Кои са любимите ви подправки?

  • 5 614
  • 77
# 45
аз пък, за свой срам, никога не съм опитвала самардала. Можеш ли да опишеш вкуса и аромата? Откъде може да се намери в Сф?

подправките ми не са в 1 шкаф, а за сортирани: листни, семена и пр.
така изглеждат по-малко Mr. Green

самардалата е вид див лук.
расте в диво състояни около Ст.Загора.

преди да цъфне се взимат листата, смилат се на каша и се объркват със сол.
суши се и солта се ползва като подправка.
има специфичен вкус, не мога да ти го опиша.
знам, че в Бг се продава на пакетче Peace

дивият лук обича влага и сянка.
май не обича топло.
моят също е на кончета, ама на свеки в градината е една туфа Simple Smile

от левурдата става хубава супа или песто Wink
Виж целия пост
# 46
Аз съм маниак на тема подправки  Mr. Green
Най-любим ми е червения пипер и пушения червен пипер. Обожавам още кимион, канела, карамфил, ванилия, мента, шафран, мащерка, самардала, копър, анасон, сминдух, чубрица, джоджен... Разделила съм ги в стъклени бурканчета на листни(дафинов лист, джоджен, чубрица, мента..), семена(кардамон, анасон, черен пипер..) и на плодни/кореноплодни(джинджифил, целина..) и не са надписани, разпознавам ги по аромата  Mr. Green Отглеждам си в саксии розмарин, мащерка, риган и лавандула. Миксове от подравки избягвам да ползвам , дори шарената сол си правя самичка.
Има ястия ,които не бих сготвила без определена подравка, просто вкуса не е същия.
Виж целия пост
# 47
имам всички възможни подправки, най-обичам джинджифил и къри.

за сладките - канела и бадемовите есенции
Виж целия пост
# 48
Lois, права си  Peace Див лук е. А аз не бях сигурна за българското название и за това написах за всеки случай и английското  Grinning
Тук не използват кориандър на зърна или прах, а аз нямам навик от България да го използвам в готвенето, дори не се сещам за аромата му  Thinking

Въпросният chieves купувам в малка саксийка, пресаждам и той бавно, но славно си расте  Grinning По принцип не давам на подправките да разцъфтят - ако се появи цвят, го изрязвам. Така иначе едногодишните растения се превръщат в многогодишни и разбуяват доста  Peace Някога гледах повече подправки, но установих, че за копър и магданоз напр. ми трябва цяла градинка предвид количествата, които употребяваме  Blush

Искам да допълня, че гювеч без магданоз не мога да готвя, както и зелен фасул без копър или пък зеле без червен пипер - задължителни подправки са  Heart Eyes С босилек правя и класическата трицветна италианска салата - моцарела, домати и босилек.

Много мил комплимент от кулинарка като теб, Лоис   bouquet
Виж целия пост
# 49
Най-много обичам и използвам чубрицата  Heart Eyes ! Не мога без нея, почти на всяко ядене слагам. Имам си собствено производство  Hug
По-често ползвам също магданоз, копър. Имам замразени,  също мое производство. Аааа и червен пипер ръся доста  Laughing щях да го забравя
По-рядко черен пипер,бахар,кимион...
Като правя сладки, естествено употребявам необходимите за тях подправки  Peace
Виж целия пост
# 50
Чер пипер,магданоз лющян,кимион......по рядко чубрица/само на леща и кюфтета/копър ....и май в общи линии това за ежедневна употреба,други екзотики,когато рецептата го изисква Peace
Виж целия пост
# 51
Кимион, сминдух, чубрица, къри, черен пипер, червен пипер - тези ползвам най-често, но в шкафа има още анасоново и копърено семе, ким и т.н. На терасата в съндъче имам магданоз, босилек, мента и розмарин и люти чушлета.
Виж целия пост
# 52
Аз имам в кухнята си:
джоджен(сушен и в саксия),чубрица,риган,бахар,черен пипер,червен пипер,лют пипер-собствено производство,мащерка(аз съм си я събирала),дафинов лист(имам в саксия),босилек(имам в саксия),розмарин(имам в саксия),копър,магданоз,целина(само за супи),карамфил,ким,кимион,девисил,канела,ванилия....Това се сещам засега....А,да...екзотичните подправки ги купувам само ако ще се готви нещо от съответната кухня....Т.е. не разполагам с тях постоянно...

Абсолютно същите неща + чимен(за пастърма) и индийско орехче,което мъжът ми слага на пиле с ориз  Sick

Иначе най-използваните са: черен пипер,кимион,червен пипер,ронена чубрица  Peace
Виж целия пост
# 53
Кимион, сминдух, чубрица, къри, черен пипер, червен пипер - тези ползвам най-често, но в шкафа има още анасоново и копърено семе, ким и т.н. На терасата в съндъче имам магданоз, босилек, мента и розмарин и люти чушлета.

а, точно кимион май се казваше тази подправка, която слагат по луканкитя  Thinking изскочи ми просто от съзнанието  Tired
Виж целия пост
# 54
Имам цял шкаф с подправки, като половината не ги бях чувала до скоро дори Crazy
Откак реших да експериментирам с разни рецепти, накупих доста подправки и сега според рецептата ги ползвам.
Измежду любимите ми са: босилек, джоджен, див лук, копър, куркума, целина, чубрица, черен пипер.
Имам и разни смески от подправки- за салата, паста, и т.н.

Виж целия пост
# 55
аз ще пиша само тези които бера от полянките пред вилите .които имаме;мащерка,риган,сминдух,мента,
и в градината;розмарин,дафинов лист,чубрица,маточина,магданоз,джоджен,копър,,девесил,керевиз,босилек,люти чушлета
останалите купувам
Виж целия пост
# 56
Всички поправки са ми любимии всичките ги ползвам, защото всяка една си има предназначението за определено ястие.

Много обичам канела, ванилия, обожавам пресен босилек за салати, индийско орехче, розмарин, копър, джинджифил и много други. Всички попдравки обичам и ползвам, просто е немислимо да отделя 2-3 по-любими.
Виж целия пост
# 57
Сега, като се змислих, май по-удачно щеше да бъде, ако заглавието беше "Коя подправка не харесвате?" Peace

Просто защото повечето хора харесват много подправки. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 58
чубрица и сминдух Peace
Виж целия пост
# 59
Добре, а в какво слагате сминдух?
Аз само за шарената сол се сещам като продукт, който съдържа тази подправка.
Препоръчван е и като билка - за смъкване на кръвната захар при диабетици и за мъжка потентност. Но какво готвите със сминдух?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия