снежните топки са типични за Ротенбург,
преди Коледа се продават по повечето коледни базари.
рецептата не е изпитана от мен,
но понеже имало желаещи - пускам я
Ротенбургски снежни топки
4 жълтъка
2 цели яйца
9 с.л. течна сметана
1 с.л. захар
щипка сол
750 гр. брашно
мазнина за пържене
от всички продукти без мазнината се замеса средно твърдо тесто (може да се добави брашно)
разточва се на 3 мм и се реже на правоъгълници с размер 20/20.
правоъгълниците се режат на лентички - по този начин.
с помощта на шишче или подобно се разделят лентичките - така.
след което внимателно се оформя топка, не се натиска много, за да остане вътрешността пореста.
мазнината се загрява.
оформената топка се слага в подходяща по големина цедка и се потапя в мазнината.
(тук се продават специални форми за пържене на тези топки, но с цедка също ще стане . трябва формата да се запази )
след като се изпържат се оставят на кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина.
топките се поръсват с пудра захар - оттам и името им.
класическият вариант е с пудра захар.
сега има на пазара с шоколадово или марципаново покритие, с ядки...
снимките не са мои.