Чимен ?

  • 23 310
  • 56
От къде в София мога да си купя подправката чимен? Убих се да търся,навсякъде ме гледат "умно" и вдигат рамене,а повечето даже и не са я чували..... Искам да направя кайзер пастърма....

Благодаря на всички отзовали се !
Виж целия пост
# 1
От къде в София мога да си купя подправката чимен? Убих се да търся,навсякъде ме гледат "умно" и вдигат рамене,а повечето даже и не са я чували..... Искам да направя кайзер пастърма....

Благодаря на всички отзовали се !
Търси по пазарите, аз оттам си я намерих, където продават подправките Peace
Виж целия пост
# 2
Търсила съм.....Или не познават такава подправка или ме гледат лошо....
Виж целия пост
# 3
Търсила съм.....Или не познават такава подправка или ме гледат лошо....
Joy Joy Joy hahahaАми гледай ги и ти лошо. Аз си я купих от Пловдив- четвъртък пазара, има всякакви подправки Peace
Виж целия пост
# 4
Скоро гледах някъде при нас насипна такава подправка newsm78 А ти за какво ще я ползваш?
Виж целия пост
# 5
А ти за какво ще я ползваш?
Ще правя кайзер пастърма.....Без чимен вече не е кайзер,а обикновенна пастърма.... Sad

Търсила съм.....Или не познават такава подправка или ме гледат лошо....
Joy Joy Joy hahahaАми гледай ги и ти лошо.
hahaha hahaha hahaha hahaha
Абе гледам,ама няма Ифект Joy Joy Joy А на пазара съвсем не уцелвам...Абе поне да ми бяха казали "Няма,свърши"....Поне да разбера,че съм на прав път с търсенето.... ooooh!
Виж целия пост
# 6
Жената, която продава подправки на нашия пазар твърди, че чимен наричат семенцата на сминдуха. Така и ги продава - цели. Отказва да продава на прах, защото били много твърди и трудно се мелели.
Не знам дали е така, но пробвай да си намериш семена и да ги смелиш.
Виж целия пост
# 7
Жената, която продава подправки на нашия пазар твърди, че чимен наричат семенцата на сминдуха.
Не,не е сминдух...Сминдуха си е мерудия....Имаме го на вилата.....
И на чимена семената много трудно се мелят.....Разрових се аз из интернет,но и там няма яснота по въпроса кое точно е чимен....Никой не казва дали има някакъв синоним на чимен,за да е по-лесно да се ориентира човек....
Виж целия пост
# 8
няма май синоним, аз го търсих преди няколко години - не намерих  newsm78

И го търсих за суджуци разни  Laughing Освен за меса, за друго не знам за какво се използва. Ще чакаме Пепика да каже  Wink
Виж целия пост
# 9


И го търсих за суджуци разни  Laughing

Я,и в суджуци ли се слага?  newsm78
Брей......Аз само на пастърма съм го слагала....
Виж целия пост
# 10
Да проверявам има ли още в онзи магазин, в който видях и да ви разпращам ???Hug
Виж целия пост
# 11
Да проверявам има ли още в онзи магазин, в който видях и да ви разпращам ???Hug
Хе-хеееее,ако е за София,само ми кажи къде е магазина и ще отида....Ама,ако не е ...Тогава е проблем.... Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 12

Не,не е сминдух...Сминдуха си е мерудия....Имаме го на вилата.....


е добре де, аз си купих сминдух и са семена Shocked
исках шарена сол да правя.
какво се слага вътре в таз шарена сол: семената или зеленото?

тцтцтц, май пак се минах ooooh!

Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух … ата “шарена сол”.
Виж целия пост
# 13
Асе,пак се намеси с полезен линк  Hug Hug Hug Hug Hug
У нас се използва зелената част на сминдуха....Тате го мели заедно с чубрица,мащерка.Така се съхранява в стъклени бурканчета.Когато искаш да използваш мерудийката,прибавяш червен пипер към част от сместта и сол.Разбъркваш добре и поръсваш на хлебчето.


А твоите семена ....Като смелиш,мирише ли на чимен?Оня характерен мирис на подправката?
Виж целия пост
# 14
еее и аз точно я издирвам тая подправка, че и аз съм решила пастърма да правя.Сега поне разбрах че не съм търсила в правилната посока. То било семенцата на сминдуха ooooh!
Виж целия пост
# 15
sillsav ,виждам,че си от София... Hug
Ако намериш някъде...СВИРКАЙ!  Praynig
Виж целия пост
# 16
Мастер, да си призная нямам идея каква миризма има чимена.
взех семенцата заради шарената сол ooooh!
исках да правя и да подарявам Rolling Eyes

сега се оказва, че ми трябва друго Crossing Arms
и къде ще намеря сега зелената част  Thinking
ох, не е лесно ooooh!

аз купих чимена от азиатците Laughing
било съставка в кърито Peace
Виж целия пост
# 17


е добре де, аз си купих сминдух и са семена Shocked
исках шарена сол да правя.
какво се слага вътре в таз шарена сол: семената или зеленото?

Асе, в шарената сол се слага зелен смлян сминдух. Освен него се слага червен пипер, самардала, малко сол и чубрица. Поне аз така знам от баба и така си я правя.
Мастърчо, на пазара в Младост има една леля дето продава много готини подправки и има страшно много неща, ако ти е на път мини да видиш, може и да има (аз оттам съм купувала ванилия на шушулки, канела на пръчки, самардала, прясна чубрица и други). Има и сергия на самия пазар и павилионче в търговската част.  
Виж целия пост
# 18
Камамбер, аз друга рецепта намерих и си харесах...

чубрица, сминдух (къде ли ще го търся пак Confused), червен пипер, печена царевица за пуканки (неопуканите), тиквени семки, дива мащерка, сол и по желание джоджен.

ще потърся и зелената част на сминдуха, ако не намеря, слагам чимен Crossing Arms
Виж целия пост
# 19
Камамбер, аз друга рецепта намерих и си харесах...

чубрица, сминдух (къде ли ще го търся пак Confused), червен пипер, печена царевица за пуканки (неопуканите), тиквени семки, дива мащерка, сол и по желание джоджен.

ще потърся и зелената част на сминдуха, ако не намеря, слагам чимен Crossing Arms
Ооо да, ами самардалата е див лук, може да е като вариант на дивата мащерка  Thinking А това за царевицата е вярно, аз обаче я пропускам, че е доста трудоемко да се пече и мели  Confused Джоджен на шарена сол аз не слагам  Rolling Eyes
Ама, този чимен е на зърна, ако се опиташ да го смелиш дали ще стане newsm78 Да ти пратя сминдух по пощата, само да не го помислят за друг вид трева  Mr. Green
Виж целия пост
# 20
знам какво е самардала, направих си тази година 150 гр.
но това не е подправка за всеки.
мащерката я харесват повечко хора.

не знаех, че тези семена са толкова твърди, смятах всичко в мелачката за кафе да меля.
ако не намеря зеленото на сминдуха, ще ти пиша на лични.
мерси за предложението  Hug
Виж целия пост
# 21
знам какво е самардала, направих си тази година 150 гр.
но това не е подправка за всеки.
мащерката я харесват повечко хора.

Тук си права, не се харесва на всеки самардалата, аз просто я обожавам, че и трудно се намира. Иначе, нямаш проблем да ти пратя сминдух, само кажи  Hug Аз обаче определено се навих пробвам и шарена сол с дива мащерка, заинтригува ме.
Виж целия пост
# 22
Много е ароматно,когато се сложи мащерка в шарената сол  Peace Peace Peace
Виж целия пост
# 23
Много е ароматно,когато се сложи мащерка в шарената сол  Peace Peace Peace
Ти марш към пазара в Младост за чимен  Mr. Green Ако не намериш мога да преслушам родопските ми баби, но незнам кога ще е това, при всички случаи най-рано декември.
Виж целия пост
# 24
Ти марш към пазара в Младост за чимен  Mr. Green 
Слушам!


 Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

Абе все се надявам да открия някъде....Явно не търся на подходящите места.....
Виж целия пост
# 25
Здравейте  bouquetМалко да ви помогна.Чеменът е растение наречено Trigonella foenum-graecuМ,расте от Изток до Бяло море.На англ/е fenugreek на исп,Alholva ,Fenogreco на китайски hu-lu-ba,КАТО ПОДПРАВКА СЕ иЗПОЛЗУВАТ СЕМЕНАТА СТРИТИ НА ПРАХ/В Турция чемен чесън доматена паста се прави смес и с нея се обработват парчетата месо сушат се и така се приготвя пастърмата Laughing
Виж целия пост
# 26
haksev ,благодаря ти!    bouquet
Виж целия пост
# 27
Да ви пиша 1 бърза рецепта за чемен който може да се маже на филии,защото истинския е много миризлив Mr. Green #Cussing outусеща се даже в 00 и в потта ужас Sick Sickсега вземате 1 бурканче от детски храни пълно с лйутеница или апетитка ако е лйуто още по=добре ако е рядко добавете малко трохи или галета сложете кимион чесън и смлени орехи/става много вкусно всичко е на око според вкуса  bouquet
Виж целия пост
# 28
къде е чимена в последната рецепта?

толкова ли е миризлив чимена  newsm78
аз не се сещам какъв аромат или вкус има подправката,
а и още не съм отворила пакетчето... Thinking

Виж целия пост
# 29
Допълвам и поправям лъжлив чемен
Виж целия пост
# 30
чемен и чимен едно и също ли е ?
Виж целия пост
# 31
няма май синоним, аз го търсих преди няколко години - не намерих  newsm78

И го търсих за суджуци разни  Laughing Освен за меса, за друго не знам за какво се използва. Ще чакаме Пепика да каже  Wink
Пепи, като баш канибалката, а.... Ние го правим само на пастърма и рибица. Няма кой да се занимава със суджуци, иначе със сигурност се слага и там, но е подправка само за колбаси, за готвене не съм ползвала, защото са ми казвали бабите, че горчи в яденето. Яла съм кълцано месо на скара с чимен, нямам думи, страхотно е. Ако намеря рецептата /не обещавам/ ще ви я пратя.
Виж целия пост
# 32
Скоро гледах някъде при нас насипна такава подправка newsm78 А ти за какво ще я ползваш?
[/quote    kjavascript:void(0);
newsm53  :love001:ak ste ia izpolzvas to4no tia niama vkys nito miris newsm53 newsm53]
Виж целия пост
# 33
чемен и чимен едно и също ли е ?
Да,едно и също е....Просто "И"-то е заменено с "Е"......

[Ние го правим само на пастърма и рибица.

Аз точно рибица искам да направя на кайзер....
Виж целия пост
# 34
в северна африка  го мелят с много други семена от подправки и билки,както и нахут, леща, бадеми, лешници, други ядки!добавя се малко мед -имат си то4на субстанция като вид, слага се в топло мляко и сутрин се пие, много добре е за децата и подрастващите, леко гор4и и се добавя захар! но това е местна традиция и може би има смисъл!убедила съм се,4е традициите винаги имат  резон!
но ,ако правите смес, дайте да ви я смелят на проф машина! не знам в бг имат ли такива магазин4ета за услуги!
Виж целия пост
# 35
TheNMaster аз мисля че се сдобих със тая подправка. В Кауфланд има два вида смлян сминдух на една и съща фирма. Едната си личи че е от изсушеното растение и зеленее, а другата е една такава бежава, мисля че са семенцата. Взех я нея нея. И на двата вида пакети пише че със семена от сминдух се приготвя шарена сол.
Виж целия пост
# 36
TheNMaster аз мисля че се сдобих със тая подправка. В Кауфланд ........
Мирише ли на подправката? Нали се сещаш на какво мирише пастърмата....
Виж целия пост
# 37
ми не мога да преценя, но  е горчиво на вкус Sick
Виж целия пост
# 38
Ако не съм закъсняла с отговора на Красно село на пазара има.
Смлян в малки пликчета.
Виж целия пост
# 39
Благодаря ти jijomimi  Hug

Една приятелка ми донесе две пакетчета  Party Party Party Party
Дръжте се! Почвам пастърмата  Crazy Crazy Crazy
Виж целия пост
# 40
Свекърът ми прави всяка година по няколко връзки сминдух. Не съм забелязала семенцата му да са по-особени. На вид прилича на люцерна, но по- висока. Мисля, че цъфтеше с едни такива лилави цветчета. На следващата година и да не е саден излиза като саморастник. Свеки го бере като цъфне. Изсушава го и  го  съхранява на връзки. В тяхния край правят червен курбан, в който, когато количеството е голямо  пускат цяла връзка.  Този, който ми даде  стрих и го смесих с чубрица, розмарин, черен, червен пипер и сол- за шарена сол.
Ще погледна дали съм стрила всичкия, който ми даде и дали има семенца там, че не помня как точно го търках и ако някой иска, ще му пратя. Ако не,... до година пак ще има.
Тук на сминдуха казваме мерудия. А чимена и аз се чудих от къде ще намеря за същото мезе. Иван Звездев го прави с тази подправка, но не каза друго име. Правилно ли разбрах, че семената на сминдуха са въпросния чимен?
Виж целия пост
# 41
Правилно ли разбрах, че семената на сминдуха са въпросния чимен?
Ами така казаха уж Laughing.....
Виж целия пост
# 42
Ще погледна дали съм стрила всичкия, който ми даде и дали има семенца там, че не помня как точно го търках и ако някой иска, ще му пратя. Ако не,... до година пак ще има.

Има, но са малки и незрели. Сминдухът се бере зелен и после се суши. За да се добият семената, явно трябва да се остави да узреят и тогава да се оберат шушулките.  Thinking
Виж целия пост
# 43
Как`Сийче, не се сещам да има шушулки. Цвета е един такъв - малка топчица светло виолетова на цвят, като този на люцерната. Не знам дали го обяснявам добре. Да не би да говорим за различни растения? Че по различните краища на страната на едно и също нещо по различни начини казват newsm78. За името разчитам на свеки, че той разбира от тия неща, ама ми е далечко да направя снимка на суха връзка сминдух.
Правилно ли разбрах, че семената на сминдуха са въпросния чимен?
Ами така казаха уж Laughing.....
Ако е така, ще излезе, че го имам пък го търся по пазарите  Joy
Виж целия пост
# 44
джиджи биджи ,Много народ казват на чимена крива мерудия,ама не е същото.Мерудията си е мерудия.....То затова тука изпаднах в чуденка как се казва.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 45
TheNMaster ти я почваш , а аз вече си я хапвам  hahaha, само дето стана ужасно солена, та следващия път ще я държа по-малко в сол.
Виж целия пост
# 46
TheNMaster ти я почваш , а аз вече си я хапвам  hahaha, само дето стана ужасно солена, та следващия път ще я държа по-малко в сол.
Ах тиииии.....Дразниш,а?!  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

Колко държа месото,че стана солено? И вкакво го кисна в сол или в саламура?
Виж целия пост
# 47
Рогата мерудия му казват по нашия край.  Laughing
"Рогата" именно заради шушулките, които приличат на рогца.

http://www.gfmer.ch/TMCAM/Atlas_medicinal_plants/Images/mp0112.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/trig_05.jpg
http://dacnet.nic.in/spices/photogallery/Photos/Spices/FENUGREEK01.jpg
http://www.vortexhealth.net/galactogogue.jpg
http://www.gaiaherbs.com/images_herbs/Fenugreek.jpg - чимен

ПП А на кое растение казвате "мерудия"? Защото съм чувала в някои краища на България и на магданоза да казват така...  Laughing
Виж целия пост
# 48
Сийче,аз знам за мерудия едно растение,което прилича на люцерната.....Може и сминдух да му викат,но не знам със сигурност....Нашите го прибавят сушено(листата) към шарената сол.....
А магданоза си го знам - магданоз( не мерудия)
Виж целия пост
# 49
Видя ли снимките, които постнах? Същото ли е?
Виж целия пост
# 50
TheNMaster държах го 7 часа в морска сол
Виж целия пост
# 51
Сийче,аз знам за мерудия едно растение,което прилича на люцерната.....Може и сминдух да му викат,но не знам със сигурност....Нашите го прибавят сушено(листата) към шарената сол.....
А магданоза си го знам - магданоз( не мерудия)

под това мнение и аз се подписвам  Peace и на моето село всичко това е точно така  Grinning
Виж целия пост
# 52
Видя ли снимките, които постнах? Същото ли е?
Сийче,видях снимките.Същото е,дето му викаме мерудия....


TheNMaster държах го 7 часа в морска сол

Множко ми се вижда...Сигурно затова е станало солено...
Виж целия пост
# 53
Аз не изчетох цялата тема, ама да кажа, че на пазара в Младост 1 в София има един магазин за подправки и там има всичко, сигурна съм, че преди години съм го виждала това чудо там. Жената е много веща в подправките и много любезна.
Също и тук във Варна им се върти, че съм го виждала на колхозния. Ако го мерна ще взема и съм готова да ти го пратя  Peace
Виж целия пост
# 54
Ако го мерна ще взема и съм готова да ти го пратя  Peace
Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
Благодаря ти! Много си мила.Трогна ме!  Heart Eyes
Една приятелка ми донесе вече и то точно от Варна  Laughing Laughing Laughing
Сега през почивните дни,запрятам ръкавите и почвам.... Crazy
Виж целия пост
# 55
Само да кажа, че в рецептата на Иван Звездев /по-скоро на госта му-не помня кой беше/, филенцето престоява 48 часа в солена саламура. Изважда се и се притиска между две дъски / стегнато беше, като с дърводелски стяги/  Стои така още 48 часа. Поръси го с червен пипер, чубрица, 2,3 лъжици червено вино. Ако някой е гледал това предаване, може да ме поправи дали нямаше и лъжица брашно/ и въпросния ЧИМЕН.
Семенцата - чимен които как `Сийка е показала не ми изглеждат познати,  newsm78
Не ми приличат на семената на сминдуха, за който аз говоря. Иначе листата ми изглеждата такива /без въпросните шушулки. Как`Сийче, тези семена от това растение на предните снимки ли е?

Намерих точната рецепта. Майтор беше Христо Гърбов
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=3767
Виж целия пост
# 56

Проверено днес - чимен смлян и на зърна има на пазара в Младост 1.

От бизнеса е останала само сергията. Продаваше снахата. Според нея чимен и сминдух е различно. Били от едно семейство, но все пак различни. Така като гледах, май и семената се различаваха. Въпреки че семена на сминдух последно съм виждал миналата година.
Нямах много време, само се раздумахме набързо. Въпреки това обсъдихме и тарус и калофер. Личи си че са информирани относно подправките.

След намирането на чимена, проблем остана месото... стяги си имам  Wink Wink, винце също !

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия