ГРИС

  • 34 486
  • 45
# 15
Захир, ето в тази тема за сиропираните сладкиши има рецепта за баклава с грис.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375378.0
Виж целия пост
# 16
Благодаря, МАЙКА   bouquet

Тази рецепта намерих във въпросната тема, но в рецептата няма кори  newsm78 Така ли се прави?
Виж целия пост
# 17
700 мл прясно мляко
6 равни с.л. грис
5 равни с.л. захар
1 с.л. масло
1 пак. ванилена захар

Млякото се слага на котлона и след като заври се слага захарта и започва да се ръси гриса като непрекъснато се бърка, за да не се получат бучки. След като се посгъсти, се слагат ванилията и маслото и се бърка до хомогенизиране. Докато е топло се сипва в купички.

Аз го правя по тази рецепта, но слагам захарта (обикновената, не ванилената) да се вари с млякото. Освен това добавям на края заедно с маслото и ванилената захар  лимонови кори и малко лимонова есенция. Става лимонов грис  Laughing 
Виж целия пост
# 18






Заповядай - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192763
Виж целия пост
# 19
ето моята грис рецепта:900мл.мляко+200мл.вода завират със 150гр.захар.добавя се 80гр.грис и се вари до набъбване на гриса.ароматизира се с 1ванилия и воалла!!!
Виж целия пост
# 20

От времето,когато децата бяха малки та до сега грис приготвям така:
на 1 л мляко 1 кафяна чаша грис 1 ваниилия
захар на вкус
Виж целия пост
# 21

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Правила съм тази рецепта, страхотно вкусна! Поздравления  bouquet
  Откакто видях тази рецепта,която LABREX пусна преди няколко месеца,в къщи грис се прави само така.Искам да благодаря за рецептата,защото наистина се получава нещо страшно вкусно   bouquet
Виж целия пост
# 22

Тия дни бях на вълна грис халва, та си я оформих като тортичка. Grinning

Виж целия пост
# 23
Като бях малка не обичах грис.Явно дъщеря ми се е метнала на мен. Когато вземахме детската кухня и десерта беше мляко с грис, тя го отказваше категорично и съответно аз го хапвах и установих,че вече обичам.Това обаче беше преди почти 2 години.Време е вече да я пробвам дали вече не е заобичала и мисля да пробвам по рецептата на МАЙКА.
Мерси за рецептите!  bouquet
Виж целия пост
# 24
  bouquet  Hug   chef Браво,бях забравила че съществува думичката грис! А го обичам много!
Виж целия пост
# 25
грис - л´бим десерт  - никога не съм го готвила ...ще опитам по някоя рецепта...
labrex
изглежда супер
Виж целия пост
# 26

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Правила съм тази рецепта, страхотно вкусна! Поздравления  bouquet
  Откакто видях тази рецепта,която LABREX пусна преди няколко месеца,в къщи грис се прави само така.Искам да благодаря за рецептата,защото наистина се получава нещо страшно вкусно   bouquet

Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!
Виж целия пост
# 27
...........Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!

Захир, може би зависи от гриста, купувала съм и по-ситна и по-едра, не ми е ставало рядко досега и не ми се е налагало да добавям нишесте. Пробвай да увеличиш количеството грис.
Виж целия пост
# 28

От времето,когато децата бяха малки та до сега грис приготвям така:
на 1 л мляко 1 кафяна чаша грис 1 ваниилия
захар на вкус

това е и моята рецепта но почти никога не слагам ванилия

тези дни правя грис от едни нови пакети мъж ми купил, като го сложа във врящото мляко започва да кипи като вулкан, обикновено спада пяната на млякото, а сега кипи и се питам какви ли добавки има вътре????
днес пак така стана, но вече знаех че кипи и не успях да омацам току-що почистения котлон   ooooh!
Виж целия пост
# 29
Момичета, говорим за пшеничен грис, нали? Аз с него правя десерти на Габи, но се чудя дали мога да ползвам и царевичен грис... Или той е само за качамак, а?  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия