Домашна дърпана баница.
Това е нашата семейна рецепта.Знам я от моята баба.
За мен не съществува баница по-вкусна от тази!
за 4 средни банички:
1 чаша вода
щипка сол
брашно,колкото поеме
олио за намазване на тестото
плънка:
около 200-250 г(аз слагам на око) натрошено сирене
1-2 с.л. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
1 яйце
Плънката може да е всякаква.Картофена,зелена....каквато обичате!
В голяма купа сипваме около чаша брашно,добавяме щипка сол и водата,като бъркаме с дървена(или друга) лъжица.постепенно добавяме и още брашно,и замесваме плътно тесто.
Разделяме го на 4 топки.
От всяка топка разточваме кръг,малко по-голям от десертна чиния.
Всеки кръг намазваме с олио.
Започваме да приготвяме плънката.В една купа слагаме киселото мляко и в него разбъркваме содата бикарбонат.Добавяме и натрошеното сирене,и яйцето.Разбъркваме всичко.Плънката е готова.(Ако имате да миете чинии,можете да го направите сега,защото е хубаво кръговете тесто да престоят 15-20 намазани с олио,наяма проблем да престоят и по-дълго,тогава по-лесно ще се дърпат)
Върху масата слагаме памучна покривка(аз си имам специален чаршаф за целта).Взимаме едно от кръгчетата ,леко го разпъваме в ръцете и слагаме върху покривката.Започваме дърпането.Дърпа се горе-долу по периметъра.
Тестото трябва да стане много тъничко,почти прозрачно.Диаметъра му се увеличава в много пъти.Няма страшно ,ако тук там се разкъса малко.
Слагаме 1/4 от плънката.
Леко приповдигаме покривката от едната страна,баничката започва сама да се навива на руло.
Завиваме рулото,като охлюв.
Пържим баничката в сгорещено олио. За да не остане баничката сурова отвътре и да не загори отвън,ще я пържите на по-малък огън и по-дълго!
И не се плашете от многото олио!Моята баба ги пържеше в казанче с олио,което покриваше баничката. След като се изпържи и от двете страни,за 2 секунди я слагаме под струя течаща студена вода,като я държим окачена на вилица или върху лопатка за обръщане.Окъпаната баница слагаме в чиния или прибираме в затворена тенджера,ако ще я консумираме по-късно.
Докато се пържи едната баница,дърпаме и оформяме следващата.Така изпържваме и 4-те банички.
Да ви е сладко!