Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 78

  • 35 838
  • 372
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА!
Виж целия пост
# 1
Бобсито ето я рецептата на Бенмари за Торта Мозайка

3 пак. бисквити Petit beurre – 600 гр. (или обикновени бисквити с масло)
1 водна чаша захар
50 гр. какао – 6 лъжици с връх
2 водни чаши прясно мляко
2 жълтъка
100 гр. маргарин или масло

Натрошават се бисквитите на дребно. Останалите продукти се забъркват в тенджерка. След като сместа изстине ( около 10 мин. )- да можеш да си пототопиш пръста вътре, омесваш бисквитите и изсипваш във формата, която желаеш. Пъхаш във фризера за няколко часа.
Виж целия пост
# 2
Ами срам-несрам, аз пък си ям всички видове покритие...понякога, когато искам да опитам нова рецепта, го отделям, за да хапна от тортата без намесата на вкуса на фондана, после си го дояждам, ако искам....Повечето хора, които съм виждала как ядат от тортите - ядат си го и те, може към края да го отделят, защото им идва повече сладкото....Мисля, че тук, практиката с фонданови торти не е така масова и не се приема наготово идеята да се отделя фонданът:)
Виж целия пост
# 3
Ванчее,циците са убийствени  Peace
на мен скоро даже и за домашна консумация не ми се очертава,тук никой неиска да яде торти  Sad
Виж целия пост
# 4
Записвам се с моята първа торта - Династия:


Правих я за домашна консумация и си има доста кусури, но пък стана вкусна и вече не остана  Blush
Повече снимки тук: http://pgeorgieva.multiply.com/photos/album/2
Виж целия пост
# 5
Бобсито, Clairette е права по тази рецепта тръгнах да правя циците, но сместа стана ужааасно водна и сложих вътре един пудинг на dr.Otker, обаче мое мнение е че няма смисъл от толкова играчка! Самата аз правя супер лесна и вкусна бисквитена торта, от която могат да се направят циците:
Просто един пакет пудинг на dr.Otker (или какъвто и да е друг крем, но да е с варене) и вътре начупваш бисквити "Закуска" (има ги и бели и кафяви) и това е! Аз лично я правя в силиконова форма за кекс и обикновено е 2 цвята-ванилов крем с шоколадови бисквити и каков крем с бели бисквити.

Сега и аз да питам нещо ТАЗИ ТОРТА с какво е правена(цветята, бордовете)? Маслен крем, сметана, айсинг? Van444e ще се радвам ако вземеш отношение.  Hug

И да ти кажа Ванче за циците ти...мнооого "прилични", бях се настроила да видя нещо по извратено!  Mr. Green Тези са направо страхотно елегантни и стилни!
Виж целия пост
# 6
Дидка според мен е със сметана изглежда снежо бяла ,но може и да е с маслен.
Момичета поздравявам ви за красотите ,които показвате.  bouquetМайсторите си вие,а аз ви се радвам .Аз правя торти ,които вече съм показвала,но ви следя и ви се радвам.Днес имам да правя една по различна торта ,та като я направя ,ще я покажа
Виж целия пост
# 7
Не , не е сметана . Това си е чист "бадъркрийм айсинг" или казано на бг-маслен крем правен от шортънинг( затова е бял).
 За цветята бих дала предположение , че са от РА , изглеждат ми "пастелени" , а не като да са правени от бадъркрийм.
Виж целия пост
# 8
Clairette  bouquet
violetblue  мерси за темичката  Hug
little_sweet_didka™  благодаря за уточнението  Grinning
И да покажа и моята торта най-накрая
и още снимки
Има си много кусури, ама какво да направя, много се озорих и след 9 часа правене вече нямах сили за нищо  Rolling Eyes Използвах три вида теста, за да мога да видя кое най ще ми хареса.Вътре е крем Ганаш и не знам вие в какви пропорции го правите, но като го направих както е написано в библиотеката (400мл. сметана и 200гр.  шоколад) стана отвратително шоколадово.Следващият път ще сложа най-много 150гр. Нямах и формички за малки цветенца, та изпровизирах със сламка  Laughing Имах малко проблеми с разточването на чаршафа или по-точно с отлепването му след това.Няколко пъти ми се скъса  #Cussing out Много нерви по тази торта. Уж беше равно покрита,но на следващият ден беше станала яко целулитна  #Cussing out На какво се дължи това според вас?Аз предполагам, че е защото не я държах в хладилника и може би маслото се е стопило  newsm78
Виж целия пост
# 9
Бобси,за трудностите само ти си знаеш ,но тортата ти е ссупер Hug
Рая сигурно си права,гледала съм Американски клипове с такова шприцоване ,но не съм запозната,но може да се направи и със сметана и с маслен крем.
Виж целия пост
# 10
Бобси правилно предполагаш - масления крем е омекнал отдолу и затова е станала целулитна . Къде я държа и защо не я сложи в хладилника?
 Иначе е много хубава , ама има още 3м до рождения ми ден   Mr. Green  Wink Wink , овчицата с апарата е адски сладка. "Има хляб в тебе" както се казва . Ще задобрееш много бързо .
Албена да може и със сметана , там ти разбираш , мен хич ме няма. Но на тази снимка е бадъркрийм , което както казах си е маслен крем , но с шортънинг ( бяла мазнина като мас, на соева основа)
Виж целия пост
# 11
violetblue благодаря че се грижиш за нас   bouquet
Бобсито много са сладки овчиците - а иначе всички се учим от грешките си.
little_sweet_didka™ и аз мисля като Рая за кошницата - според мен и цветята са от същия маслен крем.
Питанка към девойките извън БГ - какво при вас се приема за точилка? Задължително ли е онова дебелото с две дръжки от страни или и тънка пръчка като онези за физкултура се приемат за такива - да не взема да сканадализирам обществеността като се явя с неочаквано съоръжение.

Виж целия пост
# 12
Шемет ако ще е за участие на семинар за цветя  Mr. Green мисля, че и мини точилчица ще ти свърши работа. Иначе тук само дебели съм виждала, с дръжки от страни, има дървени и пластмасови  Peace
Виж целия пост
# 13
Clairette аз си мислех за малката точилка от комплекта на Уилтън ... на прав път си с цветята  Wink
Виж целия пост
# 14
Clairette аз си мислех за малката точилка от комплекта на Уилтън ... на прав път си с цветята  Wink

От комплекта за цветя? Не е ли дървена? Аз ти препоръчвам да си вземеш от пластмасовите на Уилтън, дървените не са достатъчно гладки, поне моята не е  Peace
Всъщност защо не си вземеш голяма и малка и ще реагираш според ситуацията  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия