Бялата риба била токсична?

  • 2 731
  • 17
Момичета, снощи приготвих бяла риба. Докато вечеряхме, съпругът ми си припомни, че е чел статия, в която пишело, че бялата риба, приготвена при температура над 80 - 90 градуса била токсична. Някой има ли информация? Или да ме насочите къде мога да намеря такава. Предварително благодара!

Не че не я хапнахме, де... Laughing  Беше вкусна Laughing
Виж целия пост
# 1
И вкъщи сме хапнали доста бяла риба, за първи път чувам, че била токсична  Thinking.
Виж целия пост
# 2
И аз за пръв път чувам такова нещо ....
Виж целия пост
# 3
Ох - то кое не е??? newsm78
Виж целия пост
# 4
Е,хубава работа сега...Нали рибата е сред полезните храни?! Как така ще е токсична...Каква е логиката да е вредна?!  newsm78
Виж целия пост
# 5
Не съм срещала подобно инфо.  newsm78
Виж целия пост
# 6
Това, което се опитва да си спомни мъжът ми е, че става токсична ако се приготви при Т над 80-90 градуса. И на мен ми се иска да разбера със сигурност, защото тя е от любимите ми риби.
Виж целия пост
# 7
Като оставим настрана факта, че освен мъжа ти никой друг не е чувал за токсичността на бялата риба, пред теб се открива дилемата - или я ядеш добре сготвена и съответно токсична, или полусурова и се тръшкаш от салмонелоза, ботулизъм и каквито там още болести се пренасят със суровите храни.  Laughing
А може и да откажеш бялата риба. Пък ако имаш още, прати я насам, да не става зян...   Whistling
Виж целия пост
# 8
Чувала съм само за определен вид риба, която, ако не се готви на точно определени градуси и точно определено време, става отровна.
За бялата риба за пръв път чувам. И не ми се вярва.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 9
Бяла риба не е ли доста общо понятие?? Защото аз се сещам за поне 7-8 вида риба, на които месото е бяло.
Виж целия пост
# 10
Мъжът ти да не си търси извинение да не яде риба? Thinking Joy
Аз май прихванах от съседната тема за мъжете и неяденето на разни неща... Joy
Виж целия пост
# 11
Мъжът ти да не си търси извинение да не яде риба? Thinking Joy
Аз май прихванах от съседната тема за мъжете и неяденето на разни неща... Joy

Аааа, не.. Изяде си я! Laughing
Виж целия пост
# 12
Сега разбрах защо не обичам бяла риба. Имала съм предчувствие.  Grinning
Виж целия пост
# 13
 Не е точно по темата, ама да се изкажа.Преди да готвя риба я кисна в прясно мляко поне 2 часа.Забравила съм точното обяснение защо, но беше нещо свързано с вредни вещества, които млякото извлича.Пък и става страшно сочна и вкусна и докато се готви не мирише.
Виж целия пост
# 14
 newsm78 За токсичност не бях чувала. Познанията ми по отношение на рибната консумация се изчерпват с видовете риба, които са с високо съдържание на живак и не бива да се консумират често. Ще проверя и това, но ми се струва пресилено  Thinking
Виж целия пост
# 15
newsm78 За токсичност не бях чувала. Познанията ми по отношение на рибната консумация се изчерпват с видовете риба, които са с високо съдържание на живак и не бива да се консумират често. Ще проверя и това, но ми се струва пресилено  Thinking
Би ли споделила, коя риба е с високо съдържание на живак  Praynig .
По темата - за пръв път чувам, че бялата риба е токсична  #Crazy
Виж целия пост
# 16
За първи път чувам подобно нещо. Shocked
Да не би да е чел или чул новини за изкуствено отровена риба? Thinking


За живака:
"Храненето с големи количества от някои видове риба, за които е известно, че съдържат много живак, може да предизвика нарушаване на мозъчните функции при хора, консумиращи ги системно. Експерти на европейската Администрация по хранене и здравеопазване, съветват населението да ограничат, дори да избягват, консумирането на акула, риба – меч и скумрия. Експертите по токсикология смятат, че човек трябва да промени хранителните си навици по отношение консумирането на определени видове риба, тъй като живакът има способността да кумулира в организма и да има токсични ефекти. Ново изследване на учени от Университета Джон Хопкинс разкрива чрез серия от неврологични тестове, че хора изложени на въздействието на метил живак имат нарушения на мозъчните функции. Например за рибата – меч е известно, че съдържа много живак. Той е откриван в относително малки количества в миди, раци, моруна, сьомга, писия, треска, но акумулира по хранителната верига и е в най-висока концентрация в големите хищни риби – акула, риба меч и скумрия."

Това открих. Източник: http://www.bb-team.org/articles/962/
Сайтът е много полезен и точен откъм информация за много въпроси, включително кулинарни. Peace
Виж целия пост
# 17
Incognito, ето тук има много добър списък, подреден по относително съдържание на живак. На английски е, но в момента нямам време да го преведа. Дано ти е полезен. Този сайт има и доста друга информация, която е особено важно да се знае, особено по време на бременност, а и след това.  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия