90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 915
  • 501
# 225
                                            Печено пиле по селски


Продукти: 1 пиле около 1 кг, червени домати 400 г, лютиви пиперки 2-3 бр., масло 100 г, копър 1 връзка, чесън 5-6 скилидки, пресен кромид лук 2 връзки, джоджен 1 връзка, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Дреболиите на пилето се измиват добре, нарязват се на дребно и се поставят в тенджера, заливат се с вода, посоляват се и се сваряват. В част от мазнината се задушават дребно нарязаните домати, лук и чесън. Разбъркват се с черния пипер и се заливат с малко бульон от дреболиите. В соса, след като кипне, се прибавят сварените дреболии, а малко по-късно – опечените, обелени и нарязани на парченца пиперки и ситно нарязания джоджен. Сместа се задушава на тих огън, докато остане на мазнина.
Пилето се разрязва на две половини (може и на повече), посолява се, намазва се с останалото масло от двете страни и се пече на скара върху жар. Поднася се със задушените дреболии.
[/color]
Виж целия пост
# 226
                                              Запечени скариди със зеленчуци

Необходими продукти:
300 гр. скариди
50 гр. олио
100 гр. кашкавал
червен пипер
босилек
магданоз
2 скилидки чесън
1 домат
Начин на приготвяне:
Скаридите се сваряват и изчистват. Лукът се запържва, после в тигана се дoбавят подправките и чесънът и се пържат още 1-2 минути. Всичко се смесва с доматите и скаридите и се задушава.
Сместа се разпределя във форми, посипва се с пипер и настърган кашкавал и се запича.


   
Виж целия пост
# 227
                                                    Печени картофи с чесън

Необходими продукти:

1-2 кг. картофи
2 глави червен лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. мащерка
½ ч.л. едър черен пипер
зехтин и сол

Начин на приготвяне:

Почистете картофите и ги измийте. Без да ги белите ги нарежете на по 4 кубчета.

Всяка глава лук нарежете на не много ситно, а чесъна наситнете колкото ви е възможно.

Картофите, лука, чесъна, зехтина и останалите подправки сложете в голяма тава и ги объркайте.

Загрейте фурната предварително /220С/. Печете около час, докато зеленчуците не омекнат, като от време на време разбърквате с лопатка.
Виж целия пост
# 228
Бирено хлебче



350мл бира
3ч.ч.брашно
1с.л.бакпулвер
2с.л.захар

Фурната се загрява на 180 градуса.
В купа се смесват брашното ,бакпулвера и захарта.След това се изсипва бирата и започва да се бърка.Отначало с лъжица ,а след това с ръце.Получава се лепкаво тесто.Тестото се изсипва в предварително намазнена тавичка за хляб.Пече се около  40 минути.Готовото хлебче е с хрупкава коричка отвън и мекичко вътре.
Виж целия пост
# 229
Яхния от грах и картофи

400 гр грах
400 гр. картофи
1 голяма глава лук
2с.л. лютеници
4 с.л. зехтин
2 кубчета зеленчуков бульон
1/2 връзка с магданоз

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавя се размитата  в около 400 мл  вода, лютеница и кубчетата бульон.
След малко се добавят картофите нарязани на кубчета и съдържанието на консервата с грах.
Ястието ври на слаб огън около 40 минути, до пълно сваряване на картофите. Поднася се  топло, поръсено с нарязан магданоз в чиниите.
Винаг слагам повечко картофи. Не е проблем и ако се наложи доливам и вода.


Спазвам реда, но всеки може да слага продуктите, независимо в какъв вид са. Аз слагам замразен бланширан грах, например, защото имам количества във фризера.
Важен е реда. Бульон слагам един и какъвто имам може и пилешки. Не слагам магданоз.

Приятен апетит!
Виж целия пост
# 230
Салата "Хем вкусно, хем здравословно" Joy

Продукти:
за 4-5 порции

1/2 пакет макарони
1 маруля
1/2 малка главичка червено зеле
3 моркова
1 тиквичка
1ч.л. доматено пюре
сол(най-добре морска)
зехтин
оцет/лимонов сок

Макароните се сваряват според указанията на опаковката. Оставят се хубаво да изстинат, тъй като ако са все още топли, салатата не е толкова вкусна. Марулята и зелето се нарязват на ивици, морковите се настъргват. Тиквичката се обелва и се нарязва на тънки ленти с белачката за картофи. Бланшира се във вряща вода за 1 минута(max). Накрая всичко се смесва и подправя на вкус.
Може да добавите нарязани маслини. Убедена съм, че ще стане по-вкусна. Peace Аз накрая добавих повечко доматен сос, понеже ми се услади Whistling Rolling Eyes

Да ви е сладко!

Виж целия пост
# 231
Кифлички:
2 ч.чаши миринда портокал
1 суха мая
5.с.л.захар
кората на един лимон-настъргана или 1 ванилия
щипка сол
Всички продукти се омесват с брашно/тип-по желание/,изчаква се да втаса тестото,омесва се хубаво и се разточва на кора с дебелина около половин сантиметър,избирате сладко по ваш вкус,навивате кифличките,подреждате в намазана с олио или зехтин тава,изчаквате да втасат и ги печете в умерена фурна.След изваждането им настъргвате натурален шоколад-докато са горещи или ги намазвате с меден сироп-50мл.вода с 2 с.л.мед.
Виж целия пост
# 232
                                                    Сарми с гъби и ориз

1 зелка – кисела
500 гр. гъби
1 ч.ч. ориз
1 с.л. червен пипер
2 с.л. дом. пюре
1 гл. лук
Чубрица
Олио
Начин на приготвяне

Нарязват се гъбите на ивици, лука на ситно.
Загрява се мазнина и в нея се запържва лука. Прибавят се гъбите, доматеното пюре и ориза. Задушава се сместа за няколко минути, след което се сваля от котлона, добавя се червеният пипер и чубрица и се разбърква.
От така получената плънка се слага във всеки зелев лист и се завиват сърмички.
На дъното на тенджера се слага мазнина и се редят сърмичките. Притискат се с чиния, заливат се с топла вода, колкото да ги облее и се варят 30-40 минути.
Когато са готови се прехвърлят в тавичка и се запичат.
Виж целия пост
# 233
Аз пак за въглехидратен ви предлагам-лападник или спаначник,кой каквото има:
2ч.чаши топла вода
щипка сол
щипка захар
1 мая
Замесвате тесто,което оставяте да втаса.През това време задушавате нарязана глава лук или 1 стрък праз ,запареният и нарязан на ситно лапад ,добавяте сол,черен пипер и чубрица,5 с.л. домати.След като плънката се охлади,разделяте тестото на две топки-първата се разстила по тавичката,която е намазана с олио,като трябва да се повдигнат краищата нагоре по тавата,разстилате плънката и отгоре се слага др.блат ,разточен на кръг,колкото тавата.Повдигнатите краища на първият блат се прихлупват върху втория по цялата дължина и се набучва леко с вилица,изчаквате да втаса за около 30 минути и печете в умерена фурна.
Виж целия пост
# 234
Аз преди няколко дена си направих едни много хубави макарони и реших да споделя с вас:
Макарони с дом. сос и зеленчуци
-150 гр. макарони(спагети и ли друга паста)
-150 гр. броколи
-1 бр. морков
-малко зеле(аз сложих червено, че такова имах)
-1/2 буркан домати консерва
-подправки каквито ви душа иска-чубрица, мащерка, къри...
Първо сварявате макароните и ги оставяте да се отцедят.
След това слагате тиган с малко мазнина и още толкова вода(за да се задушат и да не се пържат) и слагате броколите накъсани на розички, след 5 мин., може и повече в зависимост от това дали искате да ви хрупа повече зеленчука  Wink прибавяте зелето нарязано на тънки ивици и моркова-настърган, след още 2-3 мин. слагате доматките и оставяте да ври докато поизври течността и остане по-гъстичко, слагате подправките и оттегляте от огъня. Смесвате с макароните и си го сипвате за другия ден - така правя аз Laughing, така е малко съм си мазохистка.

Значи на мен ми харесва да хрупат зеленчуците, ако на вас не ви харесва може предварително да сварите броколито.
Виж целия пост
# 235
Желиран език /може да замените с риба или пилешко месо /
Сварявате месото заедно с един морков,нарязан на дребно,1 главичка лук ,няколко скилидки чесън и подправки-чубрица /за риба-девесил/ ,черен пипер и риган,сол на вкус.След като се свари месото,нарязва се на малки късчета и се слага заедно с прецедените зеленчуци в подходяща кексова форма.След като изстине бульона се разбърква с разтвореният желатин.Охлажда се за няколко часа,докато се желира бульонът,обръща се върху плато и...бон апети     chef
Виж целия пост
# 236
                                   Свински ребърца с кисело зеле и праз

Необходими продукти:

750 г свински ребра
1 кисела зелка (не много голяма)
2 стръка праз
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
чубрица
черен пипер
сол
1 ч.ч. вода
1 суха чушка
1/2 к.ч. олио

Начин на приготвяне:

Ребрата се нарязват и се изпържват в силно загрятата мазнина.
Ребрата се изваждат и в мазнината се изсипва нарязаният праз.
След като праза се задуши, към него се прибавя червения пипер и доматеното пюре. Разбърква се добре. Прибавя се нарязаното на ситно кисело зеле, нарязаната суха чушка и подправките. Разбърква се.
Половината от сместта се изсипва в глинен гювеч. Отгоре се подреждат ребрата и се покриват с останалото зеле. Залива се с водата. Слага се да се пече, като фурната не бива да е предварително загрята на около 200градуса.
Зелето е готово, когато всичката течност се е изпарила и зелето остане на мазнина.
По желание накрая капака се сваля, за да се запече зелето.



                                  Домашна бисквитена торта с бананов вкус      

Необходими продукти :

- 2 големи пакета бисквити "закуска какао"
- 2 пудинга ванилия д-рЙоткер
- 1л. прясно мляко(или вода)
- 3 с.л. захар
- 30гр. масло
- 1 банан
- шоколадови пръчици или настърган шоколад

Начин на приготвяне:

- Млякото(водата) се затопля със захарта и когато започне да ври се прибавят пудингите, разтворени във вода. Когато кремът е готов се добавя и маслото. Вари се докато маслото се разтопи.
- В тава се редят ред бисквити и се заливат с топлия крем.
- В средата на тортата върху крема се слагат нарязани на тънки филийки банани.
- Реденето продължава докато свършат бисквитите и крема.
- Тортата се слага да се изстуди и преди сервиране се украсява с шоколадови пръчици или шоколад.


Източник: http://kokicheto.blogspot.com/
  

Виж целия пост
# 237
                                                       Пиле за приятели

Продукти:

1 пиле – около 1 1/2 - 2 кг.
300 гр. свински гърди
100 гр. сланина
250 гр. кайма
200 гр. свински пушени гърди
500 гр. кървавица
1 кисела зелка
2 малки глави лук
1 с.л. червен пипер
сол

Приготвяне:
Нарязваме лукът на ситно и го омесваме с каймата и червения пипер. С част от сместа се пълни пилето, а с останалата смес се навиват сърми.

Сърцевината на зелката се нарязва на ситно.
На дъното на глинения гювеч се подрежда сланината нарязана на тънки филийки, след което се редят свинските гърди, нарязаното зеле, пилето, сармите, кървавицата нарязана на парченца, залива се с вода на нивото на продуктите. Захлупваме гювеча с капак и го замазваме с тесто.

Поставя се гювеча в студена фурна. Включваме на 220 градуса за 45 мин., след което се пече за около 2 – 2 1/2 часа на 100 градуса.


Източник: http://mandja.com/
Виж целия пост
# 238
                                                 Мармаладеният тортосладкиш

Продукти:

11 с.л. олио
11 с.л. захар
11 с.л. вода
брашно, колкото да се получи тесто за точене
400 г мармалад (конфитюр) от шипки (кайсии, сини сливи)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет (лимонов сок)
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Карамелизираме 2 с.л. захар до тъмен карамел. Слагаме водата и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 9 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп. Разбъркваме. Добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията.
Така полученото тесто разделяме на три равни части. Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5мм). Пече се в предварително загрята фурна на температура 200 С - при мен времето за печене беше 5-6 минути. Кората трябва да остане мека на допир, а не препечена и твърда.
Готовите блатове намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана.

* Процедурата с карамелизирането на захарта може да се пропусне (за по-бързо). Тогава се добавя просто топла вода.



                                                Печено пиле на шише

Продукти:

1 бр. пиле
сол
червен пипер
черен пипер
вода или бира

Измива се пилето, осолява се, намазва се с червения и черния пипер. Бирена бутилка се оставя с бирата или се напълва с вода, пилето се слага отгоре и се пече на 200 С.


Източник: http://www.receptite.com/
Виж целия пост
# 239
Въглехидратен ден - Бисквитена торта
1 пакет бисквити (аз използвам "Закуска", но може и обикновенни бисквити)
1 пакет нишесте по избор (аз ползвам шоколадово)
100гр. захар
600мл. вода

Във 100мл вода се разтваря нишестето. 500мл вода се слага да заври със захарта. Добавя се на тънка струйка нишестето и се разбърква. Оставя се да ври 5 минути. В тавичка се нареждат бисквитите. Заливат се с нишестето, като се слагат ред бисквити, ред нишесте. Оставя се на стайна температура за няколкло часа и после се слага в хладилника. Добре е да се яде на следващия ден или поне да се прави по обяд например, а да се яде вечерта, за да попият хубаво бисквитите.



Бобов ден - Картофи в микровълновата
картофи (колкото ще изядете)
сол на вкус
масло
съвсем малко вода

Картофите се нарязват и се слагат в йенско стъкло.(аз ползвам такова, може и друго, стига да има капак и да става за микровълновата.) Посоляват се и се слага масло тук-там. На дъното се слага съвсем малко вода, колкото да го покрие. Захлупва се и се слага в микровълновата за 15мин на 700W. Разбърква се и се слага за още 10 мин.


Бобов ден - Печени картофи
картофи (колкото ще изядете)
сол на вкус
червен пипер
черен пипер
чубрица
масло
съвсем малко вода

Картофите се нарязват и се слагат в тавичка. Слагат се подправките и масло тук-там. На дъното се слага съвсем малко вода, колкото да го покрие. Пече се във фурната на 180 градуса докато станат готови. Laughing



Белтъчен ден - Чушки с яйце и сирене
15 предварително печени чушки (аз имам замразени пакети и ползвам от тях)
1 глава лук
2 яйца
200-300гр. сирене
щипка черен пипер
1 с.л брашно
2-3 с.л доматено пюре
2 с.л олио

Яйцата, сиренето, ситно нарязания лук и черния пипер се смесват и се пълнят чушките. Тавичката се намазва леко с олио и се нареждат чушките. Поръсват се с брашното. Олиото, доматеното пюре и малко вода се смесват и чушките се заливат. Пекат се на 180 градуса за около 45мин-1 час.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия