- Боров Мед -

  • 34 138
  • 35
Кога и как се прави боров мед?
Знам, че може да се прави от зелени шишарки или от борови връхчета, но не знам как се приготвя. newsm78
Правили ли сте и как?
Дайте рецепти. Peace  bouquet
Виж целия пост
# 1
Баба ми правеше навремето такъв.
Берат се борови връхчета /да не са много престарели/ и се прави като сладко - със захарен сироп, вари се до определената гъстота.
Това знам от нея.
Виж целия пост
# 2
Зелените шишарки се заливат с вода , колкото да ги покрие и се сваряват.Прецеждат се и получената отвара се смесва със захар 1:1 и се вари докато стане с гъстотата на мед.
Виж целия пост
# 3
Мама прави такъв мед и е страхотен, особено добавен към чай от мента
Има само една тънкост- преди да се сложат връхчетата/шишарките да се варят им се цепва долната част, за да си пуснат хубаво смолата.
ПОсле само проблем е миенето на тенджерата
Виж целия пост
# 4
Зелените шишарки се заливат с вода , колкото да ги покрие и се сваряват.Прецеждат се и получената отвара се смесва със захар 1:1 и се вари докато стане с гъстотата на мед.

А какво е съотношението? Колко шишарки и колко вода? Не че знам колко количество, но примерно 10 бурканчета от пюре. Ми ако мога с борови връхчета, тогава колко вода се слага, колко време се вари?
Виж целия пост
# 5
Ние правим от борови връхчета - берат се някъде в края на май. Рецептата обаче е във Варна, вероятно ще мога да я взема от майка ми другата седмица. То по същество не е точно мед, по начина на приготвяне си е всъщност "сладко", но е много полезно - за кашлици и белодробни проблеми.
Виж целия пост
# 6
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98443  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 7
Как' Сийка,   bouquet
Хм, в тази тема пък казват, че бил канцерогенен...  newsm78

Значи ще изчакам до Април-Май, когато се образуват новите шишарки и връхчета. Дадени са и точни пропорции.. Няма да правя кой знае колко голямо количество..

Благодаря на всички.  bouquet Hug
Виж целия пост
# 8
Гледам че и за чай от борови връхчета пише. Ефективен ли е колкото и меда?
Виж целия пост
# 9
Предишни години ние беряхме шишарките, а мама вареше боровия мед, но тази година понеже беше на море по това време си го сварихме сами и мога да кажа, че стана страхотен  Embarassed Ние в къщи много го обичаме и съм много доволна, че успяхме.
За една доза бяха 40 шишарки, но излизат малко, та спретнахме 2 дозички. За съжаление не си записах рецептата, но аз така или иначе всеки път й звъня, за да питам колко трябва да са шишарките  Embarassed
Виж целия пост
# 10
    Да се включа и аз,не съм го правила ,но съм го опитвала и ефект при бронхити и кашлици наистина има.

  Преписвам го директно от стария тефтер:

                                         Мед от млади борови шишарки-берат се до края на май

                      1кг.захар,6 литра вода,80 шишарки
                      Варят се докато остане три литра вода
                     Пецежда се през тензух и се слага 1кг.захар в течноста
                     Отново се заварява  до гъстотата на сладко и накрая се слага 1ч.лъжица лимонтузу
Виж целия пост
# 11
в ПИРИН планина в една хижа преди 12 год.ядохме"секс салата"(ов4е кисело мляко с боров мед,който си правеШе хижара)
не каза то4ната рецепта,но каза 4е събира билки,сварява от тях 4ай,изважда ги и тогава слага зелени ШиШарки и захар.и вари докато се полу4и гъстота като мед.
беШе страхотно .
Виж целия пост
# 12
имам едно бъпрос4е
може ли да се прави боров мед от кедрови връх4ета,4е тук е пълно с кедрови дръв4ета,но като близнах едно връх4е много гор4и.благодаря предварително
Виж целия пост
# 13
  chef
Виж целия пост
# 14
неЩо не схванах  отговора на готва4ето
Виж целия пост
# 15


Бързала е да направи 50 публикации и има поне 20 публикации само с емотикони.

И аз имам въпрос - кога ще берете борови връхчета? Имам някакъв спомен за края на май, обаче да не ги изпусна?...
Виж целия пост
# 16
Късно е вече, май. Трябва да са дълги около 2-3 см.
Виж целия пост
# 17
Късно е вече, май. Трябва да са дълги около 2-3 см.


 Thinking
М! Сега вече се замислих сериозно.
Вие кога ги берете?
Виж целия пост
# 18
Не е късно за приготвянето на боровия мед аз днес го приготвих.Ето я и моята рецепта.                                                                                                                                                                                                                80броя борови връхчета                                                                                                                                                                                    11/2литър вода                                                                                                                                                                                                    1кг захар                                                                                                                                                                                                             1кафяна лъжичка лимонена киселина                                                                                                                                                               Връхчета се измиват и сеслагат да врат до омекване.След това течноста сепрецежда и на 1литър течност се слага килограм захар.Вари се до сгъстяване на слаб огън,5минути преди сваляне се прибавя лимонена киселина.                                                             Рецептата е мн.сполучлива аз лично я правя от 15 години и съм мн.доволна.
Виж целия пост
# 19
само дето не разбрах и бг боровите връх4ета ли гор4ат преди да ги сварите
Виж целия пост
# 20
Колко е "11/2литър вода    "?
Предполагам, си имала предвид 1/2 л вода.
Виж целия пост
# 21
един и половина литра е.
Виж целия пост
# 22
само дето не разбрах и бг боровите връх4ета ли гор4ат преди да ги сварите

Сигурно. Кой ти ги е опитвал?  Laughing

analiq, не хвърляш ли първата вода?  Thinking
Виж целия пост
# 23
ами,знам 4е искам много,но ги опитай и ми кажи,
прости4ко е нали.
4е тук Ще презреят докато се наканя да рискувам
Виж целия пост
# 24
стига бе BIZCOCHO , да хукне жената в гората, само за едната проба на връхчета ли  newsm78
Виж целия пост
# 25
BIZCOCHO,имам в моата градина много елхи, бор4ета и три кипариса.
Утре сте пробвам какав е вкуса на шишарките и сте ти пиша.
Благодаря за идеята,шишарки много,но не сам се сештала да направа боров мед.
Виж целия пост
# 26
питам,4е като не знам дали от вси4ки иглолистни може да се прави да не си изпонатровя дому4адието
Виж целия пост
# 27
BIZCOCHO,пробвах вкуса и не е гор4иво,поне това което расте в моята градина.
Не знам дали от всяко иглолистно дърво става, порови се из нета. newsm78
Матце
Виж целия пост
# 28
благодаря ти.тук болШинството са кедрови дръв4ета,боров мед може и да не си направя но пък се възползвам яко от ядките им
Виж целия пост
# 29
Едно предложение и от мен: Преди да наредите шишарките на дъното на тенджерата сложете билки - може пресни /по-добър вариант/, може и сушени. Слагала съм мащерка, кантарион, липа, листа ягода и малина и всякакви други каквито намерите. Вкусът е страхотен.
Виж целия пост
# 30
Извинете за простотията ми, но като чета как се прави боров мед, тов апо скоро е борв шербет. Мед е от пчелите и последното нещо което тряваб да има е захар. По мое мнение това чудо изобщо не е здавословно.  bouquet
Виж целия пост
# 31
Напротив, заради боровите връхчета е много здравословно. Ако знаеш как успокоява кашлицата  Peace
иначе си прави - не е мед, борово сладко е. Просто така го наричат хората.
Виж целия пост
# 32
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?
Виж целия пост
# 33
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?
ако искаШ можеШ да си вариШ изсуШени борови връх4ета на 4ай и да подслаждаШ с мед,съШо е много ефикасно
Виж целия пост
# 34
А какво ще се получи ако в мед се сложат борови връхчета?

Нищо няма да стане. Боров мед се вари, т.е. е по-близо до сладката, отколкото до истинския мед, който е от пчелите.
Виж целия пост
# 35
Бяхме в Рила и си набрахме връхчета от клек - едни жени казаха, че ставало страхотно сладко, но нямаше как да запищем рецептата, та сега си имаме връхчеа, но не и сладко  Embarassed . Ако някой знае рецепта, много моля да каже  ooooh! мерси  предварително   Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия