Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 471
  • 528
# 240
Ами кои са тези хубави сирена. На една приятелка детето се изприщи от сиренето в попарата и при все че уж хубава марка уж качествено. На пазара много ги развалят нещата. Ако знаете от къде може да взимам хубаво сирене за бебе казвайте.
Ами на фурната нямам по малко градуси. А бяхме пуснали климатик заради жегата. Другия път ще включа да подгрее в началото фурната и после ще изключа и ще си седи там да си се кваси.
Виж целия пост
# 241
Идеята е да направя домашно сирене за дъщеря ми. Тя е на 7 месеца, за нейната попара. А количеството 1/2 кг

Млякото ми се подкваси (к.мляко ли правиш или сирене ?) но стана едно леко зърнесто, не е така гладко като купешкото. На вкус е добре. Може би във фурната на 50 градуса му е било топло.
след като е станало зърнесто (предполагам сиренето) ти сипа ли го в тензух да му отнемеш течността ?  и моето сирене не е гладко в началото , но след като му се отнеме водата и му се сложи тежест ,то ще стане гладко. това , което съм показал по-горе на снимката съм го стискал само с ръце - няма тензух , няма тежест. и от бучки и парцали се получи гладко.
Виж целия пост
# 242
Кисело мляко, но не стана така хубаво като кремче ами е по на парцалки знам ли как да го обясня, но в къщи го ядат Simple Smile
Виж целия пост
# 243
Случвало ми се е да се пресече домашно овче мляко (съхранявано по-дълго време, отколкото трябва, преди да се кипне), но течната част си е мляко. Такова мляко след подквасване става със структура на извара, смесена с кисело мляко. Ние си го ядем  Simple Smile, няма да ходи зян, я. Няма лош вкус или мирис. А доста отдавна ми се случи да ми се пресече купено мляко (щях да правя крем и го кипнах) - имаше лош вкус и го хвърлих.
А пък една година имахме такъв случай - издоеното мляко, веднага кипнато, ставаше на нещо подобно на извара, но бубунките бяха по-мекички, отколкото на изварата. Чудихме се от какво може да е и накрая решихме, че просто е много гъсто. Решихме проблема с добавяне на вода при кипване и млякото си ставаше нормално. Аз дори в началото се бях шашнала да не би на овцете да им има нещо, но на следващата година не се повтори този случай.
Виж целия пост
# 244
Ама в къщи е минимум 25 градуса сега как да направя по-хладно. Има ли някакъв трик и нещо което да поддържа темп 10-15 градуса? Нещо на врата на хладилник нещо такова.
Е пропуснала съм да напиша, че става дума за рафт от хладилника  Mr. Green. Там го държа. Обаче ако е за захранване на бебече защо не пробваш например на Млекарница Добрев сиренето, то е доста хубаво според мен.
Виж целия пост
# 245
Кисело мляко, но не стана така хубаво като кремче ами е по на парцалки знам ли как да го обясня, но в къщи го ядат Simple Smile
Било е по-топло когато си го подквасвала,пробва се с пръст,ако е поносима температурата тогава се слага подквасата и се завива за 3-4 ч.
Виж целия пост
# 246
При мен киселото мляко се получава винаги добре последните седмици - все си е с добра структура, по-кремообразна и много приятен вкус. Дори ни се увеличи консумацията на кисело мляко вече - много е свежо  Wink
Виж целия пост
# 247
вкуса идва от храната на животното. сега тревата е сочна , има и различни билки. в резултат на това и млякото е по-вкусно и ароматно. зимата пък ще бъде по-маслено.
Виж целия пост
# 248
ако е овче - август е най-маслено  млякото, тогава се прави и катъка. Ама истинския, само от мляко, не с примеси на сирене.

Виж целия пост
# 249
след малко ще подквасвам овче мляко,колко часа да се кваси...по мои спомени беше 4,ама може и да бъркам  Thinking
Виж целия пост
# 250
Аз квася овче във фурната на 50 градуса около 3 часа. Четири часа според мен са му много.
Виж целия пост
# 251
Никога не съм квасила във фурната,в буркани ли го слагаш,50 градуса не е ли висока температура
Виж целия пост
# 252
Вчера 3 часа бяха достатъчни да подквася овче мляко,бурканите бяха завити с одеало.
Виж целия пост
# 253
Можете ли да помогнете със съвет за недостатъчно подквасено краве мляко. Вчера подквасих 5 литра, но много ми се доспа и заръчах на мъж ми да го отвие и сложи в хладилника. Тази сутрин гледам всички буркани са недостатъчно подквасени - все едно кисело и прясно мляко смесени. Какво да го правя, вероятно до утре ще се развали? Да го направя поне на извара, но как?
Виж целия пост
# 254
Мисля,че с оцет или лимонов сок се пресича на извара...слагаш в тенджера да се затопли и след това добавяш киселината,малко повира,докато стане на парцали и прецеждаш през гевгир или тензух

Но не съм сигурна,ако има по-информирани да пишат
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия