Торта Династия - Къде сбърках?

  • 22 785
  • 63
# 30
Ето и моята торта Гараш. Рецептата е много стара. Има-няма 20 години. Блатовете са без брашно и стават много тънички. Трябва да се внимава при печенето да не изгорят. Снимка нямам, защото последно съм я правила преди 15 години сигурно. После станаха модерни купешките торти. А сега домашните изживяват своя ренесанс, мисля, което много ме радва.

Торта Гараш

За блата:
7 яйца
1 ½ ч.ч пудра захар
се 2 ½ ч.ч. скукани орехи
½ ч.ч. сухар
2 с.л. какао
настъргана лимонова кора
1 с.л. ром

Маслен крем:
200 г масло
3 с.л. пудра захар

Яйчен крем:
4 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао

Украса:
захар за крокан, шоколадови пръчици и др.


Приготвяне:
7 яйца се разбиват с 1 ½ ч.ч пудра захар. Прибавят се 2 ½ ч.ч. счукани орехи (не много ситно) и ½ ч.ч. сухар, 2 с.л. какао, настъргана лимонова кора и 1 с.л. ром. Сместа се разделя на 3-4 блата.
Дъното на подвижна форма се намазва с масло и се поръсва с брашно. Блатовете се пекат до покафеняване и се отделят от дъното с помощта а тънък нож или за дъното се изрязва хартия за печене.
Маслен крем:
Разбиват се на пухкав крем 200 г масло и към тях се прибавят 3 с.л. пудра захар.
Яйчен крем:
4 яйца и 1 ч.ч. захар се разбиват на слаб огън и към тях се прибавят 3 с.л. какао. Като изстине този крем, двата крема се смесват внимателно.
Мажат се блатовете.
Отгоре може да се гарнира с крокан (3 с.л. захар се карамелизират с 1 с.л. вода. Като се втвърди, сместа се начуква и с нея се поръсва тортата.), шоколадови пръчици, стърган шоколад.

пп:  Тортата става тънка, но достатъчно сладка. Парчетата не са от огромните, но са достатъчни. С две думи -  Торта Гараш.
Виж целия пост
# 31
а ето и моята династия -смятам че това е най-вкусната торта която сме яли до сега -тортата изчезна за по-малко от 24 часа
  Hamburger Laughing
Виж целия пост
# 32
бетина, наистина покрива всички мои критерии за вид и вкус. Прилича ми на селската торта.
Признавам, след неколкократните неуспехи в темата, ме хвана шубето.
Точно по рецептата ли я прави?
Виж целия пост
# 33
бетина, наистина покрива всички мои критерии за вид и вкус. Прилича ми на селската торта.
Признавам, след неколкократните неуспехи в темата, ме хвана шубето.
Точно по рецептата ли я прави?
това е торта Династия -рецептата е на Йоли  спазих я дословно и трябва да ти кажа че резултата е страхотен опитай няма да съжаляваш аз определено ще я правя пак докато и усетим вкуса тя изчезна Laughing

беше се получило нещо много интересно-кремовете бяха се пропили в блатовете и те не се усещаха -все едно че има само орехи не знам дали ме разбираш но всичко беше много кремообразно
Виж целия пост
# 34
Разбирам те и още как. Това кремообразното е нещото, на което не мога да устоя никога  Laughing
При първа възможност ще я направя.
А относно големината? Какво значи огромна торта  newsm78
Виж целия пост
# 35
да споделя моя опит с *династия*
-първия път пекох блатовете до кафяво,станаха твърди като бисквита,но като простояха с крема стана фантазия усещаше се точно вкуса на блат и видовете крем
-втория пекох до златисто  се получи резултата,който предната готвачка *curly sue* описа смесване на вкусове

а и крема трябва да се вари до гъсто,защото аз се надявах да се сгъсти и нестано точно к`вото трябваше

гласувам за първия вариант Peace


тортата въобще не е огромна според мен с цялата доза става една стандартна торта е друг е въпроса ако една цяла торта е много за някой,щото за нас не е Embarassed
Виж целия пост
# 36
значи философията на блатовете е да се пекат до леко розово  крема се изчаква хубаво да се сгъсти и само следваш рецептата

относно големината-аз изпекох 3 блата и в готов вид дойде до горния ръб на формата ми-не мисля че е огромна -щом изчезна за нула време  Laughing

а като почнеш да я правиш ще видиш че не е много трудна просто има повечко процедури

сега си мисля че ако правя други торти все ще ги сравнявам с тази-а между другото я правя за първи път но със сигурност не за последен даже си мисля  дали не мога да и направя чаршаф -например марципан варна  newsm78
Виж целия пост
# 37
относно крема, бях писала и преди. Има една тънкост при варенето на яйчен крем, ако се вари по-дълго време, се втечнява необратимо. Достатъчни са максимум 5 минути, за да се сгъсти. Като стегне тортата в хладилника, кремовете стават много плътни.  Peace
Виж целия пост
# 38
Да споделя и аз една хитринка.

Когато редя тортата, слагам първият блат във формата дето се откопчава, но отдолу е тортената чиния. Така мажа смело с крем, слагам другия блат, притискам го отгоре за да се изравни, ако някъде крема ми е дошъл по-дебел. Така до последния крем. Наръсвам с орехи или там с каквото ще украсявам тортата и прибирам в хладилника. След няколко часа кремовете са стегнали. Вадя чинията от хладилника, с дървено шишче обикалям формата отвътре, за да се отлепи тортата. Разкопчавам и махам формата. Обикновено от "боцкането" на шишчето и крема, който се е набутал в краищата на блатовете се получава интересен зигзаговиден цветен декор отстрани. Ако не е ми харесва - обмазвам и отстрани.
Виж целия пост
# 39
Здравейте, много често търся помощ тук, но все не ми остава време да ви благодаря. Е, сега нямам оправдания, чакам кремовете да поизстинат  Wink. Тази торта изглежда чудесно и след като мислих за нея дълго, преди да заспя снощи, днес я започнах. Мисля, че ще ми се получи. По- късно ще изправя и снимки. Благодаря ви отново Hug
Виж целия пост
# 40
Запис! Другата седмица мисля да я правя Peace
Ще докладвам, обещавам Peace
Виж целия пост
# 41
Ставали да се покрие с ГММ или е доста мека?
Виж целия пост
# 42
аз лично не съм покривала но съм виждала така че става -крема ще го сложиш само между блатовете отгореи отстрани оформяш с маслен крем и покриваш
Виж целия пост
# 43
Ставали да се покрие с ГММ или е доста мека?

Династия аз съм покривала няколко пъти - чудесна е и за ядене и за покриване!
Виж целия пост
# 44
Стана невероятна ...много вкусна...
Горещо я препоръчвам на всички
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия