Машина за хляб - 15 част

  • 73 312
  • 897
# 135
Мачо,давай.
И аз да се похваля с едно панетоне.

Всъщност това е от половината тесто,има още едно,но то е в продълговата форма,че нямам такава,която да побере цялото тесто.И да ви кажа какво направих.Забравих да оставя тестото да втаса във формите,просто изключих.Метнах го в загрята фурна да се пече и почти на края се сетих за последното втасване.Обаче се получи,може би от това,че сложих цяло кубче прясна мая.Много ми хареса,опитах го.Следващият път ще разнообразя от към сушени плодове,там е истината.Ама забелязвате ли,че вече се справяме с козунаците,не е като преди. Hug
Виж целия пост
# 136
max-mama обясни ми сега, моля те....Не знам коя от двете ни не е добре....Тази вечер само май на неосвидетелствани съфорумки попадам....Кажи ми сега, с кое сърце и с кои очи няма да ядеш от това панетоне? Чудно е, а ти не ядеш тестяно??????? Аз не бих се подложила на подобен мазохизъм........

С най-добри чувства!  bouquet
Виж целия пост
# 137
max-mama обясни ми сега, моля те....Не знам коя от двете ни не е добре....Тази вечер само май на неосвидетелствани съфорумки попадам....Кажи ми сега, с кое сърце и с кои очи няма да ядеш от това панетоне? Чудно е, а ти не ядеш тестяно??????? Аз не бих се подложила на подобен мазохизъм........

С най-добри чувства!  bouquet

 Hug
Маме,не знам,от диети ли от какво,но за мен аромата и вкуса се разминават.Предпочитам аромата,но от панетонето изядох едно парче,никога не бях яла такова нещо и трябваше да опитам.

ЧРД и от мен на Ralfieta.  bouquet
Виж целия пост
# 138
но от панетонето изядох едно парче,никога не бях яла такова нещо и трябваше да опитам.

Ох, успокоих се...Нормална си!

И докато не съм забравила...Един стар кадър на темата има рожден ден, не мога да не и кажа - ЧРД! Все така здрава и обградена с любов хлебарка бъди! ЧРД, Ralfieta!
Виж целия пост
# 139
Здравейте, отдавна не съм влизала тук...пусто време, все не достига....

Минавам за съвет, ако е удобно Embarassed

От друга стана, това не значи да се направи бетон и накрая да се изпече едно паве, което няма втасване и прочие. Трябва да е с мярка. Затова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критерия   добавям брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.



Точно това става козунака няколко пъти при мен.....като паве.Тежко и сбито. А правя по едни и същи рецепти от форума или книжката, Един път стане- следващият НЕ ( като паве)....а много мразя да хвърлям храна.

  Последният път точно като на снимката изглеждаше и моят "козунак" мекичко тесто, но без да се маже. Къде бъркам ?

п.с. Спазвам точно пропорциите и указанията на LEO.
Виж целия пост
# 140
Бръм, копирам ти един линк, за да не го търсиш в архива, че няма да ти излезе директно той....

Цитат на: Tandoori в Сряда, 05 Март 2008, 21:59
Копирам ги инструкциите тук, рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора

Много е важно всички продукти да са на стайна температура( с изключение на млякото, което трябва да е затоплено). Идеята за половин масло-половин олио я прочетох в друг форум от майстор хлебар( вече не си спомням какво беше обяснението му, но определено има разлика в козунака, пробвала съм и двата варианта).
Аз разбивам яйцата със захарта като за кекс. В затопленото мляко размивам маята за хляб и оставям да втаса. Добавям в яйцата солта, втасалата мая с млякото и накрая брашното. Това е за машина за хляб, но по същия начин ще е и ако се прави на ръка. Маслото се добавя за размесване на тестото след брашното! Ако се меси в машина за хляб пускате поне 3 пъти на предпрограма за месене преди да пуснете на пълната за тесто. Колкото повече се меси ( независимо на ръка или в машина) , толкова по-добре става.  Ако месите на ръка- добавете лимонената кора преди брашното, ако месите в машина, заедно с маслото след брашното.
След измесването се оставя да втаса.
Аз лично накисвам стафидите в коняк от предната вечер. Преди да ги сложа ги изваждам на хартия да се попие излишното и леко овалвам в брашно ( или какао).
Има много варианти за плънки, Джемма беше дала козуначен кранч , пробвах и него да направя и се получи много хубаво.
Моя любим е с плънка от какао, захар, стафиди. ( пиша рецептата точно за този на снимката, аз правя много различни варианти)
След втасване разделяме тестото на 3 топки ( ще го плетем на обикновена плитка, но ако правите в правоъгълна тава може на 4-5-6 и т.н.), разточваме всяка от тях на правоъгълна кора, посипваме ( моята рецепта) със сухи захар и какао, както и стафидите. Завиваме на руло и оставяме настрана. Следващата топка по същия начин ( аз понякога правя трите топки с различна плънка, става много интересно при нарязването). Сплитаме на обикновена плитка и слагаме в намазнена кръгла тава ( аз слагам във форма за кекс, защото тук толкова малка тава нямам кръгла. Оставя се да втаса докато козунака удвои размера си. След като втаса се намазва с белтък отгоре, поръсва се със захар, бадеми, стафиди, сусам, каквото предпочитате.
Слага се в леко загрята фурна ( когато бързам дори съм втасвала козунак във фурната, слага се на най-ниската температура), и постепенно се пече до 200 градуса. Отгоре се слага парче фолио защото козунака може много да се надуе и да ви загори( не се завиват краищата на фолиото!! просто се слага хартията да легне в/у козунака).
Първите 20 мин НЕ СЕ ОТВАРЯ ФУРНАТА! Пече се средно 40-45 мин, зависи от големината на тавата и т.н.
От тази доза, която съм дала излизат 1 голям козунак във формата за кекс и 2 малки във форми за козунак.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!

Аз правя тези видове:
- обикновен
-обикновен с канела
-с плънка от какао, захар, стафиди
-руло с 2 вида сладко и смлени орехи
-кранч със сладко от портокалови кори
-с шоколад
-със сушени плодове(сушени кайсии, фурми, портокалови кори, стафиди, смокини)

Може и да пропускам някой, ама това се сещам засега.  Peace




За себе си, това вечене е от линка на Тандоори, установих,че вече ще бъркам яйцата със захарта като за кекс... - точно както пише и тя, това го направих при последните ми козунаци - тези на Краси.
Виж целия пост
# 141
Благодаря ти smile3525 smile3525 Мама Цоцоланка

Длъжна съм да пробвам всичко, тъй като в случаите, когато ми е ставал козунака е бил страхотен!

Дано успея!
Виж целия пост
# 142
 Peace
Ето този,последния,ще трябва да го упражня.Имам подозрение че миналата година го правих на ръка и стана много добре.По рецептите от машината ми вече няма да правя никакви "козунаци" и "панетонета"!Писна ми да  става козунак като хляб и хляб като козунак и да се чудиш накрая какво ядеш. Whistling Малко са сбъркани понятията им за сладко...
Виж целия пост
# 143
Peace
Ето този,последния,ще трябва да го упражня.Имам подозрение че миналата година го правих на ръка и стана много добре.По рецептите от машината ми вече няма да правя никакви "козунаци" и "панетонета"!Писна ми да  става козунак като хляб и хляб като козунак и да се чудиш накрая какво ядеш. Whistling Малко са сбъркани понятията им за сладко...

Ами то с времето човек се научава да преценява рецептите и в крайна сметка аз лично нагаждам според друга, изпитана и сполучлива. Освен това много от рецептите в книжките са си направо сгрешени Wink.
Виж целия пост
# 144
Аз пък от книжката съм си харесала една и правя вариации на тема. А иначе polin_a e права, че човек просто се научава да работи с нея и да усеща какво трябва да сложи та да стане сполучливо . Вчера дъщеричката ми искаше домашен Мак Доналдс и аз направих питки за хамбургери, който станаха разкошни по – късно мога и снимка да публикувам. Та мисълта ми беше , че нямах време и не ми се занимаваше да се ровя за рецепта и от рецептата за раирани кифлички с малко подобрения от мен се получи нещо невероятно, като вкус и вид.
Виж целия пост
# 145
vangobi сподели, сподели  Praynig
Виж целия пост
# 146
Вчера направих втори опит с козунака - по-добър стана от първия, но явно бавно го сплетох и му отнех от времето за втасване - можеше още малко...Но защо в долната част ми е по-тъмен newsm78 Възможно ли е да се е оцветил от стафидите?Пробвах с равни части масло и мас този път
Виж целия пост
# 147
О посвен това много от рецептите в книжките са си направо сгрешени Wink.

Да, има сгрешени...Но аз смятам,че те са направени за техния вкус, не са адаптирани за българската кухня. Защото за тях нормален хляб, може да хляб с 3 с.л. захар. За мен това обаче ще е тесто за кифлички. Ето напр.в темата за чужбина мамите разказваха как в Чехия слагали на всичко захар, вкл. и на салатата - нещо напълно неприемливо за нас. За тях козунак може да е сладък хляб още. И т.н., и т.н. След това има разлика напр. и в техните яйца, мляко - знаем ли с каква масленост, масло и пр., занем ли какви са им лъжиците, все неща дребни на пръв поглед, но когато се натрупат - стават фалове......

Извода - четете темата тук и слушайте хлебарките!
Виж целия пост
# 148
Вивиан ето това е оригиналната рецепта на marabu, невероятни стават и може би затова ползвах, като основа нея:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370638.0

А аз какво направих:

550 мл прясно мляко
3 яйца (аз сложих 2 и един белтък)
3 с л захар
2 1/2 ч.л. сол
2 пакетчета суха мая (такава имах)
40 г олио
или 40 мл олио (аз сложих олио)
800-850 г брашно (но не мога да кажа със сигурност, че бях неотлъчно и добавях)
Сложих на програма месене с втасване и после оформих питки, който оставих да втасват пак. Намазах с жълтъка и поръсих със сусам.
Пекох около 40 мин.
Довечера и снимки, че са на компа в къщи.
Виж целия пост
# 149
Записче Simple Smile  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия