Машина за хляб - 13 част

  • 86 242
  • 997
# 630
друго си е опита.... Надявам се и аз да мога след време на око да ги докарвам нещата, но в момента ми е адски трудно и объркано... Благодаря ти Пина. А за маята какво ще кажеш - разтварям си я предварително за козунака и чакам да втаса, нали?
Виж целия пост
# 631

Това са първите кифлички в моят живот Grinning  (разбирасе меси ги машината) Мисля, че изглеждат добре. На вкус са божествени. Направо се топят в устата. Рецептата е от нета, но не знам на кой, че друга мама я е открила и ми я каза по телефон  Embarassed
Пина, мерси за безценните съвети, на теб и на всички дето споделят опитът си с нас. Тези дни и аз мисля да се пробвам с твоят козунак.
Аз мнение по въпросите няма какво да изказвам, че първото ми месене в живото беше с машината( значи за Кожледа Rolling Eyes)

Ако съм прекалила със снимките извинете   bouquet
Виж целия пост
# 632
eldi, не се притеснявай, не е толкова страшно! Слагаш всичко, както е по рецепта и пускаш да се меси. Гледаш и ако виждаш, че е лепкава каша, която се маже под бъркалката - ръсиш с лъжица по малко брашно, докато се постегне и не е вече каша  Peace
За маята - така е добре. Натрошаваш си я, слагаш вода (мляко), лъжичка захар и чакаш да шупне, стане на мехури, надига се. Понякога не става на много мехури и т.н., това да не те притеснява. Изчакваш я 5мин и я слагаш, няма проблем, ще се получи.

gi4o_pi4o, много хубави кифлички!  Peace
Виж целия пост
# 633
gi4o_pi4o ,много са ти хубави.Радвам се,че си успяла.  bouquet
Виж целия пост
# 634
Пина, благодаря ти за ценните съвети.Много подробно и разбираемо.Само още едно въпросче, мисля, че ще е полезно и за другите начинаещи.
Когато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.Защото нали ще втасва още веднъж след това.
Виж целия пост
# 635
Оле, очите ми изтекоха Laughing!

Аз все още хляба се старая да налучкам.  Blush
Имам питанка - хляба, който правя с пълнозърнесто, ръжено, типово и царевично брашно ми се троши много. То си е нормално да някаква степен - брашната са си едро смлени. Слагам и бяло брашно тип 450, за да се вдига повече хлебчето. Но ... нещо ми се чини, че не правя както трябва. Слагам и сухо мляко по една супена лъжичка за доза 750 гр.
Виж целия пост
# 636
Пина, душата ми е пълна вече в тази тема Hug......

Не искам да звучи подмазвачески.....Но е добре от време на време да влизаш тук - поне през 2 теми, защото винаги има нови хлебарки, които се нуждаят от прецизни съвети.....Лично аз не помня от кога не бях влизала, много теми...Но момичетата тук имат нужда от поощрение, от съвети, от опит. Е и Къдравата Кати я няма, Лебедката, Димитрина, Рая.......За себе си съм установила,че за учителка не ставам. Аз не мога да обеснявам. А при теб съветите ти винаги са поднесени по точния начин.

И....тази линийка в подписа ти ми е трън в очите....Ще те развалят диетите, така да знаеш. Предпочитам да се забелязваш Wink......

Питайте пина, защото Пина си е Пина........


А към gi4o_pi4o - хубави снимки се публикуват само с рецептата...Чакаме.....Супер са!

Аз снощи правих едни хлебчета на Карина, днес големият син ми каза вече само от тях да правя - хлебчетат& … 80;на+вътрешност+още хлебчета......
Рецептата - http://www.carina-forum.com/ricette/bread/panini/0000015.php Peace

Пина, прочети ли,че Ася най-накрая е направила питките с дупка и кой съвет е бил решаващ... - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364474.msg9849424#msg9849424

Вихронрав колко ти е царевичното брашно в сместта?

Виж целия пост
# 637
Pina много ти благодаря. Ще се пробвам отново и се надявам вече да успея  Hug Имам огромно желание и ми е много гадно като не се получи както искам. Но най-неприятното е, че си нямам и идея къде бъркам, точно поради липса на опит. Следващия път ще спазвам стриктно съветите ти и се надявам да се получи. Благодаря ти още веднъж   bouquet

gi4o_pi4o - страхотни кифлички. Би ли споделила рецептата  Praynig
Виж целия пост
# 638
Все се каня да питам...Как пускате повторно програма или прекъсвате програма? Аз съм с Мулинекс 5000(двете бъркалки), ако има значение. Та в книжката най-старателно прочетох, че трябва да мине поне час между ползването на 2 програми...
И понеже ме зарибихте с тези козунаци. Не знам защо, но аз козунак най-обичам да ям само по великден, но мъж ми вика - то докато се научиш и Великден дошъл hahaha Та в този ред на мисли - меси се, втасва си тестото и когато се вади да се сплита - изключвате машинката или има някаква пауза, която аз все още не съм разучила hahaha
То иначе съм инат и докато не стане не се отказвам - добре че, плетената пита на Пина на втория път стана, иначе бях заплашила домочадието, че ще яде питка, докато не се получи Joy Пина, това вече е любимата питка на свекърва ми(направена от мен де, не от нея Wink) Мисля сега да подхващам козунаците де, но да взема да родя най-напред, че вече ми тежи стоенето права...
Виж целия пост
# 639
Писах, писах, и накрая не можах да публикувам, пфуу Sad.

Та исках да кажа, че благодаря на Пина за простичките, но много точни обяснения. И сега ми хрумва нещо. Дали би могла да ги систематизираш, може и най-отпред на темата, на отделни редчета, така че всички да ги виждаме, защото аз всичко прочетох, окапаха ми очите, и вече половината неща не помня ooooh!, та ще почна сега пак сначале. Струва ми се, че не е чак толкова сложно правенето на козунак, стига да се спазват няколко простички правила. И най-вероятно ще направя втори опит. Първият не беше много зле като за непретенциозен човек /аз/, за конци - не помня, но най-вероятно не е имало, но като цяло се ядваше.

Оле, очите ми изтекоха Laughing!

Аз все още хляба се старая да налучкам.  Blush
Имам питанка - хляба, който правя с пълнозърнесто, ръжено, типово и царевично брашно ми се троши много. То си е нормално да някаква степен - брашната са си едро смлени. Слагам и бяло брашно тип 450, за да се вдига повече хлебчето. Но ... нещо ми се чини, че не правя както трябва. Слагам и сухо мляко по една супена лъжичка за доза 750 гр.

Мама Цоцоланка ти е написала това, което си мислех и аз. Най-вероятно ти е повечко царевичното брашно. Доколкото съм чела тук по темите, а и аз така го правя, то не трябва да е повече от 30% от общото брашно, ако е бяло, но тъй като ти слагаш и няколко други, то най-вероятно този процент трябва да се намали още. Мама Цоцоланка, поправи ме, ако греша.
Виж целия пост
# 640
Вихронрав колко ти е царевичното брашно в сместта?

Мама Цоцоланка, обикновенно слагам бяло към тежко брашно (царевичен грис, ръжено или друго) в съотношение 1 към 2. Може и там да е проблема. Днес ще пробвам да обърна съотношението и ще пиша пак. Simple Smile
Благодаря ти!

polin_a, докато аз отговора и ти си писала. Да, разбарх къде е проблема. Ще се коригирам Simple Smile! И на теб благодаря!
Виж целия пост
# 641
Пак казвам, че рецептата е чужда и ако някой си я познае да каже, че много трябва да му благодаря.
1 кубче мая (жива), 250мл. хладка вода, 2с.л мед, 3с.л. олио, 1ч.л. сол, 500гр. брашно
Маята се разтваря във водата, към тях се прибавя медът и се изсипват в машината. Аз първо изсипах там олиото, сместа с маята и накрая брашното (като сложих  150г. типово на 350г. бяло, по рецепта е само бяло). Пуснах на само месене 15минути. Извадих и направих топки (или нещо подобно  Laughing), като може да се пълнят по желание. Аз сложих шунка и кашкавал. Намазах и със саквасена сметана, защото нямах нищо друго подходящо и поръсих със сусам. Оставих ги до печката да повтасат (аз съм на парно на дърва и е доста топличко). Не ги чаках да изпълнят тавата. Пекох ги  в печката на дърва на 150 градуса (толко са и възможностите). Станаха бързо, но не съм засичала  Embarassed След това ги намазах с масло ( и това не е по рецепта ), че детенце няма да ги яде ако са с много твърда кора.
По повод това което е написла Мама Цоцоланка, наистина тук и не само имаме нужда от по-опитни, че то народът си го е казал "Питай патило, а не старило"  bouquet
Мама Цоцоланка, хлебчетата са ти супер. Не знам дали ще разбера всичко точно то рецептата, но ще ги пробвам.  Peace
Виж целия пост
# 642
Момичета, чак се засрамвам, така като ме хвалите и чакате съвет от мен!  Embarassed Blush Аз не съм безгрешна, колко глупости съм сътворила и аз... Пък майсторки и други имаше, ама всичко живо избегА! Като прочетох Доника, че ще ражда и се сетих за Мари_ета, която месеше неуморно и тя всеки ден чудесии, бременна в 9-я месец с второто  Laughing

Маме, добре, че ми даде линк за арабските питки на Асялейн, хич не съм влизала в темата да видя какво става, пък се бях сетила, дали и се получиха накрая. Радвам се, че е станало, защото знаех със сигурност, че се получава!  Peace
Иначе, да минавам през темата, ама като гледам снимки и като чета и на мен ми се домесва, пък още 1-2 месеца няма да ям хляб, че после ще видим  Crazy

polin_a , радвам се, че успявам да давам разбираеми и полезни съвети, но темата не е моя и не бих могла да публикувам на първа страница каквото и да било. Отделно, че всичко, което пиша сега + още доста неща, вече съм ги писала и дори сме ги коментирали доста на дълго и широко във втората и трета тема на поредицата 'Машина за хляб' ако не греша, тия бяха темите.

ketti , за твоя въпрос  -  Ако тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. Може, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. Премесване е възможно, но само с няколко, наистина само 2-3 движения и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с няколко движения.
Да се премеси с брашно или мазнина не е добре! Ако започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всичкия въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после няма да се получи добър резултат. Евентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
Ако тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. Евентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагрява, та съвсем е възможно да е превтасало. Такова тесто няма спасяване...
Ако е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добавя брашно или мазнина. Варианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!  Peace

Аааа, Маме забравих да ти похваля хлебчетата бе! Ти си ги докарала като за изложба, с търговски вид! Супер са! Аз такива багетки така и не съм правила, но някой ден и до там може да допра...
Виж целия пост
# 643
Все се каня да питам...Как пускате повторно програма или прекъсвате програма? Аз съм с Мулинекс 5000(двете бъркалки), ако има значение. Та в книжката най-старателно прочетох, че трябва да мине поне час между ползването на 2 програми...
Ами то си пише, ама аз си я спирам и пускам пак. Спирането става с продължително натискане на старт бутона (докато чуеш сигнал), после за да я пуснеш пак на същатата програма натискаш пак старт бутона, ако искаш на друга програма, избираш си програмата както обикновено и натискаш старт бутона Wink
Виж целия пост
# 644
И аз съм с този Мулинекс,
по съвет от тук, съм прекъсвала втасване.
Спирам програмата и избирам печене, без проблем.  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия