Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 477
  • 528
# 165
така се пресича млякото и си получаваш качествена маслена извара, която притисната минава за домашен кашкавал.
Няма такова "сирене"  без мая за сирене Peace горния продукт с лимоните е всичко друго, не сирене - не. Все едно да кажеш на обикновената извара, която е получена от суроватката  "рикота".

А Суроватката е доста хранителна и освен за супи е подходяща и за теста  Peace

Какво означава "след процера..." newsm78
Виж целия пост
# 166
така се пресича млякото и си получаваш качествена маслена извара, която притисната минава за домашен кашкавал.
Няма такова "сирене"  без мая за сирене Peace горния продукт с лимоните е всичко друго, не сирене - не. Все едно да кажеш на обикновената извара, която е получена от суроватката  "рикота".

А Суроватката е доста хранителна и освен за супи е подходяща и за теста  Peace

Какво означава "след процера..." newsm78

благодаря за пояснението bouquet, аз извара или по-скоро подвара правя редовно, но пресичам с кис. мляко. Днес казах на майка ми да ми прати пак мая Blush
Виж целия пост
# 167
Да се включа и аз в темата.
Искам да попитам как се прави домашна заквасена сметана?
Виж целия пост
# 168
Да се включа и аз в темата.
Искам да попитам как се прави домашна заквасена сметана?
И аз . И аз............
Виж целия пост
# 169
За домашната заквасена  сметана.
Трябва ти  сепаратор за да отделиш сметаната , аз  поне не намерих  друг начин.Иначе заквасяваш сметаната като кисело мляко и става супер.
Виж целия пост
# 170
А може ли по-подробно, като за малоумни?  newsm78 От къде да го намеря тоз сепаратор?  newsm78
Виж целия пост
# 171
При мен сметаната е отпадъчен продукт. Simple Smile
Поради здравословни проблеми ми трябваше обезмаслено мляко. И така стигнах до сепаратора.Това е един уред, който отделя сметаната от млякото . Не го намерих в България и ми го донесоха от Русия - там е доста разпространен. Иначе като процес не е трудно. Млякото минава през сепаратора( има и ръчни и електрически ) и отделя сметаната и обезмасленото мляко в различни съдове . Може да се настрой колко да бъде обезмаслено млякото, макар че не знам доколко е точно . Аз в момента търся някакъв уред, който да ми отчита маслеността, но още не мога да намеря.
Ако имате още въпроси ще отговарям.
Виж целия пост
# 172
а сиренето как точно се осолява, за да стане солено? или се слага сол още в прясното мляко?  newsm78
Виж целия пост
# 173
След като направиш сиренето го слагаш в саламура  и трябва да узрее около 45- 60 дни . Тя го осолява. Не слагаш сол в млякото
Виж целия пост
# 174
При мен сметаната е отпадъчен продукт. Simple Smile
Поради здравословни проблеми ми трябваше обезмаслено мляко. И така стигнах до сепаратора.Това е един уред, който отделя сметаната от млякото . Не го намерих в България и ми го донесоха от Русия - там е доста разпространен. Иначе като процес не е трудно. Млякото минава през сепаратора( има и ръчни и електрически ) и отделя сметаната и обезмасленото мляко в различни съдове . Може да се настрой колко да бъде обезмаслено млякото, макар че не знам доколко е точно . Аз в момента търся някакъв уред, който да ми отчита маслеността, но още не мога да намеря.
Ако имате още въпроси ще отговарям.

Благодаря ти за изчерпателния отговор!  Hug  Hug  Hug

Сега остава да си намерим сепаратор.
Виж целия пост
# 175
Няма проблем. Влез в руските сайтове и ще намериш. Имай в предвид само че на руски сметана е сливка и май се водеха сливкоотделители. Аз намерих  един от сайтовете тук в една стара тема -как да си направиш домашно сирене и мляко.
Виж целия пост
# 176
Цитат
сливкоотделители

 Joy  Joy  Joy  Joy  Joy

Не се стърпях. Мъжо е живял в Русия преди много години, тъкмо ще му проверя руския.
Много ти благодаря  Hug
Виж целия пост
# 177
а сиренето как точно се осолява, за да стане солено? или се слага сол още в прясното мляко?  newsm78
Аз след като извадя сиренето от тензуха го слагам за 36 часа в морска сол.След това му правя солен разтвор от суроватката на 1л.-120гр.сол.След като заври слагам солта и след като изстине проверявам с едно яйце дали е достатъчно солено.Измивам сиренето от морската сол,слагам в подходящ съд и заливам със студената суроватка и го оставям на хладно да зрее.
Виж целия пост
# 178
Свекърва ми нареждаше бучките сирене и върху всяка слагаше по около шепа морска сол. Така престояваше известно време (в рецептите си пише, но аз не помня колко) и след това слагаше сиренето в саламура.
Виж целия пост
# 179
Някой опитвал ли е да подквасва с пробиотично мляко? Как се получава? От години квася и съм намислила да опитам да подквася с това, но първо да питам дали се получава, че квася по 10 литра и да не го похабя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия