Коледа и Нова година - предястия и ястия !

  • 161 975
  • 374
# 240
За Коледа съм решила аз да омеся хляба и тъй като съм начинаеща , реших първо да пробвам няколко рецепти.Това ми е първият опит - Солена корона на Котка .Май я сложих в доста голяма тава и се поразля , но определено няма да я правя за Коледа.Или трябва да сервирам само нея и нищо друго за ядене - страшно вкусна с масло , шунка и сирене !   Heart Eyes

Виж целия пост
# 241
Диди, от къде взе рецептата за питката, много апетитно изглежда?
Виж целия пост
# 242
Радина, изпитано, изпитано, ама не е само до ориза, а и до количеството вода. Ако не уцеля водата и е много, защото то самите меса, гъби ако си сложила, също пускат, пак заминава ориза. Wink Ако пък сложиш малко вода, демек недостатъчно, има опасност пък, ако са ти много до ръба горния на съда сърмичките, най-горния слой да трака. Абе въобще - сложна работа Joy но горе долу , колкото и да е с  бланширания по-не е загубена кауза. ААаааааа и още по-сигурна ще си, ако съотношението месо:ориз е в полза на месото, даже не по равно Joy Joy Joy и тогава няма да има разкашкан ориз. hahaha или поне не много Wink
Виж целия пост
# 243
emy_emy , ето тук е рецептата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277088.msg9163982#msg9163982 . При мен малко се поразля , защото я сложих в плоска широка тава.Плънката е като крем и около нея е малко по-влажно тестото , но пък е невероятно вкусна.Казаха ми , че ако искам тестото да е пухкаво и да не е влажно около плънката , трябва да я направя с обикновено , натрошено сирене.Но на нас страшно ни хареса така.
Виж целия пост
# 244
Сетила съм се за една рецепта, която ще прав по празниците - телешки ентрекот /стек мисля че се казва/ със сметана и гъби.
1. телешки стек /много крехък/
2. чесън
3. гъби
4. течна сметана
5. черен или зелен пипер на зърна
В малко мазнина се запържват няколко /5-6/ скилидки чесън. Изваждат се. В същата мазнина се пържи на силен огън ентрекота. Трябва да е запържен отвън и леко суров отвътре, но това е въпрос на вкус и може и да не е суров. Също се изважда. В същата мазнина /да не е много прегоряла/ се запържват гъбите нарязани не много ситно. Когато са готови се връща към тях чесъна, питера и се изсъпва вътре една течна сметана. Оставя се да заври 4-5 мин и се отделя. С полученият сос се залива месото.
Ето така се получава. http://www.carrefour.es/clubcarrefour/img/clubcarrefour/10_44848.jpg
Виж целия пост
# 245
Искам да напиша една рецепта, която баба ми прави за Бъдни вечер.

Пълнени сушени чушки с ориз и зеле

Сушени чушки-според хората, ние слагаме към 20
половин малка кисела зелка--нарязана на дребно (аз слагам към 500 грама)
2 чаши ориз
подправки според вкуса
олио
лук

Сушените чушки се заливат с вода и се накисват за 3-4 чаша. В тенджерка запържваме половин наситнена главичка лук. Като стане прозрачен, прибавяме накълцаното зеле и запържваме леко. После наливаме вода и варим зелето до почти пълна готовност (водата трябва да изври).
Поръсваме зелето с подправките без да разбъркваме. Аз слагам чубрица, магданоз, малко риган и магданоз, понякога червен пипер. Отгоре поръсваме ориза и му наливаме вода в съотношение, в което го правим обикновенно. Оставяме го на слаб огън да набъбне. Зелето също поема още вода. Когато всичката вода е поета, разбъркваме плънката.
Започваме да пълним. На всяка чушка дупчим долната част, за да не се спукат докато ги готвим после. Напълваме и редим в тава. Слага се малко водичка и се пекат до готовност.
Аз лично не слагам в тавата вода, а слагам готов сварен, подправен боб яхния. Така ги оставям да си къкрят.
Виж целия пост
# 246
страхотни рецепти   bouquet
По идея на едно предаване с Ути правих капама в тиква. Само че доста я промених по наш вкус и я направих по-малка. Жертвите я определиха като екзотична.  Mr. Green По изяденото мисля, че се хареса, за разлика от традиционната капама, която се точи в хладилника по една седмица.

5 долни бутчета (толкова бяха жертвите, барабар с мен);
половин килограм свинско и
половин килограм телешко, нарязани като за кебап.
1 македонска наденица на колелца.
1 обикновена майонеза

една малка издълбана тиква
2 глави лук
300 гр. гъби
половин килограм моркови
1 кафена чаша ориз
издълбаното от тиквата (ако е с много дебели стени се остъргва с лъжица, аз я натрих с подправки и сол преди да я напълня) се пасира и се смесва с майонезата

Месата се натриват с черен пипер, кимьон, чубрица, мащерка и риган, сол и една чаша вино и се оставят да престоят една нощ в хладилника.  След това се смесват заедно с марината с всички съставки. Тиквата се пълни и се увива във фолио.
Аз сервирах пълнежа върху парче от тиквата, поръсено обилно с магданоз.
Тиквата поема подправките и става вкусна, прилича на картоф, но не е толкова плътна. Все пак вкусът е специфичен.
Веднъж ядох леща с телешки топчета и тиква и оттогава вкусът ме грабна.
 Ако искате експериментирайте!



Виж целия пост
# 247
Искам и аз да допринеса за Коледния дух ето една стрелчанска рецепта за зелеви сърми и пълнени сухи чушки:
Чушки и гушки
На една кисела зелка се отделят част от листата за сърмите (около 8-10 листа зависимост от големината на зелката). Останалото от зелето се нарязва на много ситно, прибавя се около 500 гр. Ориз, една супена лъжица червен пипер ½ чаена лъжица, сол,  една супена лъжица чубрица и две суп. лъжици олио. Всичко се омесва много добре пълнят се сърмите и предварително почистените и накиснати в студена вода сухи чушки. В тенджера си подреждам обикновено на дъното скъсани листа от зелето отгоре нареждам напълнените сухи чушки. Заливам с една чаена чаша зелев сок и доливам догоре с вода(да се покрият). Отгоре поставям една чиния да се притиснат и за да може при варенето да не се развият. След , като заври намалявам котлона и ги оставям да врят на бавен огън около час, час и половина. Надявам се да ви харесат, ако ги опитате. весели празници на всички мами и благодаря за страхотните Ви рецепти.  bouquet
Виж целия пост
# 248
Диди, благодаря, ще я пробвам по празниците  Hug
Виж целия пост
# 249
Момичета, не се сърдете ако назад в темата има рецепта, но нямам много време да чета - стигнах до 4-та страница само...
Може би ще ви се стори чудно, че не знам как се прави, но вкъщи не ядем бобови растения (заради стомасите). Тази година обаче баща ми ще празнува с нас и трябва да сготвя боб за Бъдни вечер.
Та молбата ми е ако можете да ми кажете как приготвяте постен боб за Бъдни вечер.
Благодаря!  Simple Smile
Виж целия пост
# 250
rainbow , не е нужно да четеш цялата тема - на първа страница има линкове към всички рецепти публикувани тук !  Peace
Виж целия пост
# 251
Можете ли да ми дадете идея за постно ястие за Бъдни вечер, различно от пълнени чушки, боб и сърмички.  Просто не мога да измисля нещо интересно, а ми се ще да е различно от предни години и в същото време оригинално!
Виж целия пост
# 252
Сещам се за картофените елхички/картофено пюре ,без прясно мляко и яйца,приготвено само с олио и овкусено с настърган лук и магданоз се оформя във вид на конус и върху него се набожда къдравата част на леко сварено броколи.
Или оформяш от картофено пюре кошнички ,запичат се  и се пълнят със задушени зеленчуци.
И трети картофен вариант леко сварени картофи се издълбават с чаена лъжичка и се пълнят с предварително сварен ориз,размесен с магданоз и черен пипер.Поливат се  с олио и се пекат до зачервяване.  Grinning Peace
Също така много оригинално  става ако свариш ориз със зеленчуци/ грах,моркови ,пипер,гъби/,натъпква се в кексова форма с дупка .Обръща се върху поднос и се украсява със зеленчуци.
Виж целия пост
# 253
СИЯ, пробвай НЕЩО със соеви продукти - кюфтета, шницели пълнени със зеленчуци / от соева кайма/; ястие приготвено със соеви топчета; или ориз по китайски. Минаваш през някой китайски ресторант вземаш определено количество ориз със зеленчуци или със скариди /постни са/; и към него правиш запечени соеви топчета или соеви кюфтета. Към всяка опаковка соя има упътване за приготвяне, в случай че не си готвила до сега.
Виж целия пост
# 254
Можете ли да ми дадете идея за постно ястие за Бъдни вечер, различно от пълнени чушки, боб и сърмички.  Просто не мога да измисля нещо интересно, а ми се ще да е различно от предни години и в същото време оригинално!
Аз миналата година правих лятна манджа.А също можеш да направиш тиквички с ориз,патладжанена салата ,картофени кюфтета. Има много постни яденета които са подходящи за бъдни вечер.. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия