От няколко години усърдно чета темите в този прекрасен форум. Най-накрая ще споделя и аз една рецепта. Знам я от мъжа ми, който е професионален готвач. Точно с нея се яви на втория кръг от кастинга за готвач на предаването „На Кафе” с Гала и получи поздравленията на журито /и съответно място на финала:)/.
Пиле "Адобо" /филипинска рецепта/
Рецептата е за една порция.
Необходими продукти:
150-200 гр. пилешко филе
спанак – 100 гр.
ориз Басмати – 1 кафена чашка /в сухо състояние/
За марината:тъмен соев сос
лук
чесън
джинджифил
захар /може да се замени със Спрайт или Севън Ъп/
За соса:
50 гр зехтин
2 ч.л. кокосови стърготини
1ч.л. къри
1 ч.л. джинджифил ситно нарязан
Мариноваме пилешкото филе за 6-12 часа в тъмен соев сос, лук, чесън, малко джинджифил, захар /може да се замени със Спрайт или Севън Ъп/.
Оризът Басмати се слага във вряща и подсолена вода /съотношението е 2 части вода към 1 част ориз/. Оставя се докато набъбне леко, но се маха от котлона преди да е поел цялото количество вода. Съда се захлупва и се изчаква известно време. Преди да се сложи в чашката /виж по-долу/ се отцежда хубаво.
От спанака отбираме целите и свежи листа. Измиваме ги внимателно и ги разстиламе върху кърпа, за да се изцедят.
Запържваме за кратко пилешкото филе в тефлонов тиган с малко мазнина, като го обръщаме често. Трябва да следим за цвета на месото, защото тъмния сос почернява много бързо. След това допичаме филето в умерена фурна /тавата е намазнена/.
Спанакът се запържва за няколко секунди в зехтин. Трябва съвсем леко да промени цвета си. След като махнем от котлона го осоляваме внимателно, защото листните зеленчуци лесно се пресоляват.
Намазваме с олио една чаена чаша. В нея слагаме добре отцедения ориз басмати и го притискаме добре, за да получи формата на чашата.
В средата на чинията правим купчинка от спанака /канапе/, върху него поставяме пилешкото филе срязано по диагонал, за да може тъмната външна тъмна страна да контрастира със светлата част на филето отвътре. Отстрани обръщаме чашката с ориз и до него с лъжица поставяме соса /просто разбъркваме зехтин, кокосови стърготини, къри и джинджифил/ и върху него капване няколко капки тъмен соев сос.
Порцията съдържа около 500 калории, като от тях 50 гр. са белтъчини, 40 гр. въглехидрати и 15 гр. мазнини.
А ето и малко информация за този ориз Басмати. Отглежда се в полите на Хималаите и придобива уникалния си вкус и аромат благодарение на на специфичните климатични особености в региона. Наричат го още „кралят на оризите”, заради тънките му и дълги зърна, които след сваряване остават пухкави и не се слепват. Идеален е за приготвяне на всички ястия от източната кухня, както и за гарнитура.
За съжаление нямам снимка, но наистина е много ефектно, вкусно и лесно ястие.
Да ви е сладко!