КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 86 870
  • 475
# 60
Лелеееее, Нова година вече дойде.......

Капама - както традицията повелява в нашата къща....И млечна салата така както аз я правя....На Нова година винаги това са двете поръчки от семейството........
миличка ка правиш млечната салата като снежанка ли с прясна или с кисела краставичка
Виж целия пост
# 61
Да ви кажа как аз правя капама, мой вариант. Тук няма всички продукти, кървавици и подобни, а и свинското не им е същото.

Ето моят начин:
Месото е пилешки бутчета, свински ребра и агнешки джолани (???) мой така се казват.
Нарязвам зелето с глава лук и чубрица, редя зеле-месо до горе на съдът. Доливам сок и вода. Малко мазнина.
Слагам да пека и около час и малко преди да изключа печката отварям гювеча (аз използвам тенджера) разравям кладенче и изсипвам чаша ориз.
Става като една голяма сърма  Mr. Green месата са крехки и супер вкусни. Чат-пат слагам по някое пушено месце.
При поднасяне поръсвам черен пипер.

Не слагам други подправки, заради малкият, но може да се сложи червен пипер, и да се мариноват месата предварително, аз не го намирам за необходимо.
Готвя го поне един път месечно.
Виж целия пост
# 62
danidji , благодаря за съвета Hug Ще опитам по този начин с кейка.
Виж целия пост
# 63
Както всяка Коледа няма да липсват меденките , които тази година ще направя по рецептата на майсторката на меденки Джули, записах си я в дебелия тефтер, много ми допадна. Джинджифиловите сладки на Зори и лимоновите курабии на Танита са вече изпробвани така че ще присъстват обезателно а и смятам да пробвам и чешкия коледен сладкиш на Петя. Това от страна на сладкишите.
Иначе питка с късмети, баница, тиквеник и за Коледа разни студени салати, мезета и печено.
Ще следя темата  Peace
Виж целия пост
# 64
лимоновите курабии на Танита
Може ли да напишеш рецептата или линк към нея, не я намерих с тръсачката?
Виж целия пост
# 65
лимоновите курабии на Танита
Може ли да напишеш рецептата или линк към нея, не я намерих с тръсачката?

Маслени лимонови бисквитки  Peace

120г меко масло
½ ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 супени лъжици(2tbsp) изцеден сок от лимон
1 ч.л. (1tsp)  настъргана кора от лимон
1 ч.л. (1tsp)   бакпулвер
1/8 ч.л.(1tsp)  сол
(1 ч.чаша = 240мл)

С миксер се разбива маслото със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместта стане на пухкав крем. Прибавят се брaшното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и солта и се омесва много меко тесто. Покрива се и се слага в хладилника за около 30 минути.

Разточва се кора с дебелина около 5мм и се изрязват фигурки. Нареждат се в леко намаслена тава за печене. Поръсват се със захар.  Пекът се 10-12 минути на 175°С (350°F) Преместват се на решетка до пълното изстиване.
Виж целия пост
# 66
Ще следя темата с интерес   bouquet
Виж целия пост
# 67
Fairy аз миналата година сладките ги правих 2 седмици преди Коледа.Малко късничко почнах дори.Съхранявах готовите сладки в пластмасови кутии със салфетки на дъното.От горе също със салфетка.
Меденките се правят по рано, защото иначе са чупи зъб.При тях задължително трябва време за да станат мекички и вкуснички.
Виж целия пост
# 68
Lindita  bouquet
Миналата година си направих меденките повече от месец по-рано (и тази ще направя така), но така и не омекнаха преди да им сложа няколко резенчета ябълка в кутията. Може би е от рецептата, не знам, защото нямам много опит. Но пък са вкусни и пак същите ще приготвя.
Виж целия пост
# 69
Ще следя темата с интерес   bouquet

И аз! Mr. Green Hug
Виж целия пост
# 70
Благодаря  Бъни   bouquet
Явно е време да запретвам ръкави и да започвам с приготовлението.
Успех на всички  в месенето
Виж целия пост
# 71
От кога я дебна тази тема  smile3508 .

Миналата година правих щолен и джинджифилови сладки за Коледа (естествено и с двете се поизложих, но се изядоха) и пълнена пуйка за Нова година. За Коледа правих и пълнени чушки с боб и станаха учудващо вкусни. Всички ги харесаха, въпреки опасенията ми.

Тази година вече имам гювеч и задължително ще направя капама.
Виж целия пост
# 72
Хайде и аз в новата темичка, пък дано успея тази година да направя нещо от тук.Миналата година само ви четох, поради липса на всякакво време.  Sad
Тази година мисля да пробвам с къщичка, тъкмо да се радват дечковците!
Виж целия пост
# 73
миличка ка правиш млечната салата като снежанка ли с прясна или с кисела краставичка

Млечната я правя с кисели краставички. Изцедено мляко+сол(ако се налага)+орехи и краставички минали през блендера+олио(малко)...Предпочитам мляко с нисък процент.......

А при капамата да кажа за тези, които не са запознати с тази манджа - най-отдолу се слага месото, което най-бавно става, а отгоре това, което е най-крехко и което най-бързо става.
Виж целия пост
# 74
Запис от мен да ви следя.Тази година съм младоженка и новодомка и ще трябва да се представя подобаващо. Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия