Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 4-та тема

  • 87 416
  • 365
# 120
краси.мира , набрашни ли ги отгоре? Ако не си - може би е затова, пък и твоята питка е по-зачервена, явно е печена повече или в по-силна фурна. Но не мисля, че този факт я е загрозил. Heart Eyes
Виж целия пост
# 121
Аз някъде из рецептите четох, че тестото за декорация може да се направи отделно само от вода, сол и брашно и аз така го направих и направо се учудих как не промени цвета си до края. Явно си има някакво логично обяснение  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 122
Разликата е от тестото за декорация......Признавам си сега едно нещо - правила съм питки с украса преди, но не са ми харесвали и съм се отказала....Докато не прочетох,че украсата се прави от вода, брашно и сол. И тестото да е по-твърдо. И...наистина ми се получи.......Показвам ви снимка на питката за чрд на мъж ми, която обаче залисана в другите приготовления, изгорих отгоре и за урок мой, правих втора набързо....И какво разбрах......Втората - не бухна въобще, просто защото тавата бе голяма, а брашното като количество бе по-малко от 1 кг. - някъде може би 800-900гр. Но пък втората бе по-вкусна от първата.....Направих 2 грешки с първата, на която възлагах по-големи надежди - препокох я, и леко превтаса докато се занимавах и с другите приготовления. А и със самата украса се залисах и установих,че тя трябва да се прави отделно, в началото и после само да се сложи, за да не се изгуби във втасването.

Извод от цялата работа  - 1 тава по-голяма за питки по-големи и 1 тава по-малка за по-малки, като е по-добре да са по-малки вдиаметър, но по-високи. Ще си купя и по-малка тава - висока и малка. Украсата само от брашно и вода. Мазане - с цяло яйце + няколко капки мляко и олио.

Показвам -

Първата, из … 90;ка и Втората, на … 72;та

Баница, на l … 88;ая и Баница с ук … 77;то

Всеки да си направи изводите, ще се радвам ако ги споделите на глас......

И да знаете - няма да се изложите и можете спокойно да се хвалите предварително - ако тавата с готовата и изпечена питка е лека. Това е доказателство,че е добре втасала и изпечена. Ако тежи - има нещо не наред. Говоря от личен опит.

Валка, с какво си мазала питката или малко си я пекла, другият път в по-малка тава я сложи и така ще порасне ина височина. Убедила съм се,че питка се прави в по-висока тава, за да може да се наеме нагоре. Иначе е добре, рисунака се е запазил, и фигурките си личат......Добре е.......Това за тавата и за мазането не е толкова съществено, защото не влияят на вкуса. А в кулинарията в крайна сметка той се помни.......
Виж целия пост
# 123
valkata 78,сега я видях питката ти.Ако се иска моето мнение,на мен повече ми допада,както си я направила ти с по-бели фигурки.Така се открояват от самата питка,има някакъв контраст.И аз в началото ги правех питките по-бели/страх ме беше да не ги изгоря/,но много ми харесваха на другите питките ,с този червеникаво-кафеникав цвят и установих,че просто трябва да ги пека малко повечко.Тогава и фигурките изпъкват повече.Това си е мое мнение.Иначе питката изглежда страхотно и синджира по средата си е точно на мястото според мен.Имаш добра фантазия и от теб ще стане страхотна /както се изрази някой/-питкаджийка.Не се отчайвай ,а давай напред,още повече ,че съпругът ти е майстор хлебар-имаш силна опора! newsm10
Виж целия пост
# 124
Мама Цоцоланка , лично на мен ще са ми от полза съветите, които даваш  Peace
Питката ми е опечена добре, но я пекох на вентилатор- реших втори път да пробвам, защото първият път не останах доволна и май ще се откажа вече от вентилатора, защото не виждам плюсовете за себе си. А проблема, че не се е надигнала май не е толкова в тавата, колкото в това, че не е бухнала достатъчно, защото бързах да излизам, а тя не беше втасала съвсем, но нямах време да я чакам. За тавите си права и моя мъж, който си е разбирач каза, че ми трябва по-дълбока тава, но досега не съм залитала толкова да пека пити и не съм имала нужда от такава.

dodyniki , и мен все ме е страх да не изгоря питите, а ми се иска наистина да имат по-хубав загар, но ще се престраша да ги пека малко повече.
Виж целия пост
# 125
Просто стой до печката  newsm53 така правя аз поне. Grinning
А за вентилатора,незнам дали само си въобразявам,но ми е направило впечатление,че изсушава ястията.Когато съм сложила на нещо повечко вода пускам вентилатора и за по-кратко време се изпарява.Това са поне моите наблюдения.Лично аз не бих го използвала,когато печа питка,а и не съм си помисляла дори имайки предвид,това ,което си мисля,че става докато е пуснат вентилатора.Моите ги слагам на второ ниво на фурната отдолу -нагоре и ги пека на 180 гр на долно и горно,някъде около40 мин.
Виж целия пост
# 126
valkata78 питката е супер.  bouquet

Ето тук е рецептата по която направих козунаците: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.15
Виж целия пост
# 127
Valkata78,много хубава питка си направила  Peace .Сутринта прегледах темата и да ти призная наистина не я видях. Търся идеи за хубава украса,понеже утре ще правя пита за кумовете послучай Сирни заговезни. Май ще бъде нещо подобно на твоята. Добре,че споменахте състава на самата украса  Shocked. Много се старах за Новогодишната пита и се провалих точно от към украсата. Беше от самото тесто,което бухна и се сля с частите на питката. EmbarassedСега се надявам да успея,след което да снимам и да покажа естествено.
Виж целия пост
# 128
katka72 , аз отделно тесто за украсата не правя - като втаса първия път си отделям малко и го оставям настрана. Преди да метна да пека питата премесвам с още брашно отделеното тесто, правя си фигурките и ги слагам отгоре на вече намазаната с жълтък пита. Тях не ги мажа - открояват се много хубаво Peace.
Виж целия пост
# 129
stasi76,страхотни са станали козунаците ти!   Hug
Направо ме запали и мен отново Laughing
valkata78 smile3501 smile3501 smile3501
Супер е питката ти!!!
Аз правих  една Питка със сиренце
и Ароматни хлебчета от "Гответе с мен" Вторите станаха разкошни! Peace
Виж целия пост
# 130
Ароматни хлебчета от "Гответе с мен" Вторите станаха разкошни! Peace

С ароматното олио ли отгоре? Ако са те - наистина са разкошни! Ако не - моля рецептата....

Фиор, прочетох ти поста и да не пускам само заради един линк пост, допълвам този - рецептата - http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%90&id=1047 - аз отгоре мазах с олио с подправки, защото не бях прочела до край,че става въпрос за прясно мляко....
Виж целия пост
# 131
С ароматното олио ли отгоре? Ако са те - наистина са разкошни! Ако не - моля рецептата....
Да точно те са  Peace
Виж целия пост
# 132
Аууу, сега и питки ще започвам да правя  Grinning ooooh!

Големи майсторки сте  Peace Peace Peace

Валката, много е красива питката ти и така е по-добре според мен, да са по-бели фигурките, за да се открояват  Peace

mari_eta, сподели моля те, как е оплетена тази питка?

Вчерашната ми питка за Св. Харалампий:



Виж целия пост
# 133
Вивиан, втасалото тесто разточвам на 3 кори, мажа обилно с маргарин, нареждам една върху друга и навивам на руло. Режа на еднакви парчета, после всяко парче на две по диагонал, така че да се получат пънчета, на които единия край е по-висок. Нареждам ги в кръг прави около една топка. Това е.
Дано обясних както трябва Rolling Eyes...
Виж целия пост
# 134
mari_eta, благодаря, много добре го обясни   bouquet Оставя да го изпълня и аз както трябва  Grinning.

А високия край предполагам се пада към стената на тавата, нали?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия