Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Индивидуална програма за обучение

  • 35 787
  • 22
Тази година в класа ми има 2 сестрички с ДЦП. Майката е подала молба за индивидуална форма на обучение.Има ли някой представа колко учебни часа се полагат на дете ?Ако има мами с опит,моля да споделят какви са процедурите- за майката, децата, учителите
Виж целия пост
# 1
Дъщеря ми е вече 3та учебна година на индивидуална форма на обучение!
Беше 10 клас ,когато минахме на такава форма на обучение.
Щом майката е подала молба,тази молба се разглежда на учителски съвет и ако се одобри,взависимост от това дали училището е общинско или държавно се изпращат документите към дадената институция за да се отпуснат средства за допълнителните часове в които ще работят учителите с децата.Освен молбата ,майката трябва да е представила и ТЕЛК и решение от ЕЛКК за индивидуално обучение!
Индивидуалната форма на обучение бива 2 вида -в училище или в домашни условия,всичко зависи от състоянието на самото дете ,а и при вашия случай зависи и от родителите!
При нас имаме изготвена индувидуална програма.Т.Е. ,детето взема около 50% от всеки един предмет ,учебни часа.Като часовете са разпределени така.Напр. 1во ,ще учат 5 предмета по 2 часа на ден от дадения предмет.През тези часове ,учителят преподава ,изпитва и оценява.Когато свършат ,дадения брой часове по даден предмет,детето трябва да има и срочна отценка по предмета.След това следват часове по другите предмети.
Но доколкото съм запозната процентите часове ,които детето трябва да вземе са различни в зависимост кой клас е!
А според това как децата се справят с учебния материал се пишат количествени или качествени отценки!
Ето тук съм писала по този въпрос:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=130158.440
 
Виж целия пост
# 2
Часовете за индивидуалната форма са от 8 до 12 на седмица. Зависи от преценката на училището и от финансиращия орган колко ще са точно, но не могат да са по-малко от 8 и повече от 12.
Виж целия пост
# 3
Благодаря, момичета. Пропуснах да кажа, че децата са близначки и директорката  гледа да минат двете заедно с 8 часа.А нали всяко дете е с индивидуална програма, с различно развитие...Дано от инспектората разрешат повече часове, децата имат нужда.Все се оправдават с делегираните бюджети.
Виж целия пост
# 4
А майката 2 молби ли предаде!
За всяко дете пооделно!
Защото за всяко трябва да има отделно решение от ЕЛКК!
По принцип всеки директор сам решава на колко деца може да поеме разходите по обучението-индивидуално.
Но при отказ на такова обучение,нарушава редица закони! Peace
Конвенцията за защита правата на детето!
Обвиняване в дискриминация!
Нарушаване на все още действащата наредба №6 !
Виж целия пост
# 5
Молбата е една обща за двете деца, но решенията от ТЕЛК са за всяко дете поотделно.  В понеделник ще видим резултата.
Виж целия пост
# 6
Има ли някой представа кога се подават молби за индивидуално обучение за следващата учебна година ? Може ли да откаже директор молба , при положение ,че детето е с ДЦП, не се движи само и предходната година е обучавано вкъщи?
Виж целия пост
# 7
Щом е обучавано в къщи е било на индивидуална форма на обучение,а за да посещава училище трябва да е с придружител - родител или социален асистент.
Ако искате пак да е на индивидуална форма ,но да бъде в училище,молбата се подава в края на юли началото на август.
А ако искате да сте в клас на ресурсно обучение ,мисля ,че сега се подават молби в ресурсния център.
Зависи дали в училището има рампа или казано достъпна архитектурна среда!
Виж целия пост
# 8
За индивидуалната форма на обучение - хем хубаво хем пък детето пак е отделено от другите деца и остава самотно. Дне ми казаха, че за така индивиална форма директора разрешавал по принцип както казва Ванчето, но ги отказвали, поради заангажираността на учителя и наторване на програмата му .. и т.н.

Но при тръгване на детето на училище и от самото му поведение в последствие ще се прецени как ще се работи с него, докато не го видим на практика няма как да знаем дали е за индив. или не. Живот и здраве наесен и от тук нататък ще мога да споделям практически вече опит.
Виж целия пост
# 9
Здравейте мами,ние от втория срок минахме на индивидуална програма,Индивидуалната форма е за тези,които ги посещава учителя на адрес.Това е като разлика,единия вариант е ако желаете децата  или детето да бъдат на индивидуална програма да помолите комисията пред която се явявате,в заключение да излезе с такова становище,или ако откажат,то да отидете при директора на съответното учебно заведение и с него да изясните необходимостта от такава програма на обучение.От една страна Rossoneri е права,че децата са самотни,но от друга страна специално за моята дъщеря,това излезе по-добрият вариант,защото тя много се изнерви,и ставаше много ядна,защото нямаше начин да отговаря или да пише като другите деца,а това в един момент оказва голямо въздействие върху държанието и.Най-лошото е,че при такава програма би трябвало да има възможност и самото дете с помоща на ресурсният учител да влиза в час,и то в тези приятните за детето,но при нас това остана пожелателно.Не знам как ще бъде нататък,честно казано,в отношение на знанията не знам колко сме напреднали,може да брои до десет,но не може да смята,пише букви със страшна мъка,направо писането и е терор в пълния смисъл,определено ще търся някакъв учител за през лятото,но за учебната година нямам идея.....Още повече,че не се знае дали и училището където сме ще оцелее....... Tired
Виж целия пост
# 10
Преди малко ми се обадиха от Комисията по Образование към Народното събрание и ме поканиха на следващо заседание, вдруги ден, за да защитавм отново исканията ни относно нуждата от промяна в нормативната уредба Индивидуалната форма за деца със СОП да същесвтува като такава, към момента се прилага чл. 82 от ППЗНП ( Правилника за прилагане закона за народната просвета) :
http://helpdesk.mon.bg/files/prvlnk_zkn_prosveta.pdf
, за деца, които остъстват от училище повече от 30 дни, което изключително много ощетява нашите деца, тъй като седмичните часове са от 8 до 12, а те са достатъчни само за 2 учебни предмета седмично, по останалите ги водим на частни уроци, но следва проблема, че няма нормативен документ, който да уреди уреждането на изпитите им по всички останали предмети, за да завършат достойно учебната година. И на практика, нашите деца са лишени, към момента от възможността да получат образователна степен. Затова са и предложенията ни и ако имате нещо да допълните, сега е момента и казвайте!

В предишното заседание на Комисията пообразование към Народното събрание, направихме предложенията си към Проектозакона за образование и предучилищно възпитание и подготовка:
http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/docume … n_obrazovanie.pdf
, които са същите, само членовете са други, но според Министъра, най - вероятно в рамките на този кабинет, проектозакона няма да бъде приет и затова остават промените към ППЗНП.

Нормативните актове на Министерството на Образованието, включително и Наредба
№ 1/ 23.01.2009 г. за обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/ или с хронични заболявания, не включват нашите деца. В тези актове, децата с комуникативни нарушения и с аутизъм, се отъждествяват с децата и учениците с умствена изостаналост, които трябва да бъдат обучавани по редуцирани учебни планове и редуцирани индивидуални програми. По този начин се нарушават правата за образование на децата ни, а именно, се нарушава чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от ЗНП ( Закона за Народната просвета), т. е. нарушава се правото на част от българските деца на достойно образование, поради това, че са различни.


   Оказва се, че пълноценно и достойно образование и интеграция, част  от децата ни, по преценка на родителя и при подаване на писмено заявление до директора на училището, могат да получат в индивидуална форма на обучение, по индивидуален учебен план, покриващ училищния учебен план, организиран в масовото общообразователно училище


Ето защо предлагаме следните допълнения:

към ППЗНП:

Към чл. 83, ал. 2, да се включи и т. 3, а именно:
 т. 3. Ученици, които поради специфични индивидуални особености, не могат да    участват в групова ( класна) форма на обучение.
( Това допълнение се налага, тъй като т. 1 се отнася за ученици, които временно отсъстват от училище повече от 30 дни).

Към чл. 83, ал. 3, да се допълни следния текст:
В случаите по ал. 2, т. 3, училището организира индивидуално обучение в училищни условия, въз основа на медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия и доклад от екипа за комплексно педагогическо оценяване към РИО, като осигурява от 14 до 16 учебни часа седмично по индивидуален учебен план, който покрива училищния учебен план, разработен от учителя на класа, съгласуван със специалистите по съответните учебни предмети в РИО и утвърден от директора на училището. Училищното ръководство уведомява своевременно родителите за индивидуалния учебен план, организацията на учебния ден и за условията и редът за осъществяване на проверката и оценката на знанията и уменията на учениците.
( Това допълнение се налага, тъй като по финансови съображения, индивидуалната форма може да се организира по редуциран учебен план и редуцирани учебни програми, което е ограничаване правата на учениците да завършат клас или образователна степен.)

Към чл. 83, ал. 4, да се допълни и т. 3, а именно:
т. 3. Знанията и уменията на учениците по ал. 2, т. 1 и т. 3 се оценяват чрез текущи проверки.

Към чл. 85, ал. 2, да се включи и т. 3, а именно:
т. 3. Когато учениците, които се обучават в индивидуална форма на обучение, при условията на чл. 83, ал. 2, т. 3, имат готовност да се включат в групова форма на обучение, дори и само по отделни учебни предмети, могат да променят формата на обучение и по определени предмети, по предложение на учителите на класа и подаване на писмено заяевление до директора на училището. Промяната на формата на обучение в тези случаи, се допуска и по време на учебните занятия.

Към писмото на Министъра на Финансите и Министъра на Образованието и науката, относно: Прилагане на системата на делегираните бюджети през 2009 г., да се направи допълнение в т. 6, а именно:
т. 6.  Към формулата за разпределение на средствата, получени от ПРБК
( Първостепенен разпределител с бюджетни кредити), да се добави и коефициент ( ЕРС)1 – за учениците на индивидуална форма на обучение.
ОКФ = БУ х ЕРС х m % + (БУ)1 х (ЕРС)1
ОКФ – Основен компонент на формулата
БУ – Брой ученици
ЕРС – Единни разходни стандарти
(БУ)1 – Брой ученици на индивидуално обучение
(ЕРС)1 – Единни разходни стандарти за ученици на индивидуално обучение
(ЕРС)1  >  ЕРС
( Това допълнение се налага, тъй като индивидуалната форма на обучение е финансово по- скъпа.)
Виж целия пост
# 11
Искам да попитам, нужно ли е детето да има някакво заболяване, за да започне индивидуална форма ?
Виж целия пост
# 12
Индивидуалната форма за обучение е за деца с хронични зяаболявания или понякога се прилага и при спортните дисциплини!
Виж целия пост
# 13
Моите деца, слава Богу, нямат заболявания, но напоследък често се замсилям за индивидуално обучение. Чудя се оабче, дали ще ми рзарешат? Сина ми е в музикално училище, свири и играе народни танци  , за сега има доста изяви, които обаче не пречат на посещенията му в училище. Причините да искам да  мине на индивидуално обучение ги написах преди малко в една друга тема...

Та мисълта ми е дали ще ме огрее...
Виж целия пост
# 14
За съжаление и ние стигнахме до задънена улица...искам съвет какво да направя? До сега дъщеричката ми се обучаваше индивидуално.Идваха в къщи две госпожи , които не бяха ресурсни, но се раздаваха за детето. Тя напредва бавно но ефект имаше. Всички много и се радваме за всяко нейно постижение, но сега ми казаха че я спират тази програма и от есента незнам какво ще правим. Казват че заплащането им било малко , а и те не са специалисти за да работят така с нея. Какво да правя...? Няма да я изпратя в помощно училище...! А ресурсни учители няма! Sad Дайте ми съвет!!! Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия