Квасите ли кисело мляко?

  • 49 730
  • 530
# 60
Квася мляко от две седмици-два пъти до сега Mr. Green
Закваска ми дадоха с млякото
Втория път млякото ми стана страхотно.Ето как го квася аз:
Сварявам млякото около 10мин.Оставям го така в тенджерата да се охлади до температура за квасене-да не ми пари изобщо на пръста.
Обирам каймака(не го обичам),който е направил дебел слой и е доста жълт.
В бурканите за квасене (800мл)слагам закваската-1 с.л. и разбърквам хубаво.След това сипвам малко от прясното мляко,разбърквам хубаво и пак сипвам,докато напълня буркана.Отново разбърквам.Всичко това го правя,защото не обичам в млякото да има бучици.
Затварям буркана и преминавам на следващия.Готовите буркани ги увивам с вестник,след това с 2 одеяла и оставам така 4ч и 30-40 мин.Слагам в хладилника да се охлади и стегне.Млякото е гладко,без никакви буци,гъсто и с много малко цвик.
От каймака направих масло Wink
Виж целия пост
# 61
Квася сигурно вече поне от 5-6 години. Понеже си нямам подходящи баба/дядо с крава на близо, квася купено от магазина.
За закваска използвам кисело мляко, също купено от магазина. Веднъж на 6 седмици купувам нова кофичка, иначе си използвам моето такова.
Понякога слагам и около 1 чаена чаша течна сметана в млякото докато ври - после се образува чудесен каймак и млякото ми е някак си по-гъсто. Квася в стъклени буркани, увивам в одеало и оставям да престои цяла нощ. На сутринта го прибирам в хладилника.
Виж целия пост
# 62
Да дам идея - вместо да завивате с одеала и вестници - бурканите във фурната на 30-40 градуса за 2-3 часа и после в хладилника  и готово Laughing
Виж целия пост
# 63
Да дам идея - вместо да завивате с одеала и вестници - бурканите във фурната на 30-40 градуса за 2-3 часа и после в хладилника  и готово Laughing
Моята фурна започва от 50 градуса. Дали не е много? За втасване на тесто е супер, не знам за квасене на мляко newsm78
Виж целия пост
# 64
Аз също подквасвам мляко но по обичайния начин стига да имам от мама.Тя купува от кравар и съм доволна-няма нищо общо с купешкото.Става гъсто и маслено и на вкус е страхотно.Не съм пробвала да го слагам във фурната.Няма по добър начин от обичайния според мен.Така става плътно и хомогенно а и нали трябва да си "почине"млякото завито.Е всеки си има тертип.
Виж целия пост
# 65
За съжаление въпреки че го оставих да ври 10 мин. пак е рядко. Взех мая за сирене.Колко капки трябва да сложа и в кой момент?
Виж целия пост
# 66
За да има смисъл от квасенето, трябва да се купува мляко директно от производител( с висока масленост, неразредено с вода, от здрави и проверени животни) и да се кваси с качествена закваска. Иначе да се кваси пастьоризирано мляко от магазина няма смисъл, то е и доста разредено с вода. Пък и доста често купувам обезмаслени продукти, та няма и особен смисъл да се пъна  Confused
Виж целия пост
# 67
Аз квася пълномаслено мляко от магазина (вярно не е в България) и си става достатъчно гъсто.
Една приятелка мина на някаква диета и взе да кваси обесзмаслено мляко (пак от магазина) и при нея резултата беше повече от чудесен.
Виж целия пост
# 68
като подквася млякото,го увивам с 2 одеяла и така 4-5часа.след това го изкарвам и след около час го слагам в хладилника.Имам въпрос-какво да направя,за да получи млякото лека киселинност newsm78?
Виж целия пост
# 69
Квасим. Имаме си козище (коза звяр), само я чакаме да роди днес-днес през нощта и до седмица-две откриваме сезона на квасене.
Виж целия пост
# 70
Квасим. Имаме си козище (коза звяр), само я чакаме да роди днес-днес през нощта и до седмица-две откриваме сезона на квасене.

Завиждам ти!А козе сирене обожавам.

Поредното ми квасене нещо не се получи много добре и мисля,че се дължи на изтинало мляко-беше хладко.Стана по-рядко и почти не киселее.Ще видим следващия път.
Виж целия пост
# 71
Последното ми мляко изглеждаше едно такова "лигаво"
Защо се получи така?
А и вкуса му беше кофти, притесних се да не би кравите на човека да са болни нещо.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 72
Да ви споделя,че подквасих мляко OT 0.1% ПРЯСНО/ MY Day -фитнес/, как така стана не ми е ясно. Реших да пробвам,като си мислех,че с толкова нисък процент няма да стане нищо.Понеже съм на Дюкан и ми трябва ниско маслено,но какво ли е съдържанието на това прясно мляко.,така хубаво да се подкваси..????
Виж целия пост
# 73
Последното ми мляко изглеждаше едно такова "лигаво"
Защо се получи така?
А и вкуса му беше кофти, притесних се да не би кравите на човека да са болни нещо.  Rolling Eyes
Млякото става лигаво, ако закваската е лоша /такова става с Данон например/ няма връзка със здравното състояние на кравата  Wink.
А за 0,1 % мляко- това е процента масленост на млякото и не той, а броя бактерии в определено количество мляко определят доброто заквасване..
Виж целия пост
# 74
Аз квасих с На баба, мъжа ми такова беше купил, хич не ми вдъхна доверие като го видях, ама реших да пробвам. Стана много хубаво млякото, не беше лигаво в никакъв случай.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия