Квасите ли кисело мляко?

  • 49 929
  • 530
# 75
И аз докато четях по другите теми останах с впечатление, че с Данона се получава най-добре,
такова и взех....бабината му  4,5%  Mr. Green и не стана.
Виж целия пост
# 76
Квасим. Имаме си козище (коза звяр), само я чакаме да роди днес-днес през нощта и до седмица-две откриваме сезона на квасене.

Завиждам ти!А козе сирене обожавам.
Ела ни на гости, тъкмо ще покажеш на бебешока 2 козленца.
Звярът роди около 18 ч. Имаме си 2 козленца Mr. Green
Виж целия пост
# 77
Взех мая за сирене.Колко капки трябва да сложа и в кой момент?
Виж целия пост
# 78
Днес подквасих с Био кисело мляко-получи се, въпреки че имах съмнения за прясното мляко-беше доста разредено. Млякото стана сравнително гъсто, но не много кисело и има повечко цвик, отколкото обичам. Все пак беше успешен опит- за първи път квася сама Laughing
Виж целия пост
# 79
Днес подквасих с Био кисело мляко-получи се, въпреки че имах съмнения за прясното мляко-беше доста разредено. Млякото стана сравнително гъсто, но не много кисело и има повечко цвик, отколкото обичам. Все пак беше успешен опит- за първи път квася сама Laughing

Браво!  Hug Дано вторият опит е по-сполучлив!  Praynig
Аз все не мога да се видя с повечко свободно време, за да подквася, а и не знам откъде да купя хубаво домашно прясно мляко.  newsm78
Виж целия пост
# 80
Въртях като луда из Дружба и разпитах около 568 пенсионерки относно хората, които продават мляко. Взех от малко кофти мляко, но поне разбрах къде и кога се продава качествено. Laughing
Виж целия пост
# 81
От много години квася почти всяка седмица. Много рядко купувам- само когато изпусна закваската. Никога не квася в бурканчета- нямам време и желание да се разправям и мия буркани. Директно в голяма тенджера да стига за цяла седмица. И по-удобно за съхранение в хладилника.

Това което забелязах от дългогодишния опит, е че гъста закваска прави гъсто мляко. Т.е. не само от прясното мляко зависи, но и от закваската.
Когато от тенджерата е използвано, млякото си се самоизцежда като пуска цвик в празното пространство и остава изключително гъсто. Следя да взимам за подквасване само от най-гъстата част без цвик.

Иначе като киселинност и количество пуснат цвик, това е винаги различно и зависи от температурата, от количеството закваска и от това колко си го държал. Млякото ми винаги е различно, т.к. тези фактори са винаги на око.

Виж целия пост
# 82
А това да стои кис.мляко примерно 3-4 в тенджера не е ли вредно?Изобщо ядене да стой дълго време в тенджера-така съм чувала
Виж целия пост
# 83
Взех мая за сирене.Колко капки трябва да сложа и в кой момент?

Колко мая трябва да се сложи пише на опаковката (шишенцето), пастьоризира се млякото, охлажда се до 30-тина градуса и се слага маята, разредена с малко вода
Виж целия пост
# 84
А това да стои кис.мляко примерно 3-4 в тенджера не е ли вредно?Изобщо ядене да стой дълго време в тенджера-така съм чувала

Може да е вредно ако тенджерата е алуминиева. Или ако е емайлирана сповреден емайл. Втората принципно въобще е за изхвърляне.
Аз имам една (широка и плитка) изключително само за кисело мляко. За нищо повече не я ползвам. Алуминиеви тенджери не държа.
Виж целия пост
# 85
Въртях като луда из Дружба и разпитах около 568 пенсионерки относно хората, които продават мляко. Взех от малко кофти мляко, но поне разбрах къде и кога се продава качествено. Laughing
На пазара в Младост 1 знам че продават, но трябва да се отиде рано сутрин. Може би към 8:00 часа, незнам. Тия дни ще гледам да отида и ще ти кажа ако намеря Peace
Виж целия пост
# 86
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! smile3525 newsm44

взех си подкваса от една жена и подквасих,получи се най-накрая след толкова неуспешни опити Whistling.втори път подквасих с подкваса вече от моето мляко и........ стана като кремче.на вкус е отлично,но не е като първия път- гъстичко.ако оставя млякото да престои цяла нощ,дали ще стане по-гъсто и киселичко,че сега сладней. newsm78
Виж целия пост
# 87
И аз вече два пъти квася кисело мляко и ми се получава супер Peace
За закваска купих Елена 2%и Ханско 3,6%-с първото стана малко по-кисело,но хубаво Naughty
Прясно мляко купувам от един дядо,който идва с колата си и в багажника са шишетата.Повечето му клиенти са редовни(възрастни хора,от които),шишетата са надписани за кой ден и име Laughing
Дядото идва вторник-четвъртък в 16ч. в Младост 1,пред блок(не зная номера) близо до 26ОДЗ Калина
 Animal Cow отглежда в с.Лесново близо до Нови Хан,това той лично ми сподели Naughty
Надявам се да съм била полезна Wink
Виж целия пост
# 88
Момичета, квасих онзи ден мляко и си стана, но понеже ми донесоха голямо количество прясно, половината си го оставих само сварено.
Може ли когато вече съм го сварила, сега да го стопля и да го заквася? Дали ще ми се получи кисело мляко?
Виж целия пост
# 89
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! smile3525 newsm44

взех си подкваса от една жена и подквасих,получи се най-накрая след толкова неуспешни опити Whistling.втори път подквасих с подкваса вече от моето мляко и........ стана като кремче.на вкус е отлично,но не е като първия път- гъстичко.ако оставя млякото да престои цяла нощ,дали ще стане по-гъсто и киселичко,че сега сладней. newsm78

Не, веднъж прекъснала квасенето не можеш да го подновиш, т.к. си загубила вече температурата. Не се притеснявай, за седващото квасене ще оправиш нещата. Не си го додържала или пък е било прекалено студено. Следващия път сложи по-голямо количество от кремовидната закваска. Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия