Рецепти от Израел и приятели... ІІ част

  • 61 072
  • 168
# 150
Пепика- ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10441855#msg10441855  Mentha е писала за Бурекас .  Simple Smile
Виж целия пост
# 151
   Аелис, оправих го линка, отваря се вече Peace
     labrex, уникална тема, аз си падам точно по такива сладкиши, не толкова по торти. Сега ще трябва подред да ги правя рецептите Grinning
Виж целия пост
# 152
mimkis , благодаря ти, много вкусно звучи този сладкиш.
Виж целия пост
# 153
labrex,благодаря за споделената рецепта Hug
Снощи го спретнах сладкиша с ябълки Heart Eyes
Виж целия пост
# 154
labrex,благодаря за споделената рецепта Hug
Снощи го спретнах сладкиша с ябълки Heart Eyes

delicate, чудно изглежда!  chef  bouquet И май си успяла да карамелизираш орехите за сместа отгоре. При мен станаха орехи в захарно-маслена смес, нещо не щя да се разтопи тая захар дори и на огъня, не знам от какво е newsm78, но пък маслото беше вкусно, с аромат на масло, слава богу, и сладкишът пак си беше вкусен. Изобщо, страшно го харесвам това сладкишче! Heart Eyes Peace

mimkisHug Hug Hug
Виж целия пост
# 155
Благодаря на Tali Dan за рецептата за Кадурей шоколад , чудни :

Виж целия пост
# 156
Аелис,и в другата тема видях тези топчета,много са хубави!Непременно ще ги опитам!  Heart Eyes Grinning
Виж целия пост
# 157
Mentha- вчера правих твоето Масло с аромат на лешници и мащерка и много ни хареса .  Simple Smile
Благодаря ти за рецептата !  Hug  bouquet



Виж целия пост
# 158
Близначкова,  Hug    bouquet тъкмо да прогоните вирусите с чесънчето  Mr. Green

Ние имаме нова страст у дома - салата от настърган карфиол, ще гледам да пусна рецептата тези дни, че сега карфиол има в изобилие  Grinning


Вики, твоята лютеничка отдавна ме изкушава, мисля да захранвам малкия с нея  Mr. Green, само трябва да намаля количеството продукти и да адаптирам пропорциите (имам малко чушки просто...)
Виж целия пост
# 159
Аз само да се похваля, че направих Бобалерецептата я има на първа страница Peace
много вкусно се получи. Аз го използвах за гарнитура  и много се хареса вкъщи Laughing съжалявам само,че не успях да го снимам  Sad.
Виж целия пост
# 160
близна4кова, просто о4ите ми останаха в това масло, много вкусно ми изглежда дори да се  краде с лъжи4ката! дай ,мента и ттвоята салата,4е имам карфиол и го мъ4а в момента да го правя нещо по-така!
Виж целия пост
# 161
Извинявам се за забавянето

Преди няколко месеца опитах тази салата и оттогава и отделяме специално място на трапезата ни  Grinning Ставало е дума и преди, че тук карфиолът се яде и суров, пресен в салати, а отделно аз много обичам карфиол. Обаче когато ни поднесоха за първи път тази салата, даже не си и помислих, че основната и съставка е карфиол (чудех се какво е това зеле  Mr. Green)
Салатата прилича на външен вид на табуле, но няма нито бургул, нито кускус в нея. По рецепта на майстор-готвач Ерез Комаровски  Grinning На иврит може да се намери из нета -пр. линк



 Табуле от карфиол (табуле-кровит)на Ерез Комаровски

Продукти:
1 средна глава карфиол - настъргана на ренде или накълцана в кухненски комбайн
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка мента
1 връзка див сибирски лук или 5 стръка зелен лук (само зелената част)
сокът на 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
зехтин с любов Simple Smile
Забележка:
с пропорциите може да се играе, аз не винаги ги спазвам дословно, често слагам 1 цяла връзка магданоз; освен това 1 връзка магданоз в България=1/2 връзка магданоз в Израел  Peace

Приготовление:
Мерудията се нарязва на ситно и се обърква с карфиола, подправя се, оставя се да преседи 15-20 минути, за да поеме вкусове, и се сервира.

Аз го стържа на ренде, но съм убедена, че в кухненски комбайн ще е по-лесно и бързо - всеки път си казвам, че от следващия път - ще слагам карфиола в комбайн...
Виж целия пост
# 162
Mentha , копирах си рецептата - ще го направя тези дни и ще се похваля Wink.
Виж целия пост
# 163
Момичета преди време бях правила някои от публикуваните тук рецепти. Много вкусни се получиха, благодаря ви. Имам и книгата " The complete guide to traditional jewish cooking", от нея също всичко, което съм правила, е било много вкусно. И с това се изчерпват моите познания за еврейската кухня. 

Тия дни реших да направя кодафа от The complete guide to traditional jewish cooking. Там пише че традиционно се прави с кадаиф, но те предлагат вариант с кус-кус. В общи линии, кус-куса се залива с вряла вода, след като водата се абсорбира се добавя масло и яйце. Сместа се разделя на две. Половината се слага във тава, отгоре се намазва със смес от рикота, моцарела и 2 лъж мед, слага се другата половина от кус-кусената смес. Пече се около 15 мин. след това се запича само отгоре на грил докато се получи хрупкава златиста коричка. Отделно се прави сироп от мед, малко вода, шафран, лимонов сок. Кодафата се сервира топла със сиропа.

Тъй като никога не съм яла кодафа, реших че ако не се сиропира предварително, няма да е достатъчно сладка. Освен това нямаше да се изяде още топла. Затова въпреки, че според рецептата трябваше да се залее със сиропа при сервирането, аз сиропирах изпечената кодафа. Остана ми малко сироп, които слагах след това при сервирането. Обаче това го отчетох като грешка впоследствие, защото предварително залятата кодафа беше поизгубила от аромата на сиропа, а този, който слагах впоследствие, беше много по-ароматен и вкусен.

Въпроса ми е, ако знаете, достатъчно сладко ли става ако все пак не се сиропира предварително,? Това ли е нормалния начин по който се приготвя и яде? Потърсих информация в интернет, но намерих само препечатки и интерпретации на същата тази рецепта от "Тhe complete guide to traditional jewish cooking"
Виж целия пост
# 164
Пепика, рецептата за точно този борекас е следната:

1 кофичка кис.мляко + 1 ч.л. сода + 1 кофичка олио + 1-2 ч.л. сол + брашно колкото поеме, да стане меко тесто, колкото мекото на ушенцето
плънката е от яйце, сирене и варен картоф.
отгоре се маж с яйце и се ръси със сусам.

Аз у дома обаче намалявам количеството олио на около 100-120мл. Резултатът също е много добър, но не толкова хрупкав и не толкова мазен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия