Рецептата за това страхотно пиле видях в блога на gerbera. Въпреки, че се пече цяло пилето става вкусно, сочно и нежно, а коричката му е хрупкава.
Продукти:
2 клонки розмарин
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. балсамов оцет
4 с.л. зехтин
1 пиле
1 лимон
сол
Вътрешноста на пилето се посолява и натрива със счукания чесън, червения пипер и балсамовия оцет. В пилето се слага една клонка розмарин и нарязания на кръгчета лимон(в зависимост от пилето отива около половин лимон).
Отгоре пилето се посолява и се намазва със зехтина. Краката на пилето се вързват, а отгоре се поставя другата клонка розмарин.
В тавичка слагаме малко зехтин и поставяме пилето. Печем в загрята на 200 градуса фурна, като на всеки 15 минути обливаме пилето с образувания сок.
Аз сложиш и вода в тавичката, като добавих и картофи - предварително посолени и поръсени с червен пипер.
Моето пиле бе разрязано и затова го пекох легнало по корем . Ако изберете този начин на печене имайте впредвид, че картофите може да останат по твърди заради лимона.
Вариации: вместо розмарин - естрагон, вместо лимон - портокал.
Да Ви е сладко!