Рамен - супа от китайско фиде

  • 20 000
  • 47
# 30
Бо, гледаш рецептата, която съм дала за кимчи и правиш първата част, т.е. зелето е осолено и стои плътно затворено.

следващата част вместо да слагаш всички зелении и подправки, слагаш само лютив червен пипер, а още по-добре ще е ако намажеш листата с лютива чили паста...
и пак оставяш в хладилника да се маринова.
моето стана хубаво, миришеше си на кисело зеле, но нямах много червен пипер и сложих една китайска подправка, която съдържа чили, кори от портокал, сусам и червен пипер.
според мен корите от портокал объркаха всичко, защото после в устата оставаше цитрусов вкус, който не се връзваше въобще с киселото зеле  #Cussing out

най-добре намажи китайското зеле с паста от джинджифил, чесън, захар и лют червен пипер.
аз сега специално си купих червен пипер, да не слагам от китайската смеска.

така е: тийновете се запалват по японската кухня от мангата, аз от книгите  Joy

П.П. аз си купих мисо паста и няколко пъти готвя супа с нея.
жестоко нещо. Crazy



Виж целия пост
# 31
А какво е мисо-пастаnewsm78
Виж целия пост
# 32
японската съпротива срещу кубчета бульон  Laughing

това е паста от ферментирала соя, пшеница или ориз.
има много приятен вкус.
добавя се по 1 ч.л. към супа или в сосове, майонеза.
придава плътен вкус на супата.
от гола супа от сварени във вода зеленчуци се получава невероятно вкусна супичка  Crazy
в мисо пастата има доста протеини  Peace

ето инфо на руски, на английски има повече...
Виж целия пост
# 33
И аз искам мисо!  Confused

Обаче, започвам сериозно да се замислям, дали собствениците на ресторантите за рамен не спонсорират Наруто?  Crossing Arms
Виж целия пост
# 34
А, аз съм се замисляла, този Наруто да не е стратегия на японското правителство за популяризиране на Япония. Знаете ли колко съученици на сина ми са зарибени по японски език? Почти полвината му клас ходи до София лятото, заради фестивала на мангата /национално японско изкуство/. Тази рамен супа е нищо в сравнение с всичко останало, което сина ми има желание да опита и пробва. За екскурзията до Япония, казах ли ви?   Crazy

Аааабе,  ... няма не искам, пиеш тука една бира и толкоз!   Laughing

И аз май ще си купя това мисо. Супата не знам кога ще я направя, но това кисело зелце, ще си спретнем.
За да не се получи гаф, asyalein, така ли?

Китайското зеле се реже надлъжно на 4, маха се долната част на кочана. Зелето се реже на 3-5 см. широки парчета. Слага се в купа на няколко реда, като между парчетата се наръсва сол. Отгоре се слага чиния и се затиска с тежест. Оставят се 12 часа, като 1 път се обръщат. Солта извлича водата от зелето и то става меко. Отделената вода се запазва!!!

Омекналото зеле се измива под течаща вода и се изцежда добре.

слагаш само лютив червен пипер, а още по-добре ще е ако намажеш листата с лютива чили паста...

Обърква се и се нарежда в буркан. Зелето трябва да е покрито с течност и бурканът не трябва да е много пълен, защото при ферментация е възможно да прелее. Бурканът се затваря, като не трябва да е плътно затворен, защото газовете при ферментацията упражняват натиск.

Оставя се 1-2 дена на стайна температура, за да се развият млечно-киселите бактерии.
След това се слага в хладилник където може да се съхранява 1-2 седмици.
Зелето трябва да се наблюдава и няколко пъти да се затъпква, за да остава винаги покрито с маринатата.

Важно!!!
След като Кимчи ферментира, не трябва да влиза в контакт с метални предмети, защото се разваля.



Виж целия пост
# 35
Бо, правилно си ме разбрала  Hug
моето зеле втаса доста бързо,
 след като го намазах с лютевините го сложих в хладилника.
ти опитвай твоето. ама то и по миризмата се усеща кога е готово Laughing

ако слагаш само лют червен пипер, то приготви повечко пипер Wink
по-горе съм публикувала снимка от ресторанта как изглежда кимчито...
за жалост този цвят трудно се постига с червен пипер,
явно слагат и някоя люта чили паста newsm78
незнам дали в Бг има Harissa и Sambal Oelek.
аз следващия път ще пробвам с тях...

а колкото до вманичаването по мангата  искам да ви успокоя, че това не отминава с възрастта hahaha
аз имам колеги, които са на около 29 - 31г. и са учили японски, четат в захлас манга книги, единият има у тях и някакъв меч...
и ми обясняваше за разликите межди канджи, катакана и хирагана Shocked
понеже не схванах и ми изкара речник ooooh!

за жалост в момента мога да избера само китайски, ако имаше яоснки бих се записала и аз, ама не заради мангата Joy
аз преди 2 месеца дадах луда сума за японски чай, който се използва при чаената церемония Crazy
Виж целия пост
# 36
asyalein , лют пипер да искаш. Имам за целия японски народ, че и отгоре.  Wink

Дано в Наруто пуснат някоя серия с Ким чи, за да мина само с него. Ти ме отчая с манга-манията.   Tired Дано поне има полза от японския език...
Виж целия пост
# 37
 вижте тук http://bgzona.info/details.php?id=4276
Виж целия пост
# 38
зъги, какво представлява линка?
не ми се регистрира само за да разбера Rolling Eyes
Виж целия пост
# 39
А някой да знае къде може да се намери това мисо или в какъв типаж магазини го продават. От Пловдив съм. Вчера гледах един филм Ramen Girl и аз яката се запалих по тоя прословут рамен Simple Smile
Виж целия пост
# 40
А някой да знае къде може да се намери това мисо или в какъв типаж магазини го продават. От Пловдив съм. Вчера гледах един филм Ramen Girl и аз яката се запалих по тоя прословут рамен Simple Smile

аз съм търсила безуспешно  Tired
даже не знаеха какво е Whistling
питала съм по здравословни магазини...
Виж целия пост
# 41
зъги, какво представлява линка?
не ми се регистрира само за да разбера Rolling Eyes


Току що се регнах - точно този филм е за който говори Сладко изкушение - МОМИЧЕТО РАМЕН.  Peace
Виж целия пост
# 42
Изгледахте ли го филма? Аз много се зарибих от него. Моят приятел пък открай време се е зарибил от Наруто, че и той му е почитател от край време, та и на двамата би ни било интересно да го опитаме Simple Smile 
A това нещо ми е много интересно какво е и ще съм ви благодарна ако знаете и ми кажете.
http://www.carolineoncrack.com/wp-content/uploads/2006/02/ramen.jpg 
http://excellanta.files.wordpress.com/2009/03/1790497754_8dc05699431.jpg И на двете снимки говоря за спираловидното бяло-розово нещо. Имам някакви съмнения, че е някакъв тип сурими, ама знам ли го?
Виж целия пост
# 43
Я, още от миналата година имало тема за тази супа, пропуснала съм я. Simple Smile

Аз също гледах The Ramen Girl тези дни (Наруто манията нас ни подмина нещо, така че няма натиск от сина ми Simple Smile) и сериозно се замислих дали да не се пробвам да го сготвя това нещо.

Сладко изкушение, в София мисо паста и други рядко откриваеми японски и въобще азиатски продукти има в Пикадили. Не знам в Пловдив дали имате магазин от тази верига.
Виж целия пост
# 44
Дам, имаме 2 пикадилита Simple Smile Някаква цена сещаш ли се специално мисото колко е и на какъв щанд да го открия? Благодаря предварително.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия