Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 528
  • 528
# 195
Аз вземам от едни автомати за мляко и май е с доста масленост. От това, което квасих оставих и за пиене. Бях обрала каймака и го сложих в киселото, а на другата сутрин пак се беше отделил каймак в останалото прясно. Допускам, че е било по-студено при заквасването, но чак 46 градуса, не са ли много? newsm78
Виж целия пост
# 196
А правилото без термометър е да издържа кутрето в млякото, докато преброиш до 10.

Съгласна съм за правилото, но аз например издържам много на горещо и съответно не получавам добър резултат като го спазвам. Затова, когато кутрето ми вече издържа, разбърквам и оставям още 2-3 минути и после подквасвам Peace
Виж целия пост
# 197
Привет и от мен!  bouquet
Относно въпроса на evkunova за гъстотата на млякото, искам да споделя своя опит. Съветвам ви да оставите прясното мляко да ври на котлона известно време, така че да се изпарят поне 2-3 пръста течност от съда. Това при нас винаги е давало повече гъстота, отколкото в обратния случай. Съответно колкото по-рядко е млякото, толкова повече течност е необходимо да се изпари. С опитване ще си уцелите желания резултат. И наистина е важно да не е горещо млякото. (Аз също не използвам термометър, а кутрето си. Simple Smile )
Виж целия пост
# 198
И моето кутре издържа на по-високи температури и затова ползвам термометър. За мене градусите, които писах, са отлични. Възможно е и при по-ниски температури да се получи, но не ми се пробва, защото обикновено квася големи количества (случва се и само един буркан да квася, но това е рядко). За козе мляко дори ми е било необходимо при още по-високи температури да квася (52-54), но сигурно в къщата е било студено, пък и козето се кваси по-дълго време от кравето и овчето. При студено мляко просто ще е останало равномерно рядко, без да се е отделила някаква вода видимо. Ако обаче самото мляко съдържа повечко вода..., наистина трябва да се вари, докато се изпари част от водата. Когато не съм доволна от млякото, т.е. получи ми се рядко кисело мляко, сменям доставчика, при възможност, разбира се.
Виж целия пост
# 199
Здравейте, да се похваля с втория си опит с квасенето. Получи се перфектно. Снабдих се с термометър и го заквасих на 44 градуса. Стоя загънато около 9 часа. Мислех, че ще е вкиснало, но не беше. Стана гладко и гъсто, без шупли и отделена течност. Така че сърдечно благодаря на всички, които ми погнахте със съвети. Тези дни ще се пробвам и с крема сирене. Ако някой вече го е правил, моля давайте акъл.
Виж целия пост
# 200
Поздравления, evkunova!  bouquet
На мен веднъж сиренето по случайност ми се получи като крема сирене и беше повече от прекрасно! Не съм запозната с технологията му, но мога да споделя при мен как се получи. Сложих си закваската, която може би не е била достатъчна или и аз не знам какво, но не хвана добре. Видимо се подкваси млякото, но не както друг път. Сложих го да се отцежда и в резултат не се получи буца сирене, ами рохка маса, която се мажеше перфектно на филия и беше превъзходна на вкус! Heart Eyes На мен лично ми хареса много повече така, отколкото като е стегната буца! И дори беше много по-вкусно от купешкото крема сирене! ...Все се каня, но още не съм се пробвала да повторя "неуспеха" си.  Crazy


п.п. Да допълня, че не съм го осолявала, ами си ръсех филийките с шарена сол. Но то и купешкото, което винаги съм взимала, е безсолно.
Виж целия пост
# 201
Хубаво е станало, че сте харесали и неуспешния опит. Аз си намерих рецепта- кваси се като кисело мляко, но се добавя и мая за сирене, после са цеди като сирене. Ще пробвам и ще споделя. Hug

Рецепта за крема сирене
3л. прясно мляко се сварява.След това се оставя да поизстине.
Слагат се сол на вкус , 3 с.л. кисело мляко ,1ч.л. мая за сирене
Завива се да престои една нощ ,а след това се прецежда през тензух.

Виж целия пост
# 202
Мерси за рецептата! Ще я пробвам някой ден.   bouquet
Явно само в закваската е тънкостта - мая + кисело мляко. Ооооо, ама аз сега се сещам, че веднъж пробвах с мая и кисело мляко, но по рецепта за твърдо сирене, а не за сирене крема. И то в тази тема някой я беше споделил (дали не беше на баба му рецептата). Сега ще се разровя да я потърся, защото съм почти 100% сигурна в това. Не помня само това дали "неуспешното" ми сирене, за което споделих, не беше точно по нея, но със сигурност веднъж пробвах с мая и кисело мляко.  Crazy
Виж целия пост
# 203
Гелева, майка преди години не слагаше кисело мляко на подсирването. И ядяхме хубаво сирене.
От 2-3 год. някой и казал, че трябва да слага; тя слага и пак ядем хубаво сирене  Grinning
Мисля, че в технологията трябваше да се сложи, но ще сверя с една вехта, но незаменима книга и ще ти пиша.

аз вече писах, че не знам защо се слага /още не съм проверила/.

Я количеството е 1 с л на 1 л мляко

Намерих въпросните коментари!  Mr. Green След тези коментари и други момичета споделят как правят сирене (но не крема) с мая и кисело мляко. Съответно аз се доверих на техния опит и 100% съм сигурна, че пробвах така веднъж, но не помня какво излезе, защото беше преди поне 3 години. Тъй че не знам "неуспешното" с коя технология се случи, но беше прекрасно! Общо взето сирене съм правила не повече от 5 пъти и то доста отдавна. Но пък домашно кисело мляко и масло - всяка седмица в продължение на повече от 4 години.  Crazy ...Много бях навита да пробвам поне веднъж домашен кашкавал, но още не се е случило. Бях намерила и рецепта.
Виж целия пост
# 204
Аз си взех закваска за кефир, някой да е правил, има ли някакви тънкости. На опаковката пише да се свари млякото и после да се охлади до стайна температура 23-25 градуса. После да се сложи закваската и да се остави 24ч на стайна температура и още 8ч в хладилник преди консумация.
Виж целия пост
# 205
Добър ден на всички, аз пак нещо омотах конците- този път със сиренето.Седи вече 3 часа и не се подсирва. Мирише  на прясно сирене и се е посгъстило, но никаква суроватка не се отделя, изглежда си като леко желирано прясно мляко. Какво да го правя аз сега, че ми свиди да го хвърля!  Cry
Виж целия пост
# 206
Evkunova, според мен нямаш проблем с подквасването и не бива да го изхвърляш! Както вече споменах, последно преди няколко години правих сирене, но имам спомен, че трябва да ти се получи точно това, което описваш. Ама не е хубаво да го отвиваш и да му нарушаваш температурата. Не помня вече колко часа се чакаше при сиренето, но аз бих го оставила 5-7 часа. После го слагай да се отцежда и със сигурност ще имаш сирене - ако не твърдо, то поне крема.  Peace
Виж целия пост
# 207
Здравейте! Галче, получи ли се кефирът? Аз никога не съм правила кефир, а кисело мляко знам само от на баба технологията  Laughing Сега приятелка ми даде пакетче от закваска на прах (казва се Yo Aktiv) за кисело мляко. Ще пробвам довечера какво ще стане според указанията на опаковката - така като гледам не се различават от тези, които чета тук Praynig Ще споделям резултати утре сутрин  Peace
Виж целия пост
# 208
Добър ден на всички, аз пак нещо омотах конците- този път със сиренето.Седи вече 3 часа и не се подсирва. Мирише  на прясно сирене и се е посгъстило, но никаква суроватка не се отделя, изглежда си като леко желирано прясно мляко. Какво да го правя аз сега, че ми свиди да го хвърля!  Cry

Иаз като  М.И.Ш.Л.Е смятам,че трябва да го държиш повече време на топло-3 часа са малко. Нека постои още някой час на топло.
Виж целия пост
# 209
За сиренето, първия път сложих на 5 л. мляко капки, както пишеше на опаковката, на 2-я час, при стоене на топло беше станало точно желирано мляко. Поразрових се из нета - че някои слагат повечко капки - направо пишеше 1 суп.л. Явно качеството на сирената мая не е като едно време... Добавих му още и си стана сиренето. Вече си го правя така. Слагам на 5 л. мляко - почти 1 суп. л. мая, и след един час максимум режа на квадратчета или ромбчета, и слагам в тензуха да се отцежда. Става страхотно и като прясно сирене и за зреене. Ако ще се консумира повече като прясно - ви съветвам да загреете млякото до 70 градуса, след което да го охладите до 36-7 градуса и така да сложите маята. А ако ще си го солите и ще го оставите да зрее 45 до 60 дни в саламура - може и направо само до 36-7 градуса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия