90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 893
  • 501
# 210
Ориз с кимион
Необходими продукти
ориз – басмати 250 гр.
вода – 500 мл.
олио – 1 с. л.
кимион – на зърна 1 ч. л.
лук – 1 глава
грах – замразен 100 гр.
сол – 1 ч. л.


Приготвяне
Оризът се измива и се залива с 0, 5 л. вода. Оставя се за 30 минути.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио и вода  до стъклен цвят около 5 минути. Добавя се кимионът и се задушава за още 1 минута.
Водата от ориза се излива в тенджера и се кипва. Изсипва се оризът и отново се изчаква, докато кипне. Добавя се лукът с кимиона и замразеният зелен грах.
Покрива се с капака и се вари на тих огън около 15 - 20 минути, докато ориза не попие цялата вода. От време на време се разбърква внимателно.
Виж целия пост
# 211
Зелен фасул с грах и домати
Необходими продукти
зелен фасул - 1 буркан
доматен сос - 100 мл
домати - 1 брой
грах - 1/2 буркан
лук - 3-4 стръка пресен
лук - 1 глава стар
чесън - 1 стрък пресен + 2-3 скилидки стар
брашно - 1 с.л.
магданоз
копър - на вкус
сол
Приготвяне
Лукът и чесъна се режат на дребно. Задушават се в малко растителна мазнина и вода до омекване. Добавя се доматеният сос и се вари, докато започне да се сгъстява. Разтворете брашното в мъничко вода, добавете към ястието и разбъркайте, докато се разтвори.
Изцеденият фасул се добавя към задушения лук и доматения сос. Долива се гореща вода и се бърка внимателно с дървена лъжица. Котлонът не трябва да е силен.
Малко преди да е готово ястието се добавя нарязан на съвсем дребни кубчета домат. Вари се още 15 минути и се добавя стар чесън - нарязан, както и грахът. След 10 минути оттеглете от котлона.

Поръсете обилно с нарязан на много ситно копър и малко магданоз


Тук не съм сигурна дали брашното е режимно в бобов ден.  Thinking
Виж целия пост
# 212
Ето моите решения за изминалите няколко дни:
Чушки в доматен сос
Овалвам печени чушки в брашно и запържвам леко, изваждам върху кухненска хартия да се отцеди. След това в тигана слагам дом.сос, смачкани 1-2 скилидки чесън, лъжичка захар и риган(подправките могат да варират според вкуса ви). Поръсваме соса със струйка зехтин. Заливам отцедените чушки и поръсвам с магданоз.

Спагети с патладжан и маслини (невероятна рецепта на Иван Звездев)
1 пакет спагети
2 патладжана - 500 г
100 г маслини
5-6 скилидки чесьн
2 с.л. каперси
10-12 листа пресен босилек (2 с.л. сух)
8-10 с.л. зехтин
сокът на 1 лимон
сол на вкус
Нарязваме патладжани на кубчета. Поръсваме сол, разбъркваме и ги оставяме да се отцедят за 10-15 минути от сока. Изсипваме спагетите в силно кипяща подсолена вода и ги варим около 10 минути. Изцеждаме спагетите и измиваме патладжаните. Нарязваме скилидки чесън на ситно. Загряваме зехтин и запържваме нарязания чесън за 20-30 секунди. След това добавяме кубчетата патладжан и пържим 5-6 минути (аз го правя по обратния начин - запържвам патладжанчетата и върху тях стисвам чесъна). Прибавяме маслини, каперси и разбъркваме. Поливаме лимонов сок (вместо лим. сок снощи сложих останалата доматена салца от чушките, за които писах по-горе).  Наситняваме босилек на ивици и изсипваме спагетите. Поливаме със струйка зехтин, разбьркваме добре и поднасяме.

Бананов сладкиш с шоколад (мисля, че пак го бях видяла в Бон Апети)
кори за баница
1 банан
100 гр. шоколад
масло

Намазваме тавичка с масло. Поставяме две кори, мажем ги с масло, върху тях слагаме 1 кора, пак мажем с масло, пак 1 кора и така докато станат общо 7-8 кори (може и 10-11 да бъдат също). По средата на корите, по дължината им, подреждаме банана - нарязан. Важното е така да сложим резените банан, че да остане достатъчно отстояние от края на корите, за да може после да се загърне, примерно като писмо. Върху банана настъргваме шоколада и слагаме 2-3 с.л. разтопено масло. Сега завиваме като плик за писма и обръщаме, т.е. да застане в тавичката с гънките надолу - така няма да се отвори по време на печенето. От горната страна правим 2-3 резки и намазваме с масло. Печем на умерена фурна до златисто.


Ето и една рецепта за любимата ми салата. Тя може да се прави всеки ден. Аз днес съм на плодов и смятам да вечерям с това:

Салата с моркови и а(д)вокадо
5-6 големи моркова
1 авокадо
2-3 скилидки чесън
копър, зехтин, сол на вкус

Настъргваме морковите, прибавяме на ситно нарязаното авокадо (примерно кубчета с размер на бобче), смачкваме чесънчето, слагаме копър, овкусяваме и сервираме   chef
Виж целия пост
# 213
Благодарности на Labrex за правото да публикувам тук част от нейните рецепти, които отговарят на правилата на 90 дневната диета.
Рецептата е от тук:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg8875288#msg8875288
Снимката също е на Labrex   bouquet

ПОСТЕН МЕДЕН СЛАДКИШ




1 ч.ч захар,
1 ч.ч вода,
2 с.л. мед,
1/2 ч. л. сода,
1 бакпулвер,
2 с. л. какао или кафе,
по ½ ч.ч. стафиди, начупени орехи, олио,
каквото и да е сладко, ако решите да разрежете блата и да го намажете със сладкото.
по щипка канела, карамфил, кориандър или джинджифил,
брашно – приблизително 2 ½ ч.ч.

В съд сипете захарта, водата и олиото, загрейте леко и добавете меда. Бъркайте на слаб огън до разтварянето на захарта и меда. Оставете да изстине.
 В изстиналата течност сипвате содата, какаото или кафето, подправките. Хубаво разбърквате, за да няма грахулки. Добавяте орехите, стафидите и брашното с бакпулвера. Тестото прилича на гъста сметана. Изсипете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете на умерена фурна около 30-35 мин. Изстиналият сладкиш може да срежете на две и да го намажете с мед или сладко.

Понякога не дочаква да го разрежа и намажа със сладко, но и без него е вкусен. Мек и пухкав е.
Виж целия пост
# 214
Рецептата отново е на Labrex, снимката също   bouquet
Ето от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg9148427#msg9148427

ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ ЯЙЦА



* 3 ч.ч. пресято брашно
* 1 1/2-2 ч.ч. захар
* 1/3 ч.ч.какао на прах
* 2 ч.л. сода
* 1 ч.л. сол
* 2 ч.ч. вода
* 3/4 ч.ч. олио
* 1 пакетче ванилова захар или ванилия
* 2 ч.л. оцет

Смесват се сухите съставки, без содата.Налива се водата, разбърква се хубаво и се добавя содата, изгасена с оцета, пак се разбърква. Сипва се олиото и много хубаво всичко се смесва.
Пече се в намаслена и набрашнена форма на 180 град. Моят се пече около 40 мин., но то си зависи от фурната.

Отгоре поръсих с орехи, но трябваше да сложа и вътре - вкусно е с тях. Кексът се получава лъскав отгоре, а вътре с една такава кадифена текстура. Като се има предвид, че продуктите не са нещо особено, крайният резултата е доста добър. Става голям, така че, може да се направи с половината продукти в по-малка форма. Аз пекох във форма с диам. 26см.
Виж целия пост
# 215
Пълнена содена питка

2 глави лук
1/4 средно гол. зелка
тиквички
броколи
карфиол
червено цвекло
печени червени пиперки
2 големи гъбки
маслини /без костилки, нарязани на дребно/
/общо взето всякакви зеленчуци, които имате в хладилника, а може и само зеле и лук да си остане, аз пиша тази как я направих/
3 с.л. киноа

Зелето и лукът ги режа на дребно /ползвам кухненски робот/, а другите зеленчуци на много дребни кубчета /може и настъргани/. В тенджера запарвам зелето и лука, после добавям всички останали зеленчуци с малко зехтин и водичка оставям да омекнат. След това на приспособлението за варене на пара ги оставям хубаво да се изцедят. В отцедената течност слагам киноата да се свари.

После смесвам всичко: киноата, зеленчуците, маслините, добавям подправки /червен пипер, вегета, чубрица/ и малко зехтин.
Тестото замесвам по тази рецепта:
http://www.gozba.org/index.php/2010/12/22/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1% … 1%82%D0%BA%D0%B0/
разделям на две топки. Едната разстилам на тавата и изсипвам цялата зеленчукова смес. Разпъвам отделно другата топка на лист и го слагам върху зеленчуците. Хубавичко слепвам двата листа тесто отстрани на тавата и надупчвам горния с вилица.
Виж целия пост
# 216
Nqkoi ima li predstava kade moga da namerq posledni komentari za 90 dnevnata dieta
Виж целия пост
# 217
В същия подфорум, на първа страница, една от първите теми, № 124.

Палачинки с гъби

1 малка чаша (в книгата мерната единица е кофичка кис мляко, вероятно става въпрос за малките - по 125 г) бяло брашно
1 малка чаша черно брашно
1 малка чаша бланширани гъби
2 малки чаши мин.вода
1 ч.л. нарязан магданоз
1 ч.л. лук на ситно
1 скилидка чесън намачкана
1 щипка сода
малко сол
1 ч.л. зехтин
Всичко се смедва, палачинките се изпичат в тиган, леко намазнен.
Ядат се топли
Може с доматен сос или кетчуп
Виж целия пост
# 218
Позволявам си да публикувам една рецепта на съфорумка, която ми я прати на лични и е страшно успешна! Мъничко съм я ъпдейтнала в следствие на това как ми се получи първия път.

Постни скалички

1 пакет бисквити. Аз използвам мекички тип 'Еверест'.
150тина г маргарин
100 г пудра захар
100 г смлени орехи
2 с. л. какао
1 ванилена захар или 1-2 ванилия
1/2 есенция ром
100 г натурален шоколад

Натрошаваме бисквитите на ситно, най-добре направо с кухн. робот. Към тях добавяме поразтопения маргарин, пудрата захар, смлените орехи, какаото, ванилената захар и есенцията ром. Разбъркваме хубаво. Ако стане много сухо, добавям мъничко водичка докато стане по-гъвкаво и мекичко. От сместа оформяме скалички или топки (за по-лесно). Разтопяваме шоколада на водна баня. Аз лично докато разтопявам разреждам и с водичка на око, иначе става доста гъста глазура. Мажа скаличките/топките с четка. Така ми става най-равномерно, но могат и да се овалят/потопят/залеят. Аз лично поръсвам с малко кокосови стърготини. Поставяме в хладилника да се охладят.
Виж целия пост
# 219
9 ден - белтъци

Пуешка пържола и пържена салата

2 пуешки пържоли
1 скилидка чесън
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. оцет
сол, черен пипер
1,5 л. вода
2 кочана зелена салата
1 ч.л. подправки за салата

Пуешкото филе се припържва в добре загорещено олио. Добавя се ситно нарязания чесън, оцета, сол, черен пипер. Задушава се за около 15 мин., като периодично се долива вода. Когато водата се изпари, блюдото се посипва с магданоза, нарязан на ситно. Зелената салата се разрязва, измива и подсушава. В тефлонов тиган леко припържете салатата от двете страни. Пържените листа леко намажете със зехтин и добавете подправки за салата. Салатата се консумира с пържолите+ филийка хляб. Ако желаете, може да консумирате салата в свеж вид, без да я припържвате. Изпийте и 300 мл. бульон, приготвен от кубче.



10 ден - бобови и варива

Супа от карфиол


1 средна глава карфиол
1-2 картофа
1 неголяма глава лук
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
1 шепа ориз
1 л. вода или бульон
сол, черен пипер
индийско орехче
ким

В леко посолена и завряла вода се добавят съцветията на карфиола и нарязаните на кубчета картофи. Варят се 10 мин. В 1 ч.л. зехтин се припържват лук, ким и ориз, добавят се към супата и се варят още 10 мин. За вкус добавете индийско орехче, пипер и магданоз. Посолете на вкус. Консумира се с филийка хляб.



11 ден - въглехидрати


Спагети с доматен сос


120 гр. спагети (може и макарони)
1 средна глава лук
2 средни домата и няколко чери домата
1 с.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. риган

Леко припържете лука в зехтина и добавете почистените и нарязани домати, задушете леко и добавете червения пипер, ригана, солта и черния пипер. С този сос залейте току що сварените в състояние "ал денте" макарони/спагети. Може да използвате и готов сос със средиземноморски подправки.



12 ден - плодове

Плодови шишчета

Наредете на шишове различни плодове: 150 гр. ягоди, парченца киви, 1 банан и 1 праскова. Между тях наредете листенца мента. Напръскайте с лимонов сок и залейте с преварен сок от 1 портокал.


Благодаря, позволих си да копирам рецептата тук:
http://wingeneration.com/MenuDetails.aspx?&id=3ee41068-8468- … b46d-0a682e27e369
Виж целия пост
# 220
Рьощи

Съставки:
1 кг. картофи
100 гр. масло
2 средно големи глави лук
3 с. л. сол

Приготвяне и сервиране:
Картофите се варят един ден по - рано с кожите до степен, при която са още леко недоварени. На следващия ден се обелват сварените от предния ден картофи и се настъргват на едро ренде. Лукът се нарязва на много тънки филии. Маслото се разтопява в тиган с незалепващо покритие, добавя се лукът и се задушава, докато лукът не стане прозрачен. Прибавят се настърганите картофи и солта и се разбърква. След това се подравнява с бъркалката. Пържи се на умерена температура, докато добие златист цвят.
След това се обръща и се изпържва така и от другата страна. Обръщането може да стане както при палачинките - с хвърляне, или с помощта на чиния (хлъзва се в нея, след това се хлъзва обратно в тигана с готовата страна нагоре). Поднася се както като гарнитура, така и като основно ястие.
Виж целия пост
# 221

11 ден - въглехидрати


Спагети с доматен сос


120 гр. спагети (може и макарони)
1 средна глава лук
2 средни домата и няколко чери домата
1 с.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. риган

Леко припържете лука в зехтина и добавете почистените и нарязани домати, задушете леко и добавете червения пипер, ригана, солта и черния пипер. С този сос залейте току що сварените в състояние "ал денте" макарони/спагети. Може да използвате и готов сос със средиземноморски подправки.




Благодаря, позволих си да копирам рецептата тук:
http://wingeneration.com/MenuDetails.aspx?&id=3ee41068-8468- … b46d-0a682e27e369
Въпросната рецепта е превод от оригиналната книга за 90 дневната диета на руски. А Melisa направи преводите на тези рецепти от книгата. Най-вероятна въпросната рецепта я има и в книгата за 90 дневната, която излизе на български скоро Peace
Виж целия пост
# 222
Нахутени крекери

 Необходимите продукти:

2 Ѕ чаена чаша брашно от нахут

6-7 с.л. зехтин

1 ч.л. сладък червен пипер

1/3 – 1/2 чаена чаша вода

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Брашното, червеният пипер, солта и бакпулверът се смесват. Добавя се зехтинът и водата и се размесва докато тестото стане на гладка топка, ако е необходимо се добавя още малко вода. Тестото се разделя на 2 части и се увива във свежо фолио. Оставя се да преседи минимум половин час.
На леко набрашнена повърхност направо върху хартия за печене топките се разточват една по една, докато листът стане 2-3 мм. С остър нож се разрязва на четириъгълници, набожда се с вилица и се поръсва с лютия червен пипер. Изрезките се отстраняват за ново разточване, а крекерите заедно с хартията за печене директно се преместват в тавата. Пекат се в предварително загрята на180 градуса фурна около 15 минути или докато се зачервят, изваждат се и се оставят да изстинат.  Най-хубави са прясно изпечени.


ето така изглеждат
Виж целия пост
# 223
                                   Картофени палачинки
Необходими продукти:
3 големи картофа, 1 малка глава кромид, сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне:
Картофите и лукът се обелват и настъргват. Смесват се добре и се притискат, така че да може да се отдели максимално количество течност. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. В тиган се сипва олио и се оставя да се загрее. С лъжица се загребва от картофената смес, пуска се във врящото олио и се притиска с лъжицата, за да се получи плоска и доста тънка палачинка. Когато долната страна покафенее, палачинката се обръща и се запържва и от другата страна. Сервират се горещи, често направо от тигана.
Виж целия пост
# 224
Импровизираните ми мъфини



Продукти за 12бр. мъфини:
1 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 чаша газирана вода
канела, какао, нескуик- на вкус и по желание
по желание може да се сложат сушени плодове- аз използвах смокини

Сухите съставки се бъркат в една купа, в друга се бъркат течните и захарта. След това събирате съставките и бъркате до хомогенна смес. Разпределят се във формичките и се пекат на предварително загрята фурна на 180градуса до готовност
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия