Въпрос относно рибна тения?

  • 4 841
  • 1
Д-р Слънчева ,имам въпрос  забелязах в рибата която приготвях за вечеря червеи.Приготвях сафрид-печен на скара,изчистен от друг човек преди мен,при зареждане на втората партида на скарата забелязах тънки бели червейчета,по плакето,където беше суровата риба.Дъщеря ми е на 2.5г хапна две хапки отизпечената риба баща и също.Проверих и изхвърлените вътрешности в тях също се забелязват от въпросните червейчета. Sad Според вас могат ли да възникнат проблеми и необходимо ли е да направим някакви изследвания.Консултирахме се с познат рибар/рибата е закупена от магазин/,каза че бялата тения във вътрешностите на рибата била безопасна за хората/по думите на негов близък ветеринар/,но въпреки всичко се притеснявам.Ще ви бъда благодарна ако разбера и вашето мнение   bouquet
Виж целия пост
# 1
Опасната тения за хората в Б-я е една: Дифилоботриоза.
Заболяването се причинява от тенията Diphyllobothrium latum. Биологичния и цикъл е следния: Полово зрялата тения обитава тънките черва на човека или други рибоядни бозайници, яйцата и попадат във водата с изпражненията, поемат ги организми от зоопланктона в които се развива ларва от първи стадии, в рибите погълнали инвазиран зоопланктон се развива ларва от втори стадии, която мигрира в мускулатурата на рибата и се равива до ларва трети стадии (плероцеркоид). Това е ларвата от която се развива половозрялата тения в тънките черва на човека или другите рибоядни бозайници.
Плероцеркоид, открива се в мускулатурата на заразената риба.

В България заболяването се среща около Дунав. Отходната канализация на рибарските селища се излива директно в реката и ако има случей на опаразитен човек яйцата на тенията се поемат от зоопланктона с което започва цикъла на развитие. Края на цикъла е свързан с консумацията на не добре термично обработена риба (или неузряла - при осоляване или мариноване). Това и Биологичен цикъл на Diphyllobothrium latum.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия