го има но и тук е доста скъпо, а за Тирамису отива доста, така че се порових преди и си намерих рецепта за Маскарпоне. Пробвала съм я и е много добра. Отнема повечко време, както ще видите от долунаписаното, но си струва. Аз с него си правя Тирамису. С крема сирене или разни други, не е същото. Някой го беше правил с Cream cheese (подобно на сирене "Крема" в България) и ми предложи да опитам. Аз го попитах какво е това, а той ми казва: Тирамису!?
![Weary](/img/emojis/faces/weary.png)
Ето я рецептата за Маскарпоне преведена от английски с някои мои обяснения за улеснение.
Продукти:
1 литър готварска сметана с масленност м/у 18 и 30% (не заквасена), идеалната е с 25% масленност
2 суп. л лимонов сок или 1/4 ч. л. лимонена киселина разтворена в 2 суп. л. вода
Оригиналната рецепта е с Тартаратна киселина (1/4 ч. л. tartaric acid), но аз не намерих, но и в тази оригинална рецепта пише, че в старо време са го правили с лимонов сок, тъй като не били и чували за това "животно"- tartaric acid
![newsm78](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm78.gif)
Процедурата е следната:
Загрейте сметаната на водна баня или в неръждаем съд с двойно дъно до 85 С. Прибавете лимоновия сок или лимонената киселина и разбъркайте добре. Сместта трябва да започне да се сгъстява почти веднага. Поддървайте тази температура още 5 минутки, като разбърквате от време на време. Оставете го да се охлади (не бъркайте повече) и го оставете в хладилника в затворен съд за 12 часа, през това време суроватката ще се е отделила. Изсипете го внимателно в тензухена торбичка (както се цеди сирене или кис. мляко за салата "Снежанка") и го оставете да се цеди на хладно място (разбира се поставете някакъв съд за събиране на суроватката отдолу) за 24 часа. Можете да сложите тензуха в гевгир, а гевгира върху по-дълбока тенджерка и да го сложите в хладилника. Не го оставяйте да се цеди на толо място, защото ще придобие кисел вкус!
След 24 часа цедене, Маскарпонето е готово! Прехвърлете го в подходящ съд и можете да го ползвате веднага или да го приберете за по-късно ползване.
Можете да го съхранявате в хладилник в добре затворена кутия до 2 седмици.
Ами, това е!
Надявам се да съм била полезна на някого!
![newsm03](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm03.gif)
Ако има някакви неяснотий - питайте. Ще се опитам да обясня с удоволствие. И на мен Тирамисуто ми е един от любимите сладкиши!
![newsm47](https://static.bg-mamma.com/Smileys/default/newsm47.gif)