Домашна дърпана баница.Стъпка по стъпка.

  • 10 775
  • 19
   Знам,че има хиляди пуснати  рецепти за банички.Но все-пак ми се иска да споделя с вас и тази моята.Дано ви хареса!Опитах се да снимам всичко стъпка по стъпка.На някои стъпки ,обаче,и двете ми ръце бяха заети,затова ще ви е нужно и малко въображение. Simple Smile

Домашна дърпана баница. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
   Това е нашата семейна рецепта.Знам я от моята баба.
   За мен не съществува баница по-вкусна от тази! Grinning
 
    за 4 средни банички:
    1 чаша вода
    щипка сол
    брашно,колкото поеме
    олио за намазване на тестото

     плънка:
     около 200-250 г(аз слагам на око) натрошено сирене
     1-2 с.л. кисело мляко
     щипка сода бикарбонат
     1 яйце
     
      Плънката може да е всякаква.Картофена,зелена....каквато обичате! Simple Smile
 
    В голяма купа сипваме около чаша брашно,добавяме щипка сол и водата,като бъркаме с дървена(или друга) лъжица.постепенно добавяме и още брашно,и замесваме плътно тесто.
     Разделяме го на 4 топки.
     От всяка топка разточваме кръг,малко по-голям от десертна чиния.
     Всеки кръг намазваме с  олио.
      Започваме да приготвяме плънката.В една купа слагаме киселото мляко и в него разбъркваме содата бикарбонат.Добавяме и натрошеното сирене,и  яйцето.Разбъркваме всичко.Плънката е готова.(Ако имате да миете чинии,можете да го направите сега,защото е хубаво кръговете тесто да престоят 15-20 намазани с олио,наяма проблем да престоят и по-дълго,тогава по-лесно ще се дърпат)
     Върху масата слагаме памучна покривка(аз си имам специален чаршаф за целта).Взимаме едно от кръгчетата ,леко го разпъваме в ръцете и слагаме върху покривката.Започваме дърпането.Дърпа се горе-долу по периметъра.
     Тестото трябва да стане много тъничко,почти прозрачно.Диаметъра му се увеличава в много пъти.Няма страшно ,ако тук там се разкъса малко.
     Слагаме 1/4 от плънката.
     Леко приповдигаме покривката от едната страна,баничката започва сама да се навива на руло.
     Завиваме рулото,като охлюв.
     Пържим баничката в сгорещено олио. За да не остане баничката сурова отвътре и да не загори отвън,ще я пържите на по-малък огън и по-дълго!
   И не се плашете от многото олио!Моята баба ги пържеше в казанче с олио,което покриваше баничката.
След като се изпържи и от двете страни,за 2 секунди я слагаме под струя течаща студена вода,като я държим окачена на вилица или върху лопатка за обръщане.Окъпаната баница слагаме в чиния или прибираме в затворена тенджера,ако ще я консумираме по-късно.
   
   
    Докато се пържи едната баница,дърпаме и оформяме следващата.Така изпържваме и 4-те банички.

    Да ви е сладко! Heart Eyes
Виж целия пост
# 1
Селма, това с къпането с вода ми се стори интересно, за пръв път го чувам. Целта каква е - да омекнат или нещо друго? Като се приберат в тенджерка, не се ли отвръщат и да са като мокри?
Много вкусно изглеждат! Heart Eyes А ако не се окъпят?
Виж целия пост
# 2
  Честно казано не знам точно за какво се прави "къпането".Така се е правило винаги,затова и аз правя. smile3519
  Може би,това спомага баницата да стане мека,може би леко отмива олиото.....На голямата снимка баницата е току що окъпана! Grinning Важното е да не прекалиш,и да я държиш под струята само 1-2 секунди,не повече.Най-добре е да се сложи под струята откъм ръба.
  Ако спазиш всичко това,няма да стоят,като мокри.  Simple Smile
  Не съм пробвала да не ги обливам с вода.Но преполагам,че има риск да останат леко сухички. Thinking
Виж целия пост
# 3
  Всъщност,може и да се изпекат във фурна,като се намажат предварително с яйце и кисело мляко(или заквасена сметана). Peace
Виж целия пост
# 4
Печена дърпана баница съм яла, но ми е интересно пържените и къпани банички какви са. Ще ги пробвам, само да ми дойде музата, че нещо с дърпането не съм много на "ти", но за идеята ще опитам. Благодаря ти за интересната рецепта!  bouquet
Виж целия пост
# 5
   Hug
Виж целия пост
# 6
Селма  Hug Hug Hug Hug
Това е рецептата и на моята баба,която беше родом от град Херсон(Бог да я прости!)....Обаче тя им викаше катА .И аз така си ги знам тези банички.Страхотен вкус имат! Laughing Laughing Laughing Laughing
Браво,че си я пуснала!  smile3501 newsm10
Виж целия пост
# 7
Звучи страхотно и въпреки "къпането" на корите не изглежда трудна, ще се пробвам уикенда  Hug Но определено ще я пека, нямам нерви да пържа  Blush
Виж целия пост
# 8

Това е рецептата и на моята баба,която беше родом от град Херсон(Бог да я прости!)....Обаче тя им викаше катА .

  A моята баба им викаше милинки! Laughing
  По вкуса,според мен,не се различават коренно от обикновените банички,просто са много по-вкусни и страхотно мекички отвътре! Grinning
Виж целия пост
# 9
  Сиренце,ако я печеш,я намажи отгоре с яйце и кисело мляко,защото иначе ще е много сухо.
 Пържена и къпана,обаче,е много по-вкусна! Wink
Виж целия пост
# 10
Сиренце,ако я печеш,я намажи отгоре с яйце и кисело мляко,защото иначе ще е много сухо.
 Пържена и къпана,обаче,е много по-вкусна! Wink
О, да с яйце непременно, а с яйце и кисело мляко ще стане по-сочна.
Виж целия пост
# 11
Определено ще пробвам  Peace
Виж целия пост
# 12
МНОГО ВКУСНО ИЗГЛЕЖДА,В НЕДЕЛЯ НЕПРЕМЕННО,ЩЕ Я ПРОБВАМ  bouquet
Виж целия пост
# 13
TheNMaster, ти пък какво правиш тук?
Виж целия пост
# 14
Селма, това с къпането с вода ми се стори интересно, за пръв път го чувам. Целта каква е - да омекнат или нещо друго? Като се приберат в тенджерка, не се ли отвръщат и да са като мокри?
Много вкусно изглеждат! Heart Eyes А ако не се окъпят?
labrex,аз го правя със всички баници и питки.Не под струя вода,а напръсквам баницата или питката с вода.не да плужа,но да се понамокри.За да поомекне. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия