Питка Маргаритка

  • 10 032
  • 32
               



            Продукти:3 яйца от които се заделя единия жълтък за намазване на питката, 400мл. хладка вода, 1ч.ч. кисело мляко, в която е разбъркана 1\2 ч.л. сода, 4 с.л. олио, 1,5 с.л. сол, 1ч.л. захар, мая за 1,5 кг. брашно(аз сложих 3 пакета суха), брашно колкото поеме.

 Желателно е всички продукти да са със стайна температура.Част от брашното се пресява със солта, маята и захарта.Прави се дупка в средата и там се изсипват останалите продукти.Замесва се тесто и месейки топим ръцете в 3.с.л. разтопена мас, докато тестото не я попие хубаво.Оставя се да втаса много хубаво!След това тестото се премесва хубаво отново и се оставя да почине около 20 мин.Разточва се на голяма кора(тестото е много лесно за точене) и се намазва с препържено масло.Не слагайте много масло, защото втасването е трудно.Желателно е да е на тънък пласт навсякъде.Навива се на руло, но не стегнато.Началото и края се отрязват(те са доста по-тънки) и се слагат в средата на тавата.Останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото.След това се нареждат в тавата с острата част навън.По желание може с пръсти да разтворите "цветчетата" за да станат по-"цъфнали"(като на снимката).След това оставяте питката да втаса много хубаво!Намазвате я с разбития жълтък, който е бил покрит в съд с олио за да не изсъхне.Пече се на 210 градуса, към края на печенето фурната се намалява.Ако започне да прегаря кората, завийте я с фолио.

 На мен тази питка ми харесва много повече от Болярската.Маста я прави много хубава и мека.Много е лесна за приготвяне, снимката не е много за показване, първи опит ми е, но ще се науча Simple Smile
   
  Не знам какъв източник да посоча, рецаптата я имам от майка Rolling Eyes

 
Виж целия пост
# 1
Ехааа, как само изглежда...... Ще се пробва задължително почивните дни.
Виж целия пост
# 2
Чудно си изглежда...  Hug

Мисля да пробвам да замеся тестото в машината, но май ще са много продуктите.  Thinking Не обичам да меся много, много с ръце. Та може да пробвам на два пъти с две рула и с по-малки тавички.

Колко време я пече? 1 час достатъчно ли беше?
Виж целия пост
# 3
Рецепта и снимки има в темата за питките.
Чак пък нова тема...... newsm78

Иначе питката е страхотна, добре ти се е получила Hug
Виж целия пост
# 4
Биляна, питката изглежда невероятно! Тъкмо утре сме на гости и мислех да занеса питка.
Супер е   Peace
Виж целия пост
# 5
Е,дочаках я рецептата ти на тази питка Билянче  Hug Hug Hug Hug
Като чета,май няма да има много различен вкус от твоята Болярска....Знаеш ли защо?  Grinning
Последният път като правих Болярската,вместо препържено масло ,сложих мас.Стана превъзходна....
Ама ще пробвам Маргаритката и после ще кажа дали има разлика  Peace Peace Peace
Виж целия пост
# 6
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!
Виж целия пост
# 7
Ще пробвам и тази. Изглежда страхотно!
Виж целия пост
# 8
Даааа, днес имам време да я направя тази питка, но отговор за печенето така и не получих.  Thinking
Много ми е трудно при печенето на питки и все не мога да преценя, кога е готова. Някой да даде съвет.  Praynig Моля!  Flutter
Виж целия пост
# 9
Бо,няма страшно.Аз проверявам както кекса...С клечка за зъби(или дървено шишче)....Ако излиза суха-готово е.Ако е влажна-още трябва да се поизсуши.
Виж целия пост
# 10
Бо,няма страшно.Аз проверявам както кекса...С клечка за зъби(или дървено шишче)....Ако излиза суха-готово е.Ако е влажна-още трябва да се поизсуши.

Проблемът е че на последната питка щяхме да си изпочупим зъбите. Иначе беше станала супер, но я "пресуших". Това е от прощъпулника на малкия и от тогава /вече една година и половина/ не смея да правя.
Но формата на тази питка ми напомня за една подобна от детството ми /но загубих рецептата/ и ми се искаше да я пробвам.
Виж целия пост
# 11
Е,няма да чакаш да се препича чак толкова....Като мушнеш клечката и я извадиш суха и е готово значи....После аз си намазвам питките тънко с масло(както съм извадила калъпа от хладилника намазвам отгоре топлата питка),завивам с кърпа и оставям да обиколи нивката  Laughing
Стават лъскави и мекички....Това с маслото го  научих от Селма  Hug и вече всеки път ми изглеждат добре питките...
Виж целия пост
# 12
Чудно си изглежда...  Hug

Колко време я пече? 1 час достатъчно ли беше?


Бо_, печките и фурните са различни, просто трябва да си разучиш твоята. Аз пека около 30-35 мин на 160 град в моята и дори не проверявам, просто като изтече времето, отивам, поглеждам  и вадя питката. Кексовете пека по 45 мин пак на тази температура и пак не ги проверявам. Даже майка ми се чуди как така си седя спокойно и не ходя през 5 мин. да гледам и да бучкам кекса с клечица. Нито увеличавам, нито намалявам температурата. Ама съм и хванала чалъмите. Един час за питка при моята фурна е прекалено много - ще излезе сухар направо.
Виж целия пост
# 13
Да му се невиди, май и нет-а ми се скапва.

 labrex , това с 35 мин. на 160 градуса - на вентилатор или не?


TheNMaster, ще я намажа накрая и с клечка ще я пробвам.    bouquet


И как така се нарязват едно по диагонал, едно право?
Брашното около 1,5 кг ли е? Вие така ли го разбирате?
Виж целия пост
# 14
Да му се невиди, май и нет-а ми се скапва.

 labrex , това с 35 мин. на 160 градуса - на вентилатор или не?



Бо_
, няма вентилатор, тя ми е доста стара. И затова, че ми пече добре, не давам на мъжо да я сменяме. А според него отдавна трябвало да я сменим с по-нов модел.  Laughing Когато съм при майка, нищо не мога да опеча свястно в нейната печка. Затова не ми се ще да я сменяме.

Ето снимки на Хонда за оформянето на тази питка. Дано ти помогнат, надявам се Биляна да не се обиди, че ги слагам.

Ето и малко обяснения за триъгълниците:

от Mamica

Цитат
Навиваваш на руло. Поопъваш рулото,, за да стане още по-дълго и с ръка го сплескваш. решеш с ножа ей така ( показвам с наклонени черти) веднъж / и веднъж \ .
Полувават се триъгълници, които коже да редиш с острия връх на горе


от Taneto

Цитат
Аз правя две рула отделно. Първо режа на правоъгълници, после на правоъгълни триъгълници и ги редя с малкия катет(неразрязания) към стената на тавата отвън навътре. Големината няма значение, по-важна е бройката на триъгълниците. Колкото са повече, толкова по-малки и симпатични стават листата на питата. За прощъпулника нарязах общо 32 (или май 36 ) триъгълника, получи се много красиво и шашнах всички гости, не спряха да цъкат от радост
Много е просто, всичко разгадах само по снимките на Honda - на тях се вижда идеално.
Виж целия пост
# 15
Ето и една моя питка, оформена с тия триъгълници, снимките са от телефон.
Виж целия пост
# 16
Май схванах идеята!  Hug Благодаря ти labrex!
А за брашното - около 1,5 кг. ли е?
Виж целия пост
# 17
Рецепта и снимки има в темата за питките.
Чак пък нова тема...... newsm78

На теб пък какво ти пречи? Всеки е свободен да пуска теми, каквито сметне за добре, ако не са в разрез с правилата. Ако са - има си модератори  Wink
Виж целия пост
# 18
Май схванах идеята!  Hug Благодаря ти labrex!
А за брашното - около 1,5 кг. ли е?

Вероятно приблизително ще е толкова, тя и Биляна е написала в рецептата
Цитат
мая за 1,5 кг. брашно
. Аз съм малко ненадеждна в това отношение, обикновено слагам на око и гледам да замеся средно твърдо тесто, по-скоро меко, отколкото твърдо. Ама как обясних..........дано схванеш мислАта ми. Embarassed Като гледам течните компоненти не са малко: 400мл вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 4 с.л. олио - някъде към 4 ч.ч. течност, значи брашно към 8 ч.ч. от същата вместимост. За себе си така приблизително си смятам - на чаша течност - 2 чаши брашно, и, ако е нужно, ръся допълнително, като меся тестото на плота.
Виж целия пост
# 19
Предполагам, че разбрах. Явно, няма да мога да преценя предварително точното количество брашно и ще трябва да меся на ръка. А ми се искаше в машината. Както и да е, ще се пробвам да се набрашня.  Laughing

Хайде, ще замятам ръкави, да видим какво ще излезе накрая.

Благодаря ти още веднъж!   bouquet
Виж целия пост
# 20


        Бо_ , съжалявам, нямах възможност да се включа.Но и нямаше да съм ти от помощ, моята фурна е газова и аз се пеках заедно с питката, трябваше постоянно да я въртя.Брашното всеки път е различно, количеството зависи от големината на продуктите.При мен отиде отчно 1,5кг.Проверявам дали питката е готова с клечки за зъби.

   labrex, благодаря за разясненията!Идеята ми беше цветчетата да с в кръгла форма, но това е по желание на месещия Simple Smile

       TheNMaster , разлика има от Болярската.Комбинацията мас и препържено масло е чудесна.А и количествата на продуктите са различни.

 Забравих, че има тема с питки.Ако искат модераторите, нека да ги слеят.

     
Виж целия пост
# 21
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!
    Побутвам въпроса си..... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 22
  Какъв е размерът на тавата,в която печеш тази питка,Биляна?
  Продуктите не са малко,като за доста голяма питка!
    Побутвам въпроса си..... Rolling Eyes

    Извинявай, забравих да ти отговоря Blush 36см. е, но ще изпълни чудесно и по-голяма тава.
Виж целия пост
# 23
  Благодаря ти! Hug
  Май засега ще се пробвам с правоъгълна тава 34-23см. newsm78 Нямам подходяща кръгла.... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 24
Много е интересна тази питка. В събота ще имам гости, и може да се пробвам да я направя. В началото не ми стана ясно оформянето, но сега си го представих лека полека. Ако имам въпроси, ще питам при питките...
Виж целия пост
# 25
правя същата, но слагам наронено сирене, яйце и кашкавал в рулото.става страхотна.пека я  30 мин.
Виж целия пост
# 26
Явно, няма да мога да преценя предварително точното количество брашно и ще трябва да меся на ръка. А ми се искаше в машината.


Бо,включвам се късно,но се надявам да съм ти от полза. Аз правя много питки и винаги меся в машината. След като не можеш да предцениш точното количество брашно те съветвам да сложиш по-малко и да наблюдаваш процеса на месене. Отваряш капака и добавяш колкото е нужно-да се образува хубава топка,която да не лепне по стените на контейнера. Сега по темата-снощи имах повод и направих половин доза от питката. Втасах я на 50 градуса във фурната. Получи се една великолепие-Биляна и Labrex  Hug
Виж целия пост
# 27
Направих я прословутата Маргаритка.  Laughing Само за едно не знам дали е трябвало или не, но не сложиш 1,5 кг. брашно, а 1,1 кг. Толкова ми пое и ми се струваше, че ако слагам още ще се втвърди много. Сгрешила съм. Трявало е да сложа поне още 200гр. Не ми се разтичаше тестото, но и не беше на необходимата гъстота. И не знам заради това ли или заради друго, но не ми се отделяха и пластовете след като я опекох. Стана една такавааа ... слята /отвътре/. Отгоре се запази формата, която направих, но вътре питката беше едно цяло. Въпреки това считам опита си за доста успешен. Изглеждаше точно като на снимките на Labrex. Явно съм зацепила начина на рязане и подреждане. Втаса си и я опекох, точно колкото трябва!  Peace

И такааа Laughing....

Благодаря на Биляна, че ме провокира да омеся и изпека питка!
Благодаря на  ТheNMaster, защото благодарение на нея не я пресуших, и научих за трика с масълцето!   bouquet
Специално Благодаря на Labrex, че ми даде напътствията за рязане и оформяне, месене, печене и какво ли още не!   bouquet
Благодаря на форум Мама; на интеренет доставчика ми - че не ме прецака; на мъжа ми, че не е претенциозен и на себе си, че не ме домързя!

 Stop Аплодисментите после!  Laughing

Целувки момичета!  Hug
Виж целия пост
# 28
Направих я прословутата Маргаритка.  Laughing ....
И такааа Laughing....

Благодаря на  Биляна, че ме провокира да омеся и изпека питка!
Благодаря на  ТheNMaster, защото благодарение на нея не я пресуших, и научих за трика с масълцето!   bouquet
Специално Благодаря на Labrex, че ми даде напътствията за рязане и оформяне, месене, печене и какво ли още не!   bouquet
Благодаря на форум Мама; на интеренет доставчика ми - че не ме прецака; на мъжа ми, че не е претенциозен и на себе си, че не ме домързя!

 Stop Аплодисментите после!  Laughing

Целувки момичета!  Hug

Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?
Виж целия пост
# 29
[Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?

 Да и аз това си помислих Simple SmileЗабрави да благодариш на Енергото, че не са ти спряли тока за да изпечеш питката Laughing
Виж целия пост
# 30
Чакаме от всички снимки  Rolling Eyes .
Виж целия пост
# 31
Бо, ти като на Оскарите, с един куп благодарности! Grinning Радвам се, че е станала питката ти. Ще я покажеш ли?

Тц, няма да мога.
Първо, че вече я излапахме и второ - фотото ми е на работа, а в момента се пренасяме и дори не зная, къде точно се намира апарата /на старото или на новото място/.  Crazy
Помислих си за GSMска снимка, но там пък нямам кабел към компа и така  Hug

Да и аз това си помислих Simple SmileЗабрави да благодариш на Енергото, че не са ти спряли тока за да изпечеш питката Laughing

И на мама и тате...    Blush
Виж целия пост
# 32
Ама много сте сладки всичките. Така се кефя като ви чета и така ме провокирате , че и аз запретвам ръкави !!! Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия