Дърпана баница - стъпка по стъпка

  • 66 923
  • 111
# 30

Страхотна е Peace!
Виж целия пост
# 31
Баба и майка ръсеха с разбити яйца , натрошено сирене и олио за плънка . Много вкусна е и със задушен спанак , лопуш или коприва . Хапвах ме я с компот от ягоди или липов чай - червен ....ех...
 Мил спомен от село , жалко , че хората , които ни посрещаха и дърпаха баница , след баница ги няма вече , останал е само спомен , който ми засяда като буца в гърлото ....
Дърпайте момичета , нека спомена е жив - обичам ви !!!
Нещо много се разчувсвах от тази тема , нищо и никаква баничка , пък си плача ....
Виж целия пост
# 32
 spoko

И аз така...няма я баба Cry, на село не съм си ходила с години...а още помня крушеницата и онази неповторима туршия от печени зелени чушки и патладжан...всяка година се мъча да я докарам, но все не успявам...и нанизите сухи червени чушки, и домашният червен пипер, и биволското мляко от биволицата на съседите, дето ме гледаше на кръв като се прибираше вечер от паша...спомени, спомени...

Но скоро ще разпитам майка ми за още такива бабини ястия и ще записвам, та да не се затрие всичко някой ден.
Виж целия пост
# 33


 Заразни сте, на мен също ми се насълзиха очите.Налегнаха ме и спомените за село, където не съм ходила от много години.

 Дайте да бъдем малко по-ведри Hug

  Баницата се пече, ще видим с моята пишман газова фурна какво ще стане Confused

  mari_eta , благодаря за чудесното обяснение и за снимките, много ме улесниха.Дърпането на кори се оказа доста интересно занимание и не е никак трудно.

 Открих без да искам начин за перфектно тънките кори.Силиконова подложка за точене се намазнява и отгоре се слага едно топче, което се разсплесква с ръка.След това със силно намазнени ръце започва да се маже тестото по килимчето, от средата към края.Става супер тънка и прозрачна кора.Ръбовете се замазват хубаво по силикона, не се получават по-дебели ръбове и няма защо да се изрязват.След това няма нужда от намазване с олио, само сиренето се ръси.

  По-късно ще дам отчет за баницата.
Виж целия пост
# 34
Мари Ета, мерси за хубавите обяснения, ще се пробвам като се приберем  Simple Smile

Силиконова подложка за точене...

Откъде се купува?  Blush
Виж целия пост
# 35
Мари Ета, мерси за хубавите обяснения, ще се пробвам като се приберем  Simple Smile

Силиконова подложка за точене...

Откъде се купува?  Blush

 От Хит, към 30лв. е.Аз така и не рзбрах дали със силиконовото килимче за печене са едно и също нещо newsm78Но като гледам, на моето едва ли може да се пече.
Виж целия пост
# 36
Въх, 30лв  Crazy може и да си взема, мерси  Hug
Виж целия пост
# 37
Биляна, видя ли, никак не е трудно!

Надявам се след малко и да ви хареса. И снимка да покажеш.

И аз като Блонди да кажа "Въх" Crazy. Направила съм си един списък какво още ми трябва за кухнята. МъжО го видя и каза "Бе ти сладкарски цех ли ще откриваш или ресторант".
Ама лапат после, нали Crossing Arms.
Виж целия пост
# 38


        Баницата е много вкусна, но адски солена!Според мен солта е  много за 600гр. брашно.Може би 0,5 с.л. ще са добре, сиренето също е солено и се събира доста сол.Аз слагам 1,5 с.л. сол на 1,5 кг. тесто, в което няма други солени съставки.Почти се изяде вече с много таратор Simple Smile

    mari_eta , благодаря още веднъж за рецептата Heart Eyes

                       



  Що се отнася за подложката за месене - незаменима е и си заслужава парите Simple SmileТочи се много лесно на нея, мие се лесно(вместо да търкам набрашнената мушама) и не заема място.
Виж целия пост
# 39
На нас не ни беше солена, явно сиренето ти е било повече и по-солено Rolling Eyes. Нищо, другия път си намали солта както обичате...
Много е хубава, браво  bouquet!
Виж целия пост
# 40
Айде стига с тия снимки, деее  Twisted Evil Мизерници.  Simple Smile
Ще си взема тогава, достатъчно беше да ме подсетиш за залепналото тесто по плота  Tired Колко е голямо, достатъчно ли за голяма кора?
Виж целия пост
# 41
Кърли, супер си е даже баничката Peace. Следващия път малко по-тънки кори и си пушка.
Ти сега остави вида, кажи как е на вкус Rolling Eyes?

Ееее, по-тънки от това няма да мога. Станаха тънички като паяжинки, ама вашите пак по-тънки, ще му се не види.
За вкуса мога да съдя само по реакциите на мъжете ми, тъй като в момента съм в малко особено положение и се пазя от мазничко  Laughing. Разделиха си я по равно, за да няма сърдити  Laughing

Казвате, повече мазнина му е майката. И да почива повечко. Ами, чаках го аз малко 15-тина минути може би.

Аз обаче съвсем се комплексирам. Всички могат, само аз не.
Чудно майсторство показвате, момичета. Много ви се радвам.

Биляна, виждам, че Мариета ти е отговорила. СУтринта на майтап реших да направя мини доза, на око я правих. Тестото ми стана колкото топка за тенис. Тази силиконова подложка с какъв размер е? И тук, в дълбоката провинция, къде ли ще я има, се питам  newsm78

Блонди, аз май ще се местя в твоята тема, за неможещите да дърпат  Laughing Laughing
Виж целия пост
# 42
За такава ли силиконова подложка говорите?

30см. на 37см. - 10 евро струваше.
Ако знаех, че е толкова малка едва ли щях да си я купя (изобщо не се замислих за сантиметрите) дори за блат за пица ми е малка, а за такава баница абсурд.
НО... сега не съжалявам, че я взех, наистина много удобно се работи на нея и както казва Биляна, много лесно се мие и не заема много място. Не съм пробвала да печа на нея, дали става, а дали има по-големи newsm78?
Виж целия пост
# 43


 Извинявайте, забравих да отговоря.Да, подложката е тази която е показала  Marieta .Моята е малко по-голяма.Почти всеки ден правя сиренки, кифли и соленки и ми върши идеална работа.Понякога когато тестото е много, меся върху нея.За дърпаната баница е идеална, за точене на големи кори е малка.

         mari_eta , извинявай, че така отклонихме темата ти!

       Уф, постоянно ви бъркам двете Мариетки.Особено като пишете в една и съща тема...... ooooh!

   
Виж целия пост
# 44
mari_eta,

огромна благодарност за рецептата!
 Отдавна имах мерак да направя баница с двете си ръце, а не сготови кори от магазина. Но поради факта,  че с точенето съм на Вие, не съм се хващала да точа. Обаче като видях твоята рецепта и снимките, реших, че това е баницата, която ще пробвам задължително. Първата не се получи кой знае каква, поради факта, че с дърпането не се справих много добре, но втората стана просто разкошна на вид! На вкус не съм опитвала нито едната, нито другата поради защото съм на диета. Красноречив факт е обаче, че първата се изяде от децата ми и мъжа ми на едно ядене и питаха за още. Ето защо в рамките на една седмица я направих два пъти.
Най-важното за мен е, че сина ми, който никога не е искал да яде баница до сега, от тази си хапва доста лакомо. 

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия