Българската кухня.Традиции и обичаи.

  • 49 942
  • 157
# 60
Umbra 
 
,какво е маджун


По добруджата маджуна се прави и от дини.
Виж целия пост
# 61
Аз съм от Стара Загора,моята баба приготвяше триеница / мисля,че така се изписва/ за закуска.Обожавах я!
Виж целия пост
# 62
Еха каква хубава темичка.Тези Лангиди или тиганички и аз ги знам.
Аз ги наричам Тиганици, даже не знаех, че се казват Лангиди.
Рецептата на Умбра за лапад и аз я знам - страааашно вкусно.Всъшност ястия с лапад не знам дали аз си внушавам, но на вкус са по различни от тези със спанак.Уж все зелении, но тези с лапад носят вкуса и духа на бабините манжички.
Едната ми баба правеше с лапад набран от двора каша с лапад.Задушава се лапада с голямо количество пресен чесън и пресен лук. в олио с малко водичка до омекване.Посолява се и се поръсва с червен пипер.Сгъстява се с брашно размито във вода.
Къкри още малко и при сервиране се поръсва с пресен джоджен Peace

Виж целия пост
# 63
Бъни,добре дошла!Радвам се ,че темата ти харесва.Хайде сега и ти потърси в бабините тетрадки и напиши някоя рецептичка.Тази лапад-каша и моята баба я правеше-много е вкусна.
Arlienaби ли споделила с нас какво е триеница и напиши рецептата ако я знаеш
  bouquet
Виж целия пост
# 64
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!
Виж целия пост
# 65
много са любимите ми рецепти от баба но обожавам зелник и неините "кавърдисани картофки" или катми на сач.темата е страхотна за да си припомним любими ястия.поздравления за автора на темата!!!
Рецепти?! Laughing
Виж целия пост
# 66
ох да забравих рецептите-зелника е баница със зелении/дъщеря ми казва със трева/сушени зелен лук;зеле;лапад;джоджен/ стриват се и се объркват с яйца;кис.мляко;сирене и олио.нарежда се баница и се пече по познатия начин!А" картофките"се задушават на парчета с много лук и олио и водичка в тенджера под капак.стават меки направо се топят в устата.катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.пекат се на огън и топли се мажат с масло.мъжа ми не ги харесва много защото му миришели на пушек но за мен са съвършенни за закуска!мажем ги и с мед или натрошено сиренце!
Виж целия пост
# 67
"кавърдисани картофки"
Като прочетох това и се сетих за баба и нейните кавърдисани манжички.Прочетох рецептата ти за картофките ,но вие на друго казвате кавърдисано.Уж не сме огромна страна а какво разнообразие само.
Та на моята баба кавърдисаните картофки всъшност си е картофена яхния.Моята любима баба бог да я прости всичко кавърдисваше - т.е запържва лук и червен пипер и го гаси със сок от домати или водичка.
Та за яхнията - запържваше една голяма глава лук, една с.л червен пипер , гаси с доматен сок или водичка.Добавяше картофките и ги задушава под капак.После прясно магданозче от нейната градинка ММММ  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes не мога като нея и това си.И после да си натопи човек топъл пресен къшей хляб от селската фурна.Току що опечен - ех спомени Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Виж целия пост
# 68





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....
Виж целия пост
# 69
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51
Виж целия пост
# 70





И моята баба казваше на запръжката кавардисване.
Бъни,беше вкусно защото всичко сами си произвеждаха!
А сега всичко е химия и ментета....
И аз така знам.Като готвеше бял фасул/а и аз до ден днешен/го кавардисваше.Демек,слагаше олио в тигана,после като се загрее слага червен пипер,да се запържи,-не да изгори,малко само и го сипва в сварения боб.Понякога запържва зелен лук и после слага червен пипер и по същият начин. Simple Smile
Виж целия пост
# 71
Ето и рецептата за "Лангиди"                                                                                 2бр.яйца,1ч.ч кисело мляко,1ч.л хл.сода,1 щипка сол,брашно за не много гъста каша.Пържат се в олио като се сипва с лъжичка.Ядат се поръсени със захар или с мед. Hug

Ей, как се зарадвах, че накрая намирам рецепта за тези лангиди...те са спомен от детството ми когато баба ни правеше за засуска такива, но тъй като до сега не можах да открия рецепта в нет-а реших, че просто баба така си ги е кръстила, а името им е нещо друго и никога няма да разбера как се правят Joy
Vesi, огромно благодаря  bouquet
ха, това са "лаланги"!  Mr. Green И моята прабаба (Бог да я прости) ги правеше често! Мерси за рецептата,  трябва да се пробвам уикенда!  Thinking
Виж целия пост
# 72
Има ли някой от Петричкия край и ако може да каже какво е "кукуреч" и как се приготвя.Онзи ден по тв даваха за това нещо,но хванах края и разбрах само,че е от Петричкия край и че се казва кукуреч.Изглеждаше интересно ,но не разбрах точно как се прави.Eто ви и нещо интересно.
Жълтият Ламтурник,да ти е живо и здраво бебчето,много послушно,умно и игриво! newsm51
Мерси за пожеланията!  bouquet
За фасула- на това запържване баба ми му казваше "джъзване". Напр. "джъзнат боб"- със запръжка, "джъзната баница"- с нагорещено олио или мас се обливат краищата на нарязаната баница преди да се залее с яйцата.
Виж целия пост
# 73
"Кавардисване" и аз го знам като "запържване". Родата ми е от Пещера. Бабите ми(Бог да ги прости) често правеха зелници-домашно точени кори с плънка от кисело зеле, милинки със сирене и солена заливка. Често готвеха и кисело зеле с ориз или кисело зеле със зрял фасул. Другото интересно за този край са "Татлии"-те, но те се правят трудно в домашни условия, и всъщност това е турски сладкиш, но много популярен в града. Спомените ми са ,че се правят само от масло, брашно и захар. Но не знам захарта дали е в сиропа или и в тестото.
Виж целия пост
# 74
катмите се правят с палачинково тесто ама малко по гъсто на сач намазан с мас.

Не е точно така. Разликата между катми и палачинки не е само в сача, а и в тестото - в това за катмите се слага мая за хляб и се оставя да втаса. Затова и стават такива големи дупки в катмите - заради маята. В палачинковото тесто набухвателят е сода за хляб (ако изобщо се слага набухвател) и не трябва да втасва.
Сачът се маже със сланина или жълтък.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия