Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 507
  • 528
# 180
тези търговци се чудят как да зарибят клиента, че и пробиотично го нарекли млякото  Laughing

все едно да ти кажат, че тяхното мляко е бяло  Laughing

няма какво да е друго, ако е истинско киселото мляко, ако не е пробиотично.  Peace
Виж целия пост
# 181
Здравейте, дано някой ми отговори че се е позабравила темата. Направих сирене вече 4 дена е в саламура която направих от 1л. изворна вода, 120гр. сол (не повече тъй като предварително го бях оставила в морска сол) и 2гр. лимонена киселина и питанката ми е днес забелязах жълти лигави петна по сиренето които са кисели дали е лимонената киселина и е ок или се разваля???   bouquet
Виж целия пост
# 182
Привет, Най-нежното нещо!   bouquet
На мен не са ми се получавали жълти лигави петна по сиренето, но и никога не съм правила саламура с лимонена киселина. Може от нея да е. Дано и друг се включи!  Peace
Виж целия пост
# 183
Привет, Най-нежното нещо!   bouquet
На мен не са ми се получавали жълти лигави петна по сиренето, но и никога не съм правила саламура с лимонена киселина. Може от нея да е. Дано и друг се включи!  Peace

А ти как си правиш саламурата? Благодаря че се включи   bouquet
Виж целия пост
# 184
Nai_Nejnoto_Neshto, изхвърли саламурата, измий с една вода и направи нова саламура. Не съм чувала досега да се слага лимонена киселина в саламура за сирене.

Исках да дам само линк, но не се получи, затова пускам цялата рецепта:

Приготвяне на Домашно сирене

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.

Виж целия пост
# 185
Привет, Най-нежното нещо!   bouquet
На мен не са ми се получавали жълти лигави петна по сиренето, но и никога не съм правила саламура с лимонена киселина. Може от нея да е. Дано и друг се включи!  Peace

А ти как си правиш саламурата? Благодаря че се включи   bouquet

Отдавна не съм правила домашно сирене, но саламурата я приготвям стандартно, както всички. И тук в темата е обсъждана. Ще ти дам обаче една добра статия, в която е описано.  ....Опитах се да пусна линк към статия от готвач.бг, но тук ми го разпознава линка като рекламен спам, затова ще цитирам текста:

"Да си направиш сирене се иска майсторлък. И все пак ако сте се справили с това, то трябва да знаете, че съхранението му не е по-маловажно от правенето му. За да запазите сиренето за по-дълъг период от време е необходимо то да отлежава в саламура при температура около 10 градуса.

Независимо дали сте си направили сиренето сами, или сте го купили от магазина, то няма как да запазите вкусовите му качества, без да си приготвите саламура. И така как се прави тя? Различните хора по различен начин я приготвят, но основните съставки са вода и сол (морска). Приготвянето е много лесно. Размесвате водата и солта и заливате сиренето, след което го притискате добре отгоре за да не се показва над саламурата.

Много от нас са виждали бабите си как правят саламура. Повечето от тях не разнасят мерителна каничка, а слагат солта на око и след като се разтопи тя пускат едно сурово яйце в нея. Ако яйцето изплува над саламурата и от него се покаже кръгче колкото монета, то значи солта е достатъчна и тя е готова.

Сега за тези, който искат точна рецепта ще кажем малко повече. Съотношението на водата и солта е следното към един литър вода се добавят 200 грама сол. Прави се хомогенен разтвор с който се залива сиренето. Това е цялата философия, която се изисква за да си приготвите саламура.

Хубаво е да използвате преварена вода или купена изворна от магазина, защото много често чешмяната е пълна с хлор, флуор и други елементи, който след време могат да ви изиграят лоша шега. Тези, които са правили саламура знаят, че тя наистина е много важна и поне веднъж им се е случвало, ако не са я направили добре сиренето да стане лигаво и меко.

По други краища на страната в саламурата освен вода и сол, добавят по-малко лимонтузу или натриев бензоат. Като за един литър се добавя 2 грама от лимонтузуто или 1 грам натриев бензоат. Процедурата е същата, както оказаната преди това."
Виж целия пост
# 186
Нежно и аз мисля, че е от лимонената киселина. Много много пъти съм правила сирене и никога не съм слагала киселина. Аз затоплям вода с морска сол вътре и бъркам докато се разтопи солта. Количеството на солта зависи от това кога ще се яде. Аз слагам с повече морска сол и вадя само отделни бучки, които ще се ядат например с следващите дни и накисвам в чиста вода с много малко сол-няколко щипки само, така си нагаждаш солеността на сиренето. Обаче според мен остържи горния слой на бучките, за да не се развали.
Писали сме едновременно  Laughing
Виж целия пост
# 187
Да, Цвети, писали сме едновременно! Simple Smile
Когато правя сирене, винаги се придържам към стандартната рецепта, която е с доста сол (смятайте колко е, щом плува яйце на повърхността!). Преди ядене обаче задължително обезсолявам. Хич, ама хич не мога да ям солено сирене. Бих яла дори блудкаво, но не и солено. От магазина в момента само две марки купувам, които засега са с прилично количество сол. Всички други ме губят като клиент, щом усетя, че са прекалили.
От друга страна аз правя сиренето с варено мляко, напук на стандартите, ама не се пречупвам да рискувам с несварено.
Виж целия пост
# 188
Мишле, шашна ме направо, не съм правила сирене от сварено мляко и не ми е и минавало през акъла, че може да стане  Grinning. Имам домашно сварено мляко, утре ще го пусна да се засири. Кажи ми само колко капки мая слагаш? Или си спазваш рецептата от по-горния пост, нищо че е варено?
Виж целия пост
# 189
Благодаря Ви за отговорите момичета   bouquet   tzvety26 Аз също си сварявам млякото преди кипване за по сигурно тъй като няма да го оставям да зрее много че и Великден  идва  Mr. Green Аз слагам по 5 капки на 1 литър ( на шишенцето пише 3-5) Маята ми е само за сирене на Трендафилов в бяло малко пластмасово шишенце от Пикадили го взех.
За всички мами от Варна на пазар Чаталджа има млекомат със свежо мляко на цена 1.60 директно от фермата такава масленност не бях виждала а и поне е проверено.
Дано да живне темичката Simple Smile)
Виж целия пост
# 190
Цвети, маята я слагам според препоръката на самата опаковка.  Peace
Иначе за ставане - става. По-различно е на вид и вкус, отколкото с несварено мляко, но си е вкусно. Просто и аз не го оставям да зрее дълго, затова предпочитам да варя млякото. Ние вкъщи доста сирене похаваме и съответно трябва да направя сирене в много големи количества, за да може едновременно да има за зреене и за ядене, което ми е невъзможно. Само че на мен допреди няколко месеца ми идваше млякото от кравичката на бабини и баба пращаше повечко. Съответно и кисело мляко редовно квасихме, и масло всяка седмица приготвях от каймака. Ама вече я няма тази кравичка... Сега си купуваме мляко, но в значително по-малки количества. Тук един производител зарежда автомат за мляко (по някаква европрограма) - слагаш шишето, пускаш монетите и според тях ти го пълни със заплатеното количество, а после машината се самоизмива. Супер яко! Mr. Green   И млякото наистина е хубаво (не мога да сбъркам истинското мляко с онази бяла вода от магазина), но купуваме за директна консумация и за десерти, защото иначе за производство на млечни продукти са ни нужни доста оборотни шишета (не става с дамаджанки), а няма как и къде да складирам такива. Струва 1,20лв/литър.
Виж целия пост
# 191
Здравейте, предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят! Пробвах да направя кисело мляко и се получи задоволителен резултат- на вкус е доста добре, но остана рядко почти като айран. Закваската ми е добра, мисля, че не съм уцелила оптималната температура. Нямам подходящ термометър и пробвах с пръст. Трябва ли да пари, защото моето беше на телесна температура?
Виж целия пост
# 192
Здравейте, предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят! Пробвах да направя кисело мляко и се получи задоволителен резултат- на вкус е доста добре, но остана рядко почти като айран. Закваската ми е добра, мисля, че не съм уцелила оптималната температура. Нямам подходящ термометър и пробвах с пръст. Трябва ли да пари, защото моето беше на телесна температура?
Не трябва да пари, но и не трябва да е студено...леко топло, не съвсем телесна. В смисъл да го усещаш леко топло. Ако си квасила краве е нормално да е по-рядко, не като овче гъсто. Н очак като айрян...да не си сложила по-малко закваска?
Виж целия пост
# 193
Сложих по около  3 с.л. на около 700мл прясно мляко. А и има доста отделена течност около млякото в съда. Абе сбъркала съм го някъде, ще му хвана цаката с повече проби.

Виж целия пост
# 194
Сложих по около  3 с.л. на около 700мл прясно мляко. А и има доста отделена течност около млякото в съда. Абе сбъркала съм го някъде, ще му хвана цаката с повече проби.

1 с.л. на литър мляко е достатъчно като подкваса. Течност се отделя при два случая - или ако е било горещо млякото, или ако си е водно самото мляко. На сина ми купих най-обикновен стаен термометър от магазините по левче. Купува си мляко от магазина с масленост 3,5% (в Германия) и кваси при температура около 46-48 градуса. Иначе не му харесват киселите млека, които се продават (не, че е обиколил всички магазини, де). Тук, в бг, не съм пробвала с купешко прясно мляко какво ще се получи, но преди години, по време на кризата, пробвах с едно сухо мляко... ами получи ми се едно нищо и половина  Wink. А правилото без термометър е да издържа кутрето в млякото, докато преброиш до 10.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия