КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 284 633
  • 1 422
# 1 335
Благодаря на всички, които са споделили опита си в тази страхотна тема!   bouquet
Благодарение на всички вас с гордост мога да кажа, че и при мен се получи отличен резултат и най-вече желанието ми да меся и да се усъвършенствам нараства.
Няколко извода от моя опит : колкото повече стафиди /250 гр.сложих, но дойдоха малко за първата рецепта в тази тема-Скарлет ОХара/ , локум, кори от лимон и портокал - толкова по-вкусни ще станат козунаците! До следващото месене! Сега мисля да пробвам хилядолистно тесто /бутер/, защото готовото такова е с маргарин, а аз не съм фен на този продукт. Хайде на новата тема  Laughing
Виж целия пост
# 1 336
здравейте аз назад писах но сега не се сдържах и отново тук -защо толкова бързо опустя и отшумя тази прекрасна тема която помогна на много от нас по-неоритните да съберем смелост и кураж да опитаме тънкостите на козунакоправенето     защо сега след като са доволно похапнати не си изкажете мнението за това което сте направили-доволни ли сте кой къде сбърка -така че всички да се поучат и да не правят подобни грешки-----коя плънка например се е харесала най-много във вашия дом  оцелихте ли големината на съдовете за печене какво бихте променили другия път и всякакви подобни обсъждания който предполагам че няма домакиня която да не и е интересно-----просто ми се струва че я няма онази еуфория от онзи ден- или по-скоро много бързо си отиде и на мен ми е жал
Виж целия пост
# 1 337
здравейте аз назад писах но сега не се сдържах и отново тук -защо толкова бързо опустя и отшумя тази прекрасна тема която помогна на много от нас по-неоритните да съберем смелост и кураж да опитаме тънкостите на козунакоправенето     защо сега след като са доволно похапнати не си изкажете мнението за това което сте направили-доволни ли сте кой къде сбърка -така че всички да се поучат и да не правят подобни грешки-----коя плънка например се е харесала най-много във вашия дом  оцелихте ли големината на съдовете за печене какво бихте променили другия път и всякакви подобни обсъждания който предполагам че няма домакиня която да не и е интересно-----просто ми се струва че я няма онази еуфория от онзи ден- или по-скоро много бързо си отиде и на мен ми е жал

Спокойно Бети, това е така наречената сезонна тема, с която просто си припомняме важното. Ако погледнеш на първа страница, ще видиш че нито е първата нито ще е последната, а пък някъде по напред мама Цоцолана е събрала всичко от нея в един уърдовски файл.

Има между другото доста впечатления и съвети на по опитните, така че ако си ги прочела и си си ги запазила като мен пак е свършена голяма работа.

Аз например като експериментатор имам един много лош дефект. Импровизирам на момента, после си викам аааа те това сядам да си го запиша (ама нали разбираш, че не го правя) и след това...просто го забравям. Така ми се наложи да си търся тука една публикация за хляб с грис щото исках да я модифицирам за козунак ама като ме завихри вихъра се отказах.
Виж целия пост
# 1 338
Привет! Имаше много живот в тази тема и затова всички съжаляваме за затишието......но пак ще дойде време!!!  А пък и за първи май е подходящо за козунак...има пак агнешко и зелена салата... Аз вече имам поръчка за козунак .
Този пък мама и свеки си признаха/без бой/че съм ги надминала. То стана найстина някакво много вкусно чудо....
Изводите,които си направих,е че може повече стафиди да се сложат и то онези кралските много ми харесаха.
И вече няма да деля 1 кг /тесто / в две тави. Този дето съм го снимала по-назад в темата е в една тава цялото количество/1 кг брашно/ и стана голям ,висок,страшно мекичък,на конци .Изпече се прекрасно/на топъл въздух/.Просто изпечен перфектно. А други години съм пекла на реотан и не виждам сега като е на топъл въздух да е изсушен,напротив...
 Пробния ми козунак стана по нисък ,защото разделих в две тави и някак ,дори и вкусен и на конци,не вървеше пред този високия -едни хубави високи филии,меки и треперещи......
И за да ухае хубаво като италиянските винаги слагам - 4бр.течна ром и 6 бр.течна ванилия на д-р Йоткер. Поема си ги без проблем и два лимона-кората.
Та -това е от мен  bouquet
Виж целия пост
# 1 339
И аз искам да изкажа благодарности на всички момичета, които помагаха със съвети към по-начинаещите  bouquet, както и да поздравя начинаещите, които се заинатиха и запретнаха ръкави да правят козунаци Hug. Също така искам да благодаря и на гостите си, дето ми гледаха детето, че да мога два дни да мятам козунаци - ама то си е тежък физически труд, особено блъскането в масата в тая жега Laughing
Та така де, да се отчета - на четвъртия опит получих желания ефект /на третия опит се получи на външен вид, а на четвъртия и на съдържание Mr. Green/. ЮПолучих адмирации от зълва си, която каза, че ще дойде да я уча как се правят козунаци, което беше голямо признание за мен, защото съм я признала за много добра в кулинарията.
Аз още не мога да си почина от готвенето събота и неделя, но вече се прокрадва идеята пак да правя козунаци за следващия уикенд Embarassed
Важното е, че открих в какво да ги пека - в гювечета стават идеално /за тези които нямат форми/. И са мънички - идеално стават за раздаване. От една доза ми излизат 4 гювечета и един кръгъл в кексова форма Peace Освен това установих, че в началото просто съм ги препичала, като съм ги мислела за сурови. Последните дтанаха, обаче, доста дибри!
Виж целия пост
# 1 340








Тази година за първи път  в тестото само мас - получи се невероятно пухкав
и въздушен козунак.





Само не ми идва на ум как да процедирам, че да има повече парченца шоколад.....
Пробвах и с течен, но той попива в тестото ....
Виж целия пост
# 1 341
И на мен ми е тъжно че тази тема опустя, но какво да се прави - всяко чудо за три дни  Mr. Green

С малко закъснение ето едни кифлички и от мен да се почерпите:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=353732&pid=11725658

Изводът, който аз си направих - да извадя козунака от формата малко преди да е изстинал напълно. Бях почнала да боядисвам яйца и ги оставих да изстинат напълно във формичките вследствие на което се овлажниха.

  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 1 342
Ами слагай повече шоколад - аз така правя. Разточвам, слагам в края малко шоколад, завивам леко, пак редя шоколад - пак завивам малко и така докато нявия цялото руло. Така шоколада ще е на различни места.
Аз ги вадя от формата веднага, след като ги извадя от фурната.
Виж целия пост
# 1 343
Ето и моята "продукция". Въпреки всичките ми съмнения се получиха страхотни, само малко по-сладки отколкото обичам, но товаа не е недостатък май  Laughing
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=367575&pid=11725858/
Виж целия пост
# 1 344
здравейте
аз правих козунака който се държи в хладилника (благодаря за което на форума) и да ви кажа получи се много добре въпреки притесненията ми. това е моя втори опит успешен при това  Peace Wink но за съжаление нямам снимки да ви го покажа.
лек ден
Виж целия пост
# 1 345






Ами слагай повече шоколад - аз така правя. Разточвам, слагам в края малко шоколад, завивам леко, пак редя шоколад - пак завивам малко и така докато нявия цялото руло. Така шоколада ще е на различни места.
Аз ги вадя от формата веднага, след като ги извадя от фурната.


Ирина, ти го оформяш на руло ли?
Аз го плета  и всеки фитил усуквам за да стане на конци.
Благодаря за идеята - ще я пробвам.
Виж целия пост
# 1 346
Христос Воскресе! Бъдете много здрави вие и семействата ви!

Ето и моите козунаци, малко позакъснели снимки Simple Smile

http://media.snimka.bg/2737/011728803-big.jpg

http://media.snimka.bg/2737/011728807-big.jpg

http://media.snimka.bg/2737/011728808-big.jpg

http://media.snimka.bg/2737/011728812-big.jpg
Виж целия пост
# 1 347
Здравейте момичета, Честито Възкресение Христово!
Ето и от мен:
Традиционен козунак от Джемма, стана много хубав:


Кранча на Джемма, също стана добре, но не беше много сладък:


и този е на майка ми:


    bouquet     bouquet     bouquet    bouquet    bouquetза Джемма и всички вас!
Виж целия пост
# 1 348
Благодаря на всички, които пишат тук  chef  bouquet.

Правих козунака на max mama в машината и стана страхотен. За съжаление не го снимах, но всички останаха очаровани и троха не остана.
Виж целия пост
# 1 349
Не мога да не се похваля, че втората доза козуначни рула стана по-сполучлива от първата.





подробности - тук
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=366492&pid=11717990
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия