Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

  • 183 377
  • 528
# 510
В Данона я няма българската бактерия знам, има но не е българска. Мисля и други си позволяват да слагат бактерия, която не подкиселява. Иначе за другите обясних, че я има, но съотношението с полезната е неправилно. В тези по БДС не знам, какво им е съотношението.
Виж целия пост
# 511
Като се взима подкваса от всяко следващо мляко, може би полезната се увеличава или се запазва съотношението със стабилизиращата?
Виж целия пост
# 512
Не мога да кажа, но няма логика едната да умира.

"Кисело мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото.[1] В широк мащаб то се произвежда в балканските страни, а също и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Два са основните микроорганизми, който участват в процеса на ферментацията на кисело мляко-Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията. Процесът на ферментация приключва по естествен път, чрез охлаждане. При няколкодневен престой на топло (извън хладилник) ферментацията продължава, млякото вкисва, вкусът става неприятно кисел."
Виж целия пост
# 513
Записвам се при вас. Правя кисело мляко, сирене и извара. Иска ми се да пробвам кашкавал и крема сирене. Връщам се да чета.
Виж целия пост
# 514
Лятото опитах това, което ме посъветвахте тук, за да получа сирене без шупли. Ами не стана,но  вече знам защо. От топлото се получава, изглежда, че тръгва към ферментация и от това образува мехурите. Сега нямам този проблем.
 
Виж целия пост
# 515
Записвам се при вас. Правя кисело мляко, сирене и извара. Иска ми се да пробвам кашкавал и крема сирене. Връщам се да чета.

За кашкавала ти препоръчвам да прочетеш рецептите на Йоана за моцарела. http://www.kulinarno-joana.com/2014/07/kak-da-si-napravia-mozarela/ Опитах втората рецепта. Маята там е 10 капки (в коментарите стана ясно, а за първата рецепта маята е 40 капки). Доволна съм от резултата! Имай предвид, че млякото ми е овче. Често обаче си правим бърз кашкавал по следната рецепта: "Кипват се 2 л мляко, добавят се 4 г лимонена киселина, след нея 2 с.л. сол и след това 2 капки мая за сирене (аз разтворих в малко водичка); прецежда се през тензух, натиска се с тежест и не след дълго е готово; след като изстине напълно, леко се стяга." Бързият кашкавал не става за запичане на филийка, т.е. не се разтича, но от овче мляко много ни допадна. Опитах по тази рецепта с краве мляко. На външен вид стана точно като кашкавал, но може би малко безсолен. Съвсем различни млечни продукти ми се получиха от овче и от краве мляко. Също така от кравето мляко ми потрябва почти двойно количество мляко за едно и също количество кашкавал.
Виж целия пост
# 516
Днес ми се пресече млякото и направих извара,цвика за какво може да се ползва Thinking
Виж целия пост
# 517
Благодаря, Alys! Ще опитам и двата начина. Иска ми се да си купя преса за сирене и тогава започвам сериозно с опитите.
Доли, аз ползвам цвика за хляб вместо вода, наддига се повече. Може и за други печива. Понякога давам и на децата да пийнат, нали бил полезен.
Виж целия пост
# 518
Благодаря, Alys! Ще опитам и двата начина. Иска ми се да си купя преса за сирене и тогава започвам сериозно с опитите.
Доли, аз ползвам цвика за хляб вместо вода, наддига се повече. Може и за други печива. Понякога давам и на децата да пийнат, нали бил полезен.

Дай линк към пресите, ако харесаш нещо.

Цвика и ние така - за хляб, мекици или на кучета и котки, когато е повече. Simple Smile
Виж целия пост
# 519
Ето тази харесах, само чакам да я пуснат още намалена. Има и пластмасови, но на тази се спрях. http://www.thecheesemaker.com/two-gallon-capacity-cheese-press-s … e-skimmer-cc-3ps/
Виж целия пост
# 520
Ауууу, много пари! #Crazy За нищо и никакво устройство Sad
Потърсих в нета, първо попаднах на форум Направи сам,  става въпрос за подобие на същата преса. Започвам да тормоза ММ да ми направи Mr. Green
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=47765
Виж целия пост
# 521
На колко градуса квасите прясното мляко и колко дълго го варите?
Виж целия пост
# 522
Само кипвам млякото в млековарка. Квася при 47 градуса.
Открих за себе си начин да се справям с неподквасено мляко, т.е. оставила съм да се кваси, но е било студено. Слагам в МВ за 1 мин. на половин мощност, после завивам за някой и друг час и се подквасва.
Виж целия пост
# 523
Да, и на мен ми се струва скъпа. Има и по-евтини, но с пластмасов молд, ПВЦ материал, което не ме устройва. Ако имаше кой да ми я направи, не бих купила.

Квася на 42-45 градуса, никога не варя млякото, но ползвам купешко такова.
Виж целия пост
# 524
Аз квася при температура между 28 и 35 градуса, ако е по-висока ми се получава много цвик. Млякото варя, защото е домашно. Подквасвам с Елена, с него става по-киселко, такова го предпочитаме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия