Торта Гараш
За блата:
7 яйца
1 ½ ч.ч пудра захар
се 2 ½ ч.ч. скукани орехи
½ ч.ч. сухар
2 с.л. какао
настъргана лимонова кора
1 с.л. ром
Маслен крем:
200 г масло
3 с.л. пудра захар
Яйчен крем:
4 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао
Украса:
захар за крокан, шоколадови пръчици и др.
Приготвяне:
7 яйца се разбиват с 1 ½ ч.ч пудра захар. Прибавят се 2 ½ ч.ч. счукани орехи (не много ситно) и ½ ч.ч. сухар, 2 с.л. какао, настъргана лимонова кора и 1 с.л. ром. Сместа се разделя на 3-4 блата.
Дъното на подвижна форма се намазва с масло и се поръсва с брашно. Блатовете се пекат до покафеняване и се отделят от дъното с помощта а тънък нож или за дъното се изрязва хартия за печене.
Маслен крем:
Разбиват се на пухкав крем 200 г масло и към тях се прибавят 3 с.л. пудра захар.
Яйчен крем:
4 яйца и 1 ч.ч. захар се разбиват на слаб огън и към тях се прибавят 3 с.л. какао. Като изстине този крем, двата крема се смесват внимателно.
Мажат се блатовете.
Отгоре може да се гарнира с крокан (3 с.л. захар се карамелизират с 1 с.л. вода. Като се втвърди, сместа се начуква и с нея се поръсва тортата.), шоколадови пръчици, стърган шоколад.
пп: Тортата става тънка, но достатъчно сладка. Парчетата не са от огромните, но са достатъчни. С две думи - Торта Гараш.