Хитринки и магийки в кухнята ви

  • 24 309
  • 124
# 75
Имаш предвид плик за печене, или? Thinking Дупчици правят ли се?
Виж целия пост
# 76
zaek,разясни таз процедура по-подробно
Виж целия пост
# 77
И аз чакам да обясни но тя е оф-лайн.Сега чак видях  Crazy
Виж целия пост
# 78

 Лъскавата и нeлъскавата  Laughing страна на фолиото са резултат от производствения процес. Никой не е мислил да направи лъскава страна на фолиото за да се изпичат по-бързо ястията.  Wink

не е заяждане  Wink
Виж целия пост
# 79
Много добра темичка.

И на мен ми е интересно това с патладаните на фурна в плик Thinking
Виж целия пост
# 80
   Когато пека кексове,за да не залепват намаслявам и поръсвам формата с брашно.
   Винаги ги слагам в студена фурна и след това я пускам.Така се надигат много хубаво и не загарят,преди да се изпекат.
   За да се разбият хубаво белтъците добре е:
                                 1.яйцата да са студени
                                 2.да няма следи от жълтъци в отделените белтъци
                                 3.да няма следи от мазнина в съда в който се бият,както и по миксера(няколко капки лимонов сок,както спомена TheNMaster, застраховат положението)
                                 4.да се разбиват първо без захар,а след като станат на все още не твърда,но вече бяла пяна,захарта да се добави
Виж целия пост
# 81
   Почти всякакви Торти,а също така и Руска салата,както и Украински борщ са по-вкусни на следващия ден!
   Затова е хубаво да се приготвят един ден предварително. Wink
Виж целия пост
# 82
Сиренце, моята печка е със стъклокерамика, но индукцион.
нищо не загаря и не слагам нищо наоколо Peace
дори изкипялото си остава незагоряло Wink

Индукциона ми е ясен, той не се нагрява изобщо, ама стъклокерамиката ми има фабрично към котлона шпатула, сигурно загаря  Thinking
Виж целия пост
# 83
Това всеки го знае, но не го видях написано. Боба го накисвам от предния ден във вода, за да се свари по бързо.
Виж целия пост
# 84
Това всеки го знае, но не го видях написано. Боба го накисвам от предния ден във вода, за да се свари по бързо.
В студена или във вряла вода го накисваш?
Виж целия пост
# 85
Това всеки го знае, но не го видях написано. Боба го накисвам от предния ден във вода, за да се свари по бързо.
Това се прави и за да му излязат газовете  Laughing
Селма, в студена се кисне  Wink
Виж целия пост
# 86

Селма, в студена се кисне  Wink
   Mерси! Peace А защо не и в гореща?Има ли някакво обяснение?
Виж целия пост
# 87

Селма, в студена се кисне  Wink
   Mерси! Peace А защо не и в гореща?Има ли някакво обяснение?
Ами сигурно едно време на нашите баби им е била кът топлата вода  Laughing Знам ли, киснесе във вода да набъбне, да уври по-бързо и да му излязат газовете, а защо точно в студена незнам  Thinking
Виж целия пост
# 88
Когато се накисне боба в гореща вода се постига ефекта на киснене в студена за денонощие. Така се прави когато няма достатъчно време или човек е забравил да го накисне от предната вечер.

Подобна е технологията на обезсоляване на сиренето. Когато се накисне във вряла вода и се остави да се охлади водата, сиренето вече е обезсолено.

Сетих се и нещо, което правя като мама и баба, но и аз не зная защо така се прави точно. Като се изпече някое печиво - баница, питка, погача се понапръсква с вода и се покрива с кърпа, за да си обиколи нивката. А пък когато подквасвам кисело мляко, когато слагам закваската и разбърквам цвъркам с уста. И аз го обясних, ама така съм чувала да правят и мама, и баба, че така се квасело млякото и аз го правя  Blush
Виж целия пост
# 89

Сетих се и нещо, което правя като мама и баба, но и аз не зная защо така се прави точно. Като се изпече някое печиво - баница, питка, погача се понапръсква с вода и се покрива с кърпа, за да си обиколи нивката.

за да омекне коричката Peace
спомни си приказката за просената питка, дето обикаляла нивата и после вълка ли кой беше си счупи зъбите в нея.
оттам идва израза ....

Цитат
А пък когато подквасвам кисело мляко, когато слагам закваската и разбърквам цвъркам с уста. И аз го обясних, ама така съм чувала да правят и мама, и баба, че така се квасело млякото и аз го правя  Blush

подсвиркваш си или плюеш вътре newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия