Как да съхраним Босилек?

  • 22 985
  • 109
# 30
. Аз мисля да си направя и песто, но доколкото четох то издържа около седмица в хладилника.
Верно ли?...Хм!  newsm78
И аз смятах да правя....Ми добре де...как тогава да се запази?Ако се сложат бурканчетата с капачките надолу да се заварят колкото да дръпнат дали няма да издържа повече време? Как мислите?

Ами не знам и аз това се чудя, дано някой с опит да се включи.

Сиренце, благодаря, Била ми е близо.
Виж целия пост
# 31

Сиренце, благодаря, Била ми е близо.
За нищо, но принципно асортимента на подпрваките в саксии доста варира, дано да има.
Виж целия пост
# 32
Аз също го слагам в зехтин. Листенцата се запазват прилично, но го правя с цел овкусяване на зехтина. След няколко дни става страхотен за салати или каквото ти хрумне. Ако късате връхчетата, не ги изхвърляйте, а ги ползвайте по този начин, с тях става най-ароматен.
Същото може да се направи и с чесън, мащерка, розмарин, люти чушлета - по отделно или в комбинация. Ех, размечтах се, а и аз съм на Дюкан eat
Виж целия пост
# 33
В магазините има семена какта за зелен едролист така и за такъв с дребни листа но тази година ми предложиха червено лист.За какво мога да го използвам някой знаели.А иначе най добре се изсушава за зимата цялото клонче заедно с корена закочен на проветриво място.Използвамего за чаи като нене необходимо да се подслажда а се пие като вода  с малко лимонов сок.
Виж целия пост
# 34
аз си правя песто от пресния босилек В хладилника издържа много време Ние много го ядем и всъщност не знам след колко време се разваля, но обикновенно ми стига от есента почти до края на зимата Има и готово в бурканчета, но домашния не може да се сравни с нищо
Виж целия пост
# 35
аз си правя песто от пресния босилек В хладилника издържа много време Ние много го ядем и всъщност не знам след колко време се разваля, но обикновенно ми стига от есента почти до края на зимата Има и готово в бурканчета, но домашния не може да се сравни с нищо

Сподели рецептата, по която го правиш, моля. И наистина ли издържа месеци в хладилника?
Виж целия пост
# 36
аз си правя песто от пресния босилек В хладилника издържа много време Ние много го ядем и всъщност не знам след колко време се разваля, но обикновенно ми стига от есента почти до края на зимата Има и готово в бурканчета, но домашния не може да се сравни с нищо

Сподели рецептата, по която го правиш, моля. И наистина ли издържа месеци в хладилника?
Моля..... и аз моля за рецептичка  Flutter Flutter Flutter Flutter
Виж целия пост
# 37
Да се изкажа и аз Simple Smile : замразен босилек не е хубав - в момента, в който го извадиш, листенцата се спаружват и дори покафеняват, да не говорим, че ароматът съвсем изчезва.


Извинявай, но не съм съгласна с теб. Имам болсилек, листенца нарязани в кутийка и във фризера. Стой си зелен, в никакъв случай не сопаружен и без аромат, ползвам си го и за салати и за ястия. Peace
Виж целия пост
# 38
На мен ми подариха босилек в саксия, същия дето го продата в Била,
обаче аз взех, че го уморих и изсъхна  ooooh!
Виж целия пост
# 39
разбира се веднага, но с уговорката че правя всичко на око
Измивам връзка две босилек и една джоджан (може и без него, но става по-хубаво) и на една кърпа го слагам на терасата да се подсуши хубаво за 10 минути Слагам ги в робота (пасатора) и ги накълцвам хубаво След това както е включен започвам на тънка струйка да наливам зехтин Горе долу водна чаша Трябва да стане на кашичка, примерно малко по-гъсто от боза След това на вкус прибавям балсамико, смлени орехи, 2-3 пресовани скилидки чесън и сол В Италия прибавят и пармиджано, но аз не слагам, защото винаги може да се прибави към ястието Наливам готовото песто в буркан и изчаквам час-два да се утаи, ако отгоре не се получи пласт зехтин заливам с още малко и затварям буркана
Така готово го ползвам за салати, дресинги, сос за спагети, маринати, готвено с домати, препечени филиики абе въобще пенкилер
Дано да ви хареса
Мислила съм си да пробвам по този начин и други зелени подправки например магданоз, но все си забравям като ходя на пазар
Виж целия пост
# 40
Благодаря ти eriana ...
Аз мислех да го направя с кашу и пармиджано....Да видим какво ще стане....Само чакам да видя откъде да си купя босилек на връзки,че още не съм видяла по пазара....
Виж целия пост
# 41
   И аз да се включа , зелен босилек не съм съхранявала , но съм си сушила , отрязвам го отдолу , измивам го и си го суша на сенчица , много е полезен за кашлица , чай да си приготвите , а и да се натроши върху сиренце със зехтин поръсено е разкош  Simple Smile , поне за мен
Виж целия пост
# 42
в Метро има, на пазара питай някоя баба, която продава зелени подправки Аз така си намерих една, която ми носи като си поръчам, защото не и вървял
А иначе с кашу и пармиджано съм сигурна че ще се получи, но не знам дали ще е толкова универсално за готвене Пробвай и сподели
Виж целия пост
# 43
eriana, благодаря ти. Сега чакам моя да порасне на терасата и действам.
Виж целия пост
# 44
Аз мислех да го направя с кашу и пармиджано....Да видим какво ще стане....Само чакам да видя откъде да си купя босилек на връзки,че още не съм видяла по пазара....
Може и с орехи както е писала eriana, обаче кашуто е добър заместител на кедровата ядка, но е по-тежко. Имай го предвид, т.е. или сложи по-малко количество, или сложи половината кашу, другата половина орехи. Апропо, купи си истинско пармиджано, не настъргано  Wink
Аз правя и песто от тиквички с орехи, става много вкусно. Даже съм поствала тук някъде рецептата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия