Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 521
  • 528
# 210
Здравейте! Галче, получи ли се кефирът? Аз никога не съм правила кефир, а кисело мляко знам само от на баба технологията  Laughing Сега приятелка ми даде пакетче от закваска на прах (казва се Yo Aktiv) за кисело мляко. Ще пробвам довечера какво ще стане според указанията на опаковката - така като гледам не се различават от тези, които чета тук Praynig Ще споделям резултати утре сутрин  Peace

Хм, ами получи се нещо Laughing, но и аз не съм правила преди, затова не знам какъв трябва да е крайният продукт. При мен консистенцията си остана на прясно мляко, а на вкус стана като айрян.

За кисело мляко съм ползвала закваска и си става супер. Само, че ако после ползваш готовото мляко за закваска,, слагай повечко, че трудно хваща. Поне при мен беше така. Успех Peace
Виж целия пост
# 211
Галче, а как беше вкусът на кефира? Thinking  Допадна ли ти? Аз, както казах, не съм правила (нито пила), но знам, че е полезен и май скоро ще опитам да си направя.
Иначе да споделя - моето кисело мляко стана много добре - не очаквах да се получи от първия път този резултат  Sunglasses Бързичко се стегна и вкусът беше супер - мислех да го използвам за таратор, но го изядохме от бурканчетата още на следващия ден Blush Признаха ме за специалист!  chef
Препоръчвам ви горещо рецептата - използвах прясно мляко На баба, 4,5% и едно пакетче от закваската Yo-Aktiv. Спазих указанията от пакетчето и на следващия ден се радвахме на резултати Simple Smile
Виж целия пост
# 212
ето ми и домашното сирене  с маслини и подправки (риган и  босилек) http://pep-4o.blogspot.com/2013/06/blog-post_4.html



Виж целия пост
# 213
ех.. пеп-чо   Simple Smile Не можах да се въздържа - прекрасна гледка!
Виж целия пост
# 214
да му се порадваме, Бо_, то това остана от партидата  Laughing само снимката. Дано ми пратят скоро, че да си направя с чушки.
Виж целия пост
# 215
Пепчо, страхотно изглежда сиренцето.
Момичета, да  ви попитам, сиренето ми докато узрее е добре, твърдичко, супер, но понеже за 40 дни, е поело достатъчно сол, като започна да го изкисвам и страшно много омеква. Дайте идея как да не го ползвам като моцарела, ами като зряло сирене? Как изкисвате сиренето? Моето го съхранявам 40-60 дни в 12 % солен разтвор (с морска сол).
Виж целия пост
# 216
Когато е добре узряло - разбирай 2 месеца поне, на студено, но солта е на око -мнооого, после, при обезсоляване не се размеква.  Сега в момента прясното ми е такова, но го ядем за прясно, не държим в много солена саламура.
Виж целия пост
# 217
Ще го оставя още десетина дни, но незнам дали там е проблема. Съхранявам го в хладилинка. Първо е стояло 24 часа в сол изцяло, и след това е в тази саламура. А саламурата, в която се съхранява как я приготвяте, нали само се разбърква водата със солта, или се вари? Чудя се къде може да бъркам. Имам и сирене, което със сигурност е зряло повече от 2 месеца(правено е професионално, от ферма), което пак омеква при обезсоляване.
Виж целия пост
# 218
Аз я кипвам. От мама така знам и така правя. Последната саламура, която се отцежда, при осоляването на сиренето.
Слагам да преваря с още сол, опладя напълно и тогава  заливам, с нея вече отлежава
Виж целия пост
# 219
Благодаря ти много, Пепчо  Hug
Виж целия пост
# 220
И аз имах подобен проблем с едно сирене, което купувахме от комшии на село. Много солено и при обезсоляване направо ставаше лигаво. Ако не греша, Пепчо ми беше казала, че при правенето на сиренето не е било натиснато с достатъчно тежести. Но то и преди обезсоляването не беше много твърдо, а беше стояло повече от 2-3 месеца.
Виж целия пост
# 221
е явно наистина не е било добре притиснато, да излезе водата  Peace
Виж целия пост
# 222
Ами при мен мисля, че няма да е това причината, защото го затискам с една гиричка 10 килограмова  Mr. Green, увита в торба, и върху дъска, а иначе си имам и направена кутия метална като сито, за да се изцежда, и докато е затиснато.
Ето как изглежда сирене, току що извадено от саламурата, но още неизкиснато
http://prikachi.com/images.php?images/541/6218541P.jpg
Виж целия пост
# 223
пробвай с преваряне на саламурата и да узрява 2 месеца.
Виж целия пост
# 224
И аз мисля, че по-евтините и локални млека, ще са по-удачни. Просто не им вярвай на рекламите на големите марки. Наскоро, ако знаеш какво намерих в киселото мляко на Meggle.... УЖАС! А уж немска фирма = качество... Дрън-дрън.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия