Рецепти от Израел и приятели... ІІ част

  • 61 027
  • 168
# 45
...
 Едната е за ХАЛА - традиционният съботен хляб (на еврейската нова година е кръгъл), преводът от руски на Pety   bouquet
...

Аха е не точно като рецепта за козунак (с по малко мазнина е, а и мляко няма, пък и повече е солта).

Впрочем какво е това кунжу ?
Виж целия пост
# 46
Впрочем какво е това кунжу ?

]Сусам  Simple Smile
И на снимката от пазара се вижда  Wink

За халата - не може да се слага мляко в традиционно блюдо (или в случая - хляб), заради правилата на кашрута за несмесване на мляко и месо. Т.е. няма да могат да я ядат с меса.  Peace
Ама, аз предупредих за тази разлика  Grinning
Виж целия пост
# 47
Впрочем какво е това кунжу ?

]Сусам  Simple Smile
И на снимката от пазара се вижда  Wink

За халата - не може да се слага мляко в традиционно блюдо (или в случая - хляб), заради правилата на кашрута за несмесване на мляко и месо. Т.е. няма да могат да я ядат с меса.  Peace
Ама, аз предупредих за тази разлика  Grinning

Да де каза, че не е козунак исках просто да разбера от къде идва разликата.

Ма ти кво си мислиш, че и това ли няма да побългаря аз ?  newsm62
Виж целия пост
# 48
Дадо Хаджи, аз малко късно се намесвам, но относно маслото от овче мляко - пра-баба ми едно време го бъркаше във висок дървен съд и събираше отделилото се масло отгоре в една паничка - снежно бяло и с капчици вода по него - върху филия домашен хляб беше невероятно вкусно.Ееех, детски спомени...
Виж целия пост
# 49
Рецепта за много популярен в Израел кекс, аз не го правя, защото вкъщи недолюбваме мак... Но първият вариант на приготвяне се приготвя от петгодишния братовчед на мъжа ми, даже сме го кръстили на негово име, макар че рецептата е от Интернет. Вторият вариант е на Карин Горен - той е по-пипкав, защото има разделяне на жълтъци и белтъци, заради което кексът става с по-приятна консистенция (по-пухкав). Друга разлика е, че единият е парве, т.е. без мляко и може да се сервира на хора, спазващи кашрут и след месно ястие, докато вторият е с млечни продукти  Peace



Кекс с мак - угат перег

Iви вариант - продукти:[/color]
3 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. портокалов сок
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
1 ч.ч. мак (пресен, смлян) - макът, ако не е пресен, нагарча...
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 ч.ч. брашно (обикновено)

Съдинка за печене: кръгла с диаметър 26 см, или голяма инглиш кейк (не от тези за еднократно ползване, те са с една идея по-малки) или формички за мъфинс 21 бр.

Приготовление: всичко се разбърква на еднородна смес и се слага в загрята на 180оС фурна. Пече се около 30 минути - до 40, в зависимост от съдинката, проверява се с клечка за зъби....


Вариации: може да се намали олиото до 1/2 ч.ч. и да се прибави 100 гр шоколад, но по-разпространеният вариант е без шоколад отвътре, а заливат кекса с разтопен шоколад - тогава може да се украси като торта; получава се нещо такова: снимка



IIри вариант - продукти:[/color]
4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
1 ч.ч. и 1/3 захар
200 гр масло
1/2 ч.ч. мляко
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия (ванилова захар)
200 гр мак
2 с.л. бренди или ром
1 ч.ч. и 1/4 брашно
подходящо за тавичка с размери 20Х30 см


Приготовление:
1) Затопляме фурна на 180о.
2) Разтапяме маслото в микровълнова печка, оставяме го за 5 мин да се охлади. Разбъркваме го с половината захар (2/3 ч.ч.), ваниловата захар, жълтъците, брендито и млякото
3) Добавяме брашното и бакпулвера и разбиваме на еднородна смес.
4) Разбиваме белтъците около минута и постепенно прибавяме останалото количество захар (2/3 ч.ч.) - слагаме го по 1 с.л. на всеки 10 секунди  Peace и продължаваме да разбиваме, докато не се образува пухкав крем.
5) 1/3 от белтъчната смес объркваме с жълтъковата смес (тестото), а останалият крем от разбитите белтъци просто изсипваме отгоре - може леко да се разбърка със шпакла, но не с миксер. Накрая добавяме маковото семе (разбъркваме го със шпаклата, да е равномерно в сместа) и изсипваме сместа в намаслена формичка.
6) Печем 40 минути, проверяваме с клечка. Преди поднасяне, като поизстине, може да се поръси с пудра захар.

Това е! Макът много се използва в местните сладкиши, прави се и като пълнеж на руло: ето така, но за това - друг път  Grinning
Виж целия пост
# 50
вече съм хард фен на тази кухня  Flutter

направих бобале, но го подобрих Flutter
 

изпеках го на тънък блат, после още топло навих на руло.
напълних с извара, подправена с лимонена кора и босилек  chef
стана жестоко  Crazy

Мента   bouquet
Виж целия пост
# 51
Ася, не мога да ти се нарадвам на изобретателността в кухнята (направо си Томас Едисън в кухнята, не Колумб  Mr. Green).
Значи - вижда се, че в тава си изсипала сместта, за да стане тънък блат - колко време я пече?

-    :   ~   :   -  :     ~    :    -

Някой знае ли как се казва това нещо на български: http://www.ynet.co.il/PicServer2/04062007/1284965/2_wa.jpg
Тук му казват див ориз, но зная, че е вариво, някакво житно ли е, но не е точно ориз  Thinking


Като го сготвят, изглежда така (с друг ориз и зеленчуци): http://www.ynet.co.il/PicServer2/02012008/1665826/12_hh.jpg




Аз го правя по рецепта от "Орна и Ела", като на 2 чаши обикновен ориз прибавям 1/2 чаша див.
Вари се с лъжица олио и една чаша вода  в затворен съд около 20 минути, след това се изцежда от водата.
Оризът Басмати се прави стандартно, обърква се с дивия ориз и след това - според рецептата с каквото се сервират, в моята е със зеленчукова смес, подобна на гювеча и с опечени белени тиквени семки - става божествено. По-късно ще дам инструкциите за гювеча, както тук го правят (макар че имат милион версии...).
Виж целия пост
# 52
Мента, понеже не махнах водата от картофите и не знаех колко твърдо да е тестото Mr. Green
иначе 4 картофа и 2 непълни чаши брашно сложих.
стана по-гъсто от кексово.
изсипах в тавата и с лъжица загладих. отгоре сложих запържения лук с розмарина.
беше половин см дебело.
пеках около 30 мин Peace. гледах да не става прекалено препечено, че щеше да се чупи при навиването Peace

веднага след като го извадих от фурната го завих на руло, заедно с хартията.
после като се поохлади махнах хартията и сложих изварата  Peace
Виж целия пост
# 53
Аз правя грешка, че ползвам сортове картофи, които са за варене, а те са воднисти. За бобалето не е такъв проблем - изстисквам ги след като са настъргани, но примерно правих тези дни крокети от картофи и спанак - 100 пъти съжалих, че не съм се подсигурила с по-"сухи" картофи  ooooh!

Ще пробвам на руло, имам една рикота с чушки, която мисля да ползвам за намазването, че инак не ми е вкусна  Thinking
Виж целия пост
# 54
абе и моите са за варене май, но са от тези,които остават твърди, не са хлебни.
не пуснаха много вода, според мен тестото си беше съвсем ок Peace

а пълнежът: и с бяло сирене ще стане, аз нямах, само извара имах Peace
Виж целия пост
# 55
Mentha , мерси за новата тема, труда и ентусиазма    Hug

Някой знае ли как се казва това нещо на български:
Тук му казват див ориз, но зная, че е вариво, някакво житно ли е, но не е точно ориз  Thinking

и тук му се казва "Див ориз"

Дивият ориз изобщо не е ориз, ами представлява семената на някаква американска трева използвана като важна храна от индианците и ранните заселници.

http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2572&tid=26286
Виж целия пост
# 56
Мога ли да поседна при вас? Няма да досаждам   Hug
Виж целия пост
# 57
Еврейски кюфтета от праз{ 10.01.2009 @ 21:05 } · { Мляно месо, Рецепти }

http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/2009/01/10/%D0%B5%D0%B2%D1 … 1%80%D0%B0%D0%B7/

“Този Еверест на еврейската кухня обикновено се сервира като гарнитура към задушено говеждо.Комбинацията е несравнимо вкусна “Р.Вагенщайн Време за приготвяне: около 45 мин. 6 порции продукти: 1 кг.праз лук 200 гр. телешка кайма 2 ч.л. сол прясно смлян чер пипер 1 яйце 5 с.л. олио 1/2 л. пилешки бульонпредарителна подготовка: Обелвам праза и го нарязвам на парчета по около 10 см.Сварявам го в леко подсолена вода.После го смилам в месомелачката или го нарязвам на ситно.Изстисквам го от течността,прибавям към него каймата,яйцето,солта и черния пипер.След като омеся всичко много добре,оформям средно големи кюфтета.готвене: Запържвам кюфтетата на средно силен огън,докато се покрият с коричка.Изваждам ги от мазнината и ги слагам в тавичка.Междувремено загрявам фурната до 150 градуса.Заливам кюфтетата с бульона и слагам тавичката във фурната,докато кюфтетата постепенно омекнат и попият целия бульон.Сервирам ги топли./рецептата е от книжката на Р.Вагенщайн
Виж целия пост
# 58
Ето линкове към още две рецептички:
Търсех си нещо из нета и попаднах случайно на тях.

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/small_flat_l … af/recipe_597.php

http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1424

Намерих рецепта на хумус-пастет  Grinning

Хумус-пастет 

250 г сварена мека леблебия (нахут)
150 г тахан (сусамов)
3 скилидки чесън
1/3 ч.ч. прясно мляко
сол
1 ч.л. бял пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:
Добре сварената леблебия се отцежда, прибавят се скилидките чесън и се пасират до получаване на каша. Прибавят се тахана, солта, белия пипер и всичко се пасира отново, като се прибавя по малко от млякото, докато стане с гъстотата на картофено пюре. Не трябва да е прекалено течно или прекалено гъсто. Изважда се в стъклена купичка и се поръсва с леко лютив червен пипер. Поднася се с хляб.

От посочените количества се получават около 500 г
Виж целия пост
# 59
Мента,
днес разбрах, че вече си се прочула ако не в цял свят то поне в най-голямото село на света София.  Mr. Green  Hug
Отдавна я мернах аз тази тема, но понеже нямам време да я изчета та само хвърлям по едно око, главно на снимките с умиление.
Срещанах се Tari Tasartir служебно и тя ми каза че ще прави "гвиниот"  Joy и веднага разбрах че хвърля по едно око в работно време на тази тема  hahaha и спомена че има една съфорумка Мента., та реших и аз да видя как се правят "сиренки" по нашенски  Heart Eyes

Тук правя малко превод или добавки на нещо което е казала Мента по-нагоре, че незнам дали знаете какво е "шуарма" ( по нашенски  Laughing "дюнер") и в БГ нали му слагат млечен сос, а в арабските страни и Израел това не се прави, та се слага или хумус или тхина.

Леле ако ме зарибите с тая тема, ще умра, от тоя форум вече не спя  Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия