Сушените плодове са чудесна храна по време на бременност заради високото съдържание на желязо и справянето с анемията. Например 100 г стафиди покриват около 10% от дневните нужди от желязо. Добра алтернатива са сушените кайсии и фурми. Проблемът е, че няма много безопасни начини да се включват в менюто на най-малките и да се предлагат по-големи количества... След 1-1.5 год. са чудесно допълнение към храненето и най-оптималният начин за подслаждане, при нужда.
В детското хранене стафидите са ценни заради:
- калоричността в малък обем (1 част стафиди е равна на 6-10 части грозде)
- захарите (полезни захари; освен това са много разумен начин за подслаждане на храната, по-добър вариант от меда примерно)
- високата концентрация на разнообразни минерали (вкл. желязо)
Конкретно при стафидите проблем е, че могат бъдат обработени със сяра, органичните/био стафиди са наистина най-разумният избор. Между другото, пестицидите не се унищожават при сушене, а гроздето задържа доста пестициди, ако не се спазват стриктно сроковете за обработка.
/За звездиче - купувах био стафиди от Елемаг, но информацията ми вече не е съвсем актуална. В Био Магазина долу на Журналист ми се струва, че също имаше, но не съм гледала специално за това./