Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 4-та тема

  • 87 375
  • 365
# 135
Да, точно така Peace.
Аз пека в дъното на старите електрически тенджери - те са много дълбоки, такава тава още не съм намерила по магазините...
Виж целия пост
# 136
Ето я и днешната питка,само ,че не беше за вкъщи,а я правих ,че бабата ми поръча.Щяла да има гости и искаше питка с чубрица.

Питката е постна.Честно да си призная,по-добре изглеждат,когато са с яйца и мляко-съвсем различен цвят имат питките тогава.Но това беше желанието на баба ми и аз трябваше да се съобразя с него.  Wink
Виж целия пост
# 137
valkata78 питката е супер.  bouquet

Ето тук е рецептата по която направих козунаците: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.15

И аз днес го направих - стана разкошен с един недостатък - не е достатъчно сладък за нашите критерии....Или....да си кажа по-правилно - болна съм и не усещам вкуса му, но домашните казаха,че е могло още малко захар да сложа......

Пропорциите са точни, само дето аз сложих 5 яйца и малко увеличих брашното, но ако изключим това - други забележки нямам! Месих в хлебопекарната.

Моите козунаци......

Благодаря за споделената рецепта!
Виж целия пост
# 138
Мама Цоцоланка много се радвам, че са ти станали козунаците. Тези двата ги правих от доза и половина, обаче аз намалих захарта и при нас се харесаха. Зависи от вкуса. Wink

dodyniki въпреки, че е постна много добре изглежда. Peace
Виж целия пост
# 139
А моите трите излязоха от 1 доза. Да, зависи си от вкуса, аз в момента съм болна и въобще не съм меродавен източник за вкус. Мъж ми каза - можело е още малко захар, но и така е добре, че пък може и да накърти......

Да, щом поръчката е била такава - изпълнението на Додиники е много добро! Вярвам бабата е било много доволна! Ех...каква внучка има.....
Виж целия пост
# 140
Момичета, страхотни сте!
Виж целия пост
# 141
Mamavili, и аз се чудех защо немога да отворя снимката ,а ти си я редактирала.Покажи ни я да я видим!От 10 мин се опитвам да я видя и не става-показва ми моите албуми,но ето какъв бил проблема. Wink
Виж целия пост
# 142
mari_eta, аз направих питка и я подредих по твоя начин, но я натиснах преди да втаса и фигурите ми се слепиха. Не знам дали е за това всъщност, защото това ми е първата плетена питка. Даже не съм правила много питки до сега, ако трябва да съм точна  Blush.

Какво обърках? По-опитните предполагам ще видят.
Друго да попитам, кога сплитате питките?
Аз го направих след като втаса и после преди печене, пак я оставих да втаса.
Извинявям се предварително за елементарните въпроси  Embarassed

Ето я:





Иначе стана вкусна и се опече добре. Аз и сложих на всяка кора сирене и шарена сол, и направо тутманик стана  Mr. Green.

Виж целия пост
# 143
Честита Баба Марта на всички!
Виж целия пост
# 144
Вивиан, какво имаш предвид под сплитане? Защото Мариета както е обяснила оставам с впечатление,че не се сплита, а се реже рулото и се нарежда така в тавата.....

Да, не е трябвало да я натискаш...така си я смачкала отгоре......Сплитам как....Оставям да втаса първо тестото, да си почине- 5 мин.(когато пушех това бе време за 1 цигара). После си правя топките, те също втасват, намазани с мазнина, за да не хващат коричка. И след около 20-30 мин. оформям и пак втасва известно време -  може би 40-50 мин.А може и 1 ч. да отиде ако не е топло в стаята.......

Ти на колко градуса я пече питката? Използва ли вентилатор?

И един въпрос към другите.......имате ли чувството,че питката е много леко превтасала? Колко време втасва питката, Вивиан? И какво е количеството на брашното......
Виж целия пост
# 145
вивиан, не е трябвало да я натискаш.
И друго - струва ми се, че тавата ти е по-широка, пък по-ниска от моята, явно затова.
А иначе съм забелязала, че като намажа обилно с маргарин корите при печенето те не се слепват, а се разделят и дръпват нагоре - затова моите питки ставата така "разтропани" /ама и дума измислих аз ooooh!/ - просто не натискай, не навивай плътно - нека е хлабаво, да се делят пластовете един от друг, остави я да втаса хубаво...
Виж целия пост
# 146
Маме, написах сплитане, но имам в предвид оформянето на питката, ( в случая е по метода на mari_eta).

Пекох я на 180-150, без вентилатор. Първо отдолу, после отгоре.

Забърках я в машината на програма от 1,5ч. за месене и втасване със 700г. брашно. След това втасване, извадих тестото, разточих, оформих и го сложих в тава, и във топла фурна само да втаса (около 30 мин. сигурно). След това я пуснах вече да пече.

За превтасването, има нещо такова. Явно е трябвало да започна да я пека по-рано, може би.

mari_eta, тавата ми е същата от тези, които са с ел. капак. Аз мазах с олио,... другия път ще мажа с маргарин и няма да натискам  Wink.
Виж целия пост
# 147
За пръв път /но не и за последен/през живота си днес правих козунаци.Направо неможах да повярвам,че се справих!Искам да изкажа специални благодарности на Лабрекс и Мама Цоцоланка за това!   bouquet


Станаха невероятно пухкави и се точат на конци,само,че си е бая работа,да кажа на тези,които не са правили още,а искат да се пробват.
Вивиан,питката ти е много хубава и добре подредена!   chef
Виж целия пост
# 148
dodyniki прати едно парче, моля!

Вивиан, смятам,че проблемите идват от втасването, за 700гр. брашно - добра питка се е получила, и другият път - никакво сплескване!
Виж целия пост
# 149
Vivian*, добре се е получила питката!    Peace    Моята последната беше по-сплескана...   

dodyniki , страхотни козунаци!   По коя рецепта ги прави /може и да си споменала,но съм пропуснала/   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия